Rektörden ODTÃœ'lü eylemcilere holigan benzetmesi   Konuyu açan: Saatte1   Ä°lk Mesaj: 12-26-2012 (12:27)   Son Mesaj: 12-26-2012 (12:27)    Cevap: 0    Gösterim: 375  

    12-26-2012

    Rektörden ODTÜ'lü eylemcilere holigan benzetmesi

    Rektörden ODTÜ'lü eylemcilere holigan benzetmesi
    Rektörden ODTÜ'lü eylemcilere holigan benzetmesi

    Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, ODTÜ'te polis ve öğrenciler arasında yaşanan olaylarla ilgili olarak, "Önemli bir şeyin gölgelenmemesi lazım. Öğrencilerin ne istedikleri belli değil" dedi ve ekledi:

    Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, ODTÜ'te polis ve öğrenciler arasında yaşanan olaylarla ilgili olarak, "Önemli bir şeyin gölgelenmemesi lazım. Öğrencilerin ne istedikleri belli değil" dedi ve ekledi: Prof. Dr. M. Zafer Gül, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılması töreni sırasında çıkan olayları değerlendirdi. ODTÜ'de yaşanan olaylar sonrası İstanbul'daki çeşitli üniversitelerin rektörlerinin yaptığı ortak kınama açıklamasının hatırlatılması üzerine Prof. Dr. Gül, "Esasında kınama demek çok doğru olmaz. Biz rektör arkadaşlar bir araya geldiğimizde bu konuyu konuşurken, bu konuda birkaç söz söylemek gerektiğini düşündük. Çünkü Türkiye için önemli bir gündü. Yazılımlarının tamamını, donanımlarının, yüzde 80'ini Türk mühendislerinin yaptığı, Türk mühendislerin başarısı sergilenmiş ve uzaya kendi yapımımız bir uydu yollanmış. Bu çok büyük bir başarı ve bunu tebrik etmemiz, kutlamamız lazım. Üniversiteler olarak bu mühendisleri, bilim insanlarını araştırmacıları, ister özel şirketlerde çalışsınlar, ister TÜBİTAK veya ilgili birimlerde çalışsınlar neticede bizler yetiştiriyoruz. Aynı zamanda üniversiteler olarak bu bizim gururumuz. Böylesine önemli bir başarıya tuhaf bir gölge atılmış oldu" diye konuştu.

    Öğrencilerin üniversitelerde öğrenci kulüpleri kurmasına müsaade ettiklerini aktaran Prof. Dr. M. Zafer Gül, ÅŸunları söyledi;Â*"Bizim üniversitede yüze yakın kulüp var. Bu kadar kulüp istedikleri faaliyeti serbestçe yapabiliyorlar. Bizim arzumuz, öğrencilerimizin bu kulüpler vasıtasıyla fikirlerini serbestçe birbirleriyle yarıştırmaları. Kendileri toplantı düzenliyorlar, nitekim bizim üniversitemizde de diÄŸer üniversitelerde de bunu yapıyorlar. Ãœcretsiz olarak salonlarımızı kullanıyorlar, meydanlarımızda gösteri yapıyorlar. Biz bunlara müsaade ediyoruz ve teÅŸvik de ediyoruz. Karşıt görüşleri hazmetmek lazım, dinlemek lazım, ona karşı da kendi görüşlerini sunmak lazım. Ãœniversiteler, özgürlüğün olduÄŸu yerler. Akademik özgürlükten, özerklikten bahsediyoruz. Ama aynı ÅŸekilde öğrencilerimiz içinde fikirlerini serbestçe ifade etmeye teÅŸvik ediyoruz. Ancak bu nereye kadar? BaÅŸkasının haklarını iÅŸgal etmeyecek yere kadar bu olmalı. Dolayısıyla bunu teÅŸvik de ediyoruz, öğrenmelerini de istiyoruz ama yanlarında bıçak taşıyarak, hatta bazen tabanca taşıyarak, Molotof kokteyli, lastik yakarak, otomobillere, araçlara, birbirlerine zarar vererek falan. Buraya geldi mi artık dur demek lazım. Bunu tabi buraya gelince artık kınıyoruz. Bunu kabul etmek mümkün deÄŸil."

    Prof. Dr. M. Zafer Gül, öğrencilerin fikirlerini serbestçe ifade etmelerine karşı olmadıklarını vurgulayarak, "Bunu teşvik de ediyoruz, bunu öğrenmelerini de istiyoruz. Ama onların şiddet eylemlerine katılmasını kesinlikle istemiyoruz, arzu etmiyoruz. Bu demokrasinin yolu değil. Orada bir takım polisiye olaylar olmuş, polis aşırı şiddet kullanmış falan, ben o kadar detayları bilemem. Çünkü ODTÜ'nün içinde olan bir olay, fakat önemli bir olay, bu olayla gölgelenmiş oldu. Bu da şık olmadı" dedi.

    Dün yaptıkları açıklamayla, bir başka üniversite içinde olan olayı kınamaktan öte, olayın genel çerçevesini çizdiklerini dile getiren Prof. Dr. M. Zafer Gül, "Türkiye teknoloji tarihi açısından önemli bir adımın atılmış olduğu bir gün ve uzaya bir uydu yolluyorsunuz. O uydunun önemli bir kısmı Türk mühendisler tarafından yapılmış. Çok büyük bir teknolojik başarı var. Gökyüzünü işaret edeceğinize, orada Molotof kokteylleri atıldı, lastikler yakıldı, öğrenciler çarpıştı v.s gibi tamamen anlamsız bir şey. Biz arkadaşlarla bunun üzerine vurgu yapmak istedik. Önemli bir şeyin gölgelenmemesi lazım. Bir de öğrencilerin ne istedikleri belli değil. Sadece kavga çıkaran holiganlara benziyor. Bu şık değil" açıklamasında bulundu.

    Kaynak: Ä°HA





    Rektörden ODTÜ'lü eylemcilere holigan benzetmesi Yorumları