Almanya'da İslam dini öğretmeni açığı var   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 12-22-2012 (12:27)   Son Mesaj: 12-22-2012 (12:27)    Cevap: 0    Gösterim: 401  

    12-22-2012

    Almanya'da İslam dini öğretmeni açığı var

    Almanya'da İslam dini öğretmeni açığı var
    Almanya'da İslam dini öğretmeni açığı var

    Almanya'nın Hessen eyaletindeki okullarda 2013-2014 öğretim yılından itibaren İslam dini dersinin okutulması kararının ardından, eyalette din dersi öğretmenine ihtiyaç olduğu bildirildi.

    Almanya'nın Hessen eyaletindeki okullarda 2013-2014 öğretim yılından itibaren İslam dini dersinin okutulması kararının ardından, eyalette din dersi öğretmenine ihtiyaç olduğu bildirildi. İslam dini derslerinin verilmesi kararının uygulama sürecinde Hessen eyalet yönetiminin "muhatap kuruluş"u olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Hessen eyaleti Başkanı Fuat Kurt, çalışmaları ve süreç hakkında bilgi verdi.

    Kurt, ilk etapta, din derslerinin verileceği okulların belirleneceğini ifade etti.

    İlkokula başlayacak öğrencilerin sayısı belirlendikten sonra her okulda 8 öğrenci esasına uyularak sınıflar oluşturulacağını kaydeden Kurt, ''DİTİB camilerindeki rakamlara göre önümüzdeki yıl ilkokula başlayacak 1200 çocuğumuz var. Bu çocuklar Hessen eyaletinin tamamına yayılmış durumda. Biz öğrencilerimizin sayısını Eğitim Bakanlığı'na bildirdik. Hangi adreste kaç çocuğumuzun olduğunu bildiriyoruz, bakanlık da hangi okulların çocuklara yakın olduğunu tespit edecek'' dedi.

    Bakanlığın öncelikli olarak Hessen eyaletindeki 25 okulda sınıf açmayı planladığını, aslında daha fazla okulda da sınıf açılmasının mümkün olduğunu söyleyen Kurt, din dersi öğretmeni yetersizliği ve alt yapının henüz oturmamış olmasından dolayı başlangıçta fazla sınıf açılamayacağını kaydetti.

    -Müfredat tüm cemaatlerle ortak hazırlandı-

    Önümüzdeki yıl ilkokullarda düzenli olarak okutulacak İslam dini dersinin müfredat çalışmaları hakkında da bilgiler veren Kurt, müfredatın Hessen eyaletindeki tüm Müslüman cemaat temsilcileriyle bir araya gelerek verdikleri ortak kararla hazırlandığı anlattı.

    Kurt, cemaat temsilcilerinin, eyalet yönetiminin hangi cemaati muhatap aldığına bakmaksızın, ortak hazırlanacak din dersi müfredatını hep birlikte destekleme kararı alındığını hatırlatarak, bu sayede Almanya'da bir ilke imza atıldığının altını çizdi.

    -Din öğretmenlerinin belirlenmesi-

    Kurt, din dersi verecek öğretmenlerin belirlenmesi konusunda da, ''Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenlerde Müslüman olma şartı aranıyor. Din dersi vermesi yeterliliği konusunda da DİTİB tarafından oluşturulan komisyonun vereceği onay sonrasında öğretmenlik yapılabilecek'' bilgisin verdi.

    Hessen eyaletinde öğretmen olmasa da çok sayıda üniversite mezunu Türk genci olduğuna dikkati çeken Kurt, bakanlığa verilen sayıları mümkün mertebe yüksek tutmak istediklerini ifade etti.

    Bakanlığa bildirilen ihtiyacın fazla olması durumunda üniversite mezunu gençlere de istihdam sağlanabileceğini belirten Kurt, ''Bu gençlerimizin İslami alt yapıları yeterli. Sadece pedagojik formasyona ihtiyaçları var. Düşünüyoruz ki, ailelerin taleplerini iletebilirsek, gençlerimize de istihdam sağlayabiliriz'' şeklinde konuştu.

    Hessen Eğitim Bakanlığı'na şu ana kadar din öğretmenliği için 22 resmi başvuru yapıldığını söyleyen Kurt, bu sayının çok yetersiz olduğunu söyleyerek, "Bu öğretmenlerle henüz temasa geçmiş değiliz. Kendilerine hızlandırılmış bir şekilde din dersi eğitimi verilecek. Giessen Üniversitesi İlahiyat Bölümü bu konuda görevlendirildi'' şeklinde konuştu.

    Din dersi öğretmeni olmak isteyenlere çağrıda bulunan Kurt, başvuruların DİTİB veya Hessen Eğitim Bakanlığı'na yapılabileceğini ifade etti.

    Almanya'nın Hessen eyaleti yönetimi, eyalet okullarında 2013-2014 öğretim yılından itibaren İslam dini dersi okutulması kararı almıştı.

    AA





    Almanya'da İslam dini öğretmeni açığı var Yorumları