Tepkiler çocuÄŸun güvenini sarsabilir   Konuyu açan: Dostane   Ä°lk Mesaj: 01-25-2013 (14:30)   Son Mesaj: 01-25-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 321  

    01-25-2013

    Tepkiler çocuğun güvenini sarsabilir

    Tepkiler çocuğun güvenini sarsabilir
    Tepkiler çocuğun güvenini sarsabilir

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evren Tufan, ailelerin çocukların karnelerinde zayıf notlar konusunda dikkatli hareket etmesi gerektiğini belirtti.

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evren Tufan, ailelerin çocukların karnelerinde zayıf notlar konusunda dikkatli hareket etmesi gerektiğini belirtti. Tufan, ''Tepki verirken çocuğa kendine güvenini sarsacak, benlik saygısını etkileyecek sözler ve davranışlar sergilenmemeli'' dedi.

    Tufan,Â*karnesi iyi olan veya olmayan bütün öğrencilerin iyi bir tatil geçirmesi gerektiÄŸini söyledi. Öğrencilerin ara tatilde iyi dinlenerek 2. döneme hazır hale gelmeleri gerektiÄŸini belirten Tufan, çocukların, eÄŸitim öğretim yılının ilk döneminde yoÄŸun bir dönem geçirdiklerine dikkati çekti.

    ''Annelere ve babalara söyleyebileceğim en önemli şey eğitim uzun bir maraton, kısa mesafe koşusu değildir. Bir ya da 2 zayıf olabilir ama birinci dönemde çocukların eleştirilmesi fayda getirmez. Onun yerine daha iyisini yapması konusunda cesaretlendirmeye çalışabilirler'' diyen Tufan, her anne babanın zayıf bir karne gördüğünde tepki verebileceğini ama bu tepkinin dozajının iyi ayarlanması gerektiğini kaydetti.

    Tufan, şunları söyledi:

    ''Her aile çocuğunun başarılı olmasını, sınıfını geçmesini ister ama tepkiyi verirken çocuğa kendine güvenini sarsacak, benlik saygısını etkileyecek sözler ve davranışlar sergilenmemeli.

    Mesela 'Tamam matematikten zayıf almışsın senin daha çok çalışmanı daha iyi not almanı beklerdik' diye bir tepki en azından biraz daha az etkide bulunacaktır onun üzerinde. '2. dönem daha iyi not alman için seni desteklemeye çalışacağız elimizden geleni yapacağız' bu da birinci sözün etkisini yumuşatabilir. 'Komşunun çocuğu ne kadar güzel notlar alıyor annesinin babasının göğsünü kabartıyor, senden hiçbir şey olmaz. Biz senin için bu kadar para harcadık sana o kadar destek verdik karşılığı bu mu olacaktı' diye bir tepki vermekte var. Bu ikinci tepkide de çocuğun kendine güveni sarsılacaktır.''

    Kaynak: AA





    Tepkiler çocuğun güvenini sarsabilir Yorumları