Türkiye'de Somalili öğrencilerin büyük hayali   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 12-01-2012 (13:24)   Son Mesaj: 12-01-2012 (13:24)    Cevap: 0    Gösterim: 337  

    12-01-2012

    Türkiye'de Somalili öğrencilerin büyük hayali

    Türkiye'de Somalili öğrencilerin büyük hayali
    Türkiye'de Somalili öğrencilerin büyük hayali

    Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle Türkiye genelindeki imam hatip liselerinde okuyan 350 Somalili öğrenciden 19'u Bartın Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitim görüyor

    Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle Türkiye genelindeki imam hatip liselerinde okuyan 350 Somalili öğrenciden 19'u Bartın Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitim görüyor VİDEO İÇİN TIKLAYIN Somalili öğrenciler, Türkiye'de olmaktan mutlu olduklarını söyleyerek, liseyi bitirdikten sonra üniversite eğitimini de Türkiye'de tamamlayıp doktor, mühendis ve öğretmen olmak istediklerini vurguladı.

    Öğrenciler, Türk Edebiyatı'ndan Kuran-ı Kerim'e, Arapça'dan İngilizce'ye, tarihten coğrafyaya kadar milli eğitim bakanlığı müfredatındaki tüm dersleri alıyor.

    -İl Milli Eğitim Müdürü İsa Şeker-

    İl Milli Eğitim Müdürü İsa Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerle yakından ilgilendiklerini, onları çocukları gibi gördüklerini söyledi.

    Somalili öğrencileri misafir etmekten ve eğitimlerini Türk okullarında almalarından son derece onur ve mutluluk duyduklarını dile getiren Şeker, şöyle konuştu:

    ''Somali bizim mütedeyyin bir kardeş ülkemizdir. Bu ülkenin çocukları ve gençleri bizlere emanettir. Geçmişten gelen tarihsel sorumluluklarımızı yeniden hatırlamak ve bu şekilde davranmak bu ülkenin mecburiyetidir. Eğitimciler olarak bize düşen görev Somalili gençlerimizi en iyi şekilde eğitmek ve bu gençlerimizin iki kardeş ülke Müslüman halkları arasında köprü olmalarını sağlamaktır. İnanlar kardeştir ilkesinden hareketle imam hatip liselerimizde bu kardeşlerimizi burada öğrenci olarak ağırlamaktan mutlu ve gururluyuz''

    Şeker, öğrencileri Anadolu kültürünü görmeleri ve güzel vakit geçirmeleri için Kurban Bayramı'nda köylere götürüp, köy sofralarında ikramda bulunduklarını belirterek, ''Bunun yanında pikniğe, gezilere getiriyoruz. Biz onlarla çok mutluyuz'' diye konuştu.

    -''İsteyen, üniversiteye devam edebilecek''-

    Şeker, 8 ay önce Türkiye'ye gelen öğrencilerin önce Kastamonu'da 6 ay Türkçe kursuna katıldıklarını ve kursu başarıyla tamamladıklarını belirtti.

    Daha sonra 19 Somalili öğrencinin eğitim öğretim yılının başında Bartın'a gelerek erkek öğrenci pansiyonuna yerleştirildiğini ifade eden Şeker, ''Öğrencilerimiz 4 yılın sonunda İmam Hatip olarak kendi ülkelerinde göreve başlayacaklar. İsteyen ülkemizde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından burs sağlanarak yüksek öğretime devam edecektir'' şeklinde konuştu.

    -Somalililer okul ve yurtlarından memnun-

    Somalili öğrenciler ise hafta sonu ve tatillerde kentin tarihi ve turistik yerlerini, çevre illeri gezme fırsatını değerlendirerek, Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

    Öğrencilerden Muhammed Yunus, 8 ay önce geldikleri Türkiye'de önce Türkçe kursuna gittiklerini ve ardından okula yerleştirildiklerini söyledi.

    Türk okulunda okumaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Yunus, ''Hafta sonları sık sık geziyoruz. Kaldığımız yurt ortamı çok güzel ve çok rahatız. Liseyi bitirdikten sonra yine Türkiye'de üniversite okuyup doktor ve mühendis olmak istiyorum. Ülkemizi, ailemizi çok özlüyoruz ama burada da öğretmenlerimiz çok iyi'' diye konuştu.

    Mahmut Muhammed Farah da ''Türkiye'de olmaktan ve Türk okulunda okumaktan çok mutluyum. Derslerimiz çok iyi. Türkçeyi de çok iyi öğrendik. Hangi ders olursa olsun, öğretmenlerimizin anlattıklarını rahatlıkla anlayıp, öğrenebiliyoruz. Ben de doktor olmak ve burada görev yapmak istiyorum. Somali'deki ailemizle hemen hemen her gün görüşüyoruz. Onlar da burada olmamdan çok mutlular'' ifadesini kullandı.

    Kaynak: AA





    Türkiye'de Somalili öğrencilerin büyük hayali Yorumları