Prag Charles Ãœniversitesi'ne Türkoloji bölümü   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 02-02-2013 (14:28)   Son Mesaj: 02-02-2013 (14:28)    Cevap: 0    Gösterim: 354  

    02-02-2013

    Prag Charles Üniversitesi'ne Türkoloji bölümü

    Prag Charles Üniversitesi'ne Türkoloji bölümü
    Prag Charles Üniversitesi'ne Türkoloji bölümü

    TİKA ile Çek Cumhuriyeti'nin köklü üniversitelerinden Prag Charles Üniversitesi arasında imzalanacak protokolle üniversite bünyesinde Türkoloji Bölümü kurulacak.

    TİKA ile Çek Cumhuriyeti'nin köklü üniversitelerinden Prag Charles Üniversitesi arasında imzalanacak protokolle üniversite bünyesinde Türkoloji Bölümü kurulacak. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Çek Cumhuriyeti'nin köklü üniversitelerinden Prag Charles Üniversitesi arasında imzalanacak protokolle üniversite bünyesinde Türkoloji Bölümü kurulacak.

    TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'la yeni protokoller imzalanacak.

    TİKA tarafından yürütülmekte olan ''Türkoloji Projesi'' kapsamında Çek Cumhuriyeti'nin 150 yıllık Prag Charles Üniversitesi ile imzalanacak işbirliği protokolüyle üniversite bünyesinde Türkoloji Bölümü kurulacak.

    Türkiye'nin katkıları ve TÄ°KA'nın koordinasyonuyla hayata geçirilecek projenin iÅŸbirliÄŸi protokolü, TÄ°KA BaÅŸkanı Dr. Serdar Çam, Prag BüyükelçiliÄŸi adına Büyükelçi Cihad Erginay ve Prag Charles Ãœniversitesi yetkilileri tarafından 4 Åžubat 2013 tarihinde Prag'da imzalanacak.Â*Kurulacak Türkoloji bölümünde devamlılığın saÄŸlanması amacıyla bölüm 5 yıl boyunca TÄ°KA tarafından desteklenecek.

    -Türk-Macar ortak tarihinin korunması-

    TÄ°KAÂ*ile Macaristan Kalkınma Bankası arasında da bir mutabakat zaptı imzalanacak. Ä°mzalanacak mutabakat zaptı ile Macaristan ile iki ülke arasındaki mevcut dostane iliÅŸkilerin daha da güçlendirilmesi, halklar arasındaki karşılıklı anlayış ve iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesi, Macaristan'da bulunan, Türk ve Macar halklarının ortak tarihi mirasını oluÅŸturan yapı ve eserlerin korunması amaçlanıyor.

    İmzalanacak zapta göre, TİKA ile Macaristan Kalkınma Bankası'nın ortak koordinasyonunda gerçekleştirilecek öncelikli projeler ise Zigetvar'da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Cami'nin rekonstrüksiyonu, Zigetvar'da bulunan Türk Evi'nin restorasyonu ve müze olarak düzenlenmesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömülü olduğu türbenin bulunması ve yeniden inşa edilmesi, Pecs'te bulunan İdris Baba Türbesi'nin restorasyonu, Budapeşte'deki Gül Baba Türbesinin restorasyonu ve Macaristan'daki Osmanlı Dönemi Hamamlarının restorasyonu olarak belirlendi.

    Â*

    Kaynak: AA





    Prag Charles Üniversitesi'ne Türkoloji bölümü Yorumları