Yeni nesil öğrenci kampüsleri geliyor   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 12-12-2012 (12:24)   Son Mesaj: 12-12-2012 (12:24)    Cevap: 0    Gösterim: 365  

    12-12-2012

    Yeni nesil öğrenci kampüsleri geliyor

    Yeni nesil öğrenci kampüsleri geliyor
    Yeni nesil öğrenci kampüsleri geliyor

    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), günümüz mimarisine ışık tutabilecek eğitim yapısı kimliği oluşturmak amacıyla ülke genelinde 33 eğitim kampüsünü kamu özel ortaklığı modeliyle yap-kirala-devret şeklinde yapmak için harekete geçti.

    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), günümüz mimarisine ışık tutabilecek eğitim yapısı kimliği oluşturmak amacıyla ülke genelinde 33 eğitim kampüsünü kamu özel ortaklığı modeliyle yap-kirala-devret şeklinde yapmak için harekete geçti. Eğitim kampüslerinde uygulanacak projenin seçimi ''Eğitim Kampüsleri Mimari Proje Yarışması'' ön seçim sonucu belirlenen davetli yarışmacılar arasında, ilk etapta 8 arazide, ulusal ve tek aşamalı olarak gerçekleştirilecek.

    Bakanlık tarafından ön seçim sonucu belirlenen listeden yeterli tecrübeye sahip 6 aday, her bir proje için ayrı ayrı yarışmaya davet edilecek.

    Eğitim kampüsleri tasarımıyla ekonomik, yerel, kültürel geleneğin modernize edilerek günümüze aktarılabildiği eğitim yapıları ile günümüz mimarisine de ışık tutabilecek işlevsel ve yenilikçi çözümlerin seçilmesi amaçlanıyor.

    Tasarımlarda, geçmişten günümüz mimarisine de ışık tutabilecek eğitim yapısı kimliği oluşturacak ve gelişmekte olan ülkelere model olabilecek bir mimari anlayışın ortaya çıkmasını sağlayacak özelliklerin bulunmasına önem verilecek.

    Jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda, 8 arsa için ayrı ayrı olmak üzere, birinciye 35 bin, ikinciye 25 bin, üçüncüye 20 bin lira ve 15 biner liralık 3 mansiyon ödülleri verilecek.

    ''Rezerv alanlara sahip modüler ve esnek bina''

    MEB İnşaat ve Emlak Grup Başkanı Mustafa Murat, proje yarışmasının şartnamesindeki açıklamasında, günümüz beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak, teknolojideki gelişmelerin kullanılmasına imkan veren, işletme, bakım ve onarım maliyetlerini en ekonomik çözen akıllı bina yaklaşımıyla açık ve kapalı spor tesisleri, yemekhane, kantin-kafeterya, kütüphane, otopark, laboratuvar, gözlem evi gibi eğitim destek alanlarının ortak olarak kullanıldığı bir yapı anlayışında olduklarını vurguladı.

    Murat ayrıca, kampüs bünyesindeki eğitim yapılarının ve yurt binalarının doluluk oranına veya kapasitesine göre ekonomik ve verimli olarak kullanılmasına yönelik rezerv alanlara sahip, küçük müdahalelerle fonksiyonları değiştirmesine izin veren, büyüyebilen, ''Modüler ve esnek bina'' özelliklerine sahip tasarımlarla yenilikçi bir mimari anlayışın ortaya çıkmasını sağlayacak projelerin elde edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

    Adaylardan beklenenler

    Yarışmaya katılacak adayların ya eğitim amaçlı bir yapının uygulama projesini tamamlamış, ya ulusal veya uluslararası mimari proje yarışmalarında ödül, mansiyon veya satın alması bulunan ya da eğitim tesisleri konusunda yayınlanmış akademik çalışmaya sahip olması gerekiyor.

    Yarışmada, yapılan başvurulardan yeterlik kriterlerine uygun olanlar, idare tarafından oluşturulan yeterlik komisyonunca belirlenecek ve toplu liste http://iegb.meb.gov.tr web sayfasından duyurulacak.

    Her bir proje için seçilecek 6 kişilik aday listesi ise yine idare tarafından toplu liste içinden belirlenerek davet edilecek. Her aday bir projeye katılabilecek.

    Proje yarışmasına katılmak isteyenlerin, ön seçim dosyalarıyla 26 Aralık Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar başvurmaları gerekiyor.

    Kaynak: AA





    Yeni nesil öğrenci kampüsleri geliyor Yorumları