Bakan'dan öğrencilere bir müjde daha!   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 11-28-2012 (13:28)   Son Mesaj: 11-28-2012 (13:28)    Cevap: 0    Gösterim: 302  

    11-28-2012

    Bakan'dan öğrencilere bir müjde daha!

    Bakan'dan öğrencilere bir müjde daha!
    Bakan'dan öğrencilere bir müjde daha!

    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bakımlı ve temiz olmak şartıyla öğrencilerin saçlarını uzatabileceğini söyledi.

    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bakımlı ve temiz olmak şartıyla öğrencilerin saçlarını uzatabileceğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Dinçer, okullarda serbest kıyafet uygulamasına ilişkin Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamada bulundu.

    Dinçer, bu değişikliğe ihtiyaç duymalarındaki başlıca sebebin Türkiye'deki demokratikleşmenin gelişmesi ve yaygınlaşması olduğunu belirtti.

    Milli Eğitim Bakanı, "Türkiye'de otoriter yapıdan demokrasiye doğru ilerleyen süreç içerisinde biz de eğitim sisteminde demokratikleşme yapmaya çalışıyoruz." dedi.

    Dinçer, ikinci olarak ise tüm dünyada eğitim sisteminin giderek daha esnek hale geldiğini ve daha önce var olan arz odaklı eğitim anlayışından talep odaklı bir eğitim anlayşına doğru bir evrimleşme söz konusu olduğuna dikkat çekti.

    "Eğitim sistemimizde buna paralel olarak esneklik sağlamaya, biraz zenginleştirmeye, çeşitlendirmeye çalışıyorduk hatırlarsanız." diyen Dinçer, okul kıyafetlerinin serbestleşmesinin bu iki gelişmeyi pekiştiren ve bunlara paralel bir gelişme olduğunu vurguladı.

    Dinçer, bu yeni uygulamayı çok önemsediğini, çünkü bu eğitim sistemimizin daha demokratik ve esnek olduğuna dair bir sembolü ortaya koyacağını ifade etti.

    Dinçer, "Siz temel değerler olarak demokratikleşiyorken otoriter bir anlayışı sembolize eden tek tip elbiseyi uygulamaya devam ettiğinizde, bu birbiriyle çok uyumlu görünmüyordu." diye konuştu.

    Uygulamada esas olan şey çocukların okula serbest kıyafetle gelmesini sağlamak olduğunu kaydeden Dinçer, "Tabi bunun dışında istisnalar var, bunları belirledik. Mesela lise çağındaki çocuklarımız sakal ve bıyık bırakamayacak, kızlarımız makyaj yapamayacak. Zaten bunlar önceki yönetmeliklerde de vardı. Yine kızlarımız diz üstü veya derin yırtmaçlı etek, vücut hatlarını belli eden tayt veya şeffaf elbiseler giyemeyecekler." dedi.

    Bunların dışında öğrencilerin serbestçe giyinebileceğini belirten Milli Eğitim Bakanı, bakımlı ve temiz olmak şartıyla öğrencilerin saçlarını uzatabileceğini kaydetti.

    Bu konuda en çok eleştiri yapılan noktanın zengin-fakir arasında eşitsizliği arttırmayacak mı konusu geldiğini aktaran Dinçer, bunun doğru bir eleştiri olmadığını ve bu konunun birkaç boyutu bulunduğunu belirtti.

    Tek tip kıyafetten bahsedildiğinde aslında iki farklı şeyden bahsedildiğini ve bunlardan birinin önlük olduğunu söyleyen Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü: "Önlük artık şehirlerde çok kullanılmıyor. Daha çok kırsal çevrelerde kullanılıyor. Bu, o bölgede veli için zaten maliyet demek. Şehir merkezlerinde ise daha çok okul forması var. Sizler de biliyorsunuz okul yönetimi belirli bir mağazayla belirli bir ücret üzerinden anlaşıyor ve velileri oraya yönlendiriyorlar. Bu da ciddi bir maliyeti beraberinde getiriyor. Halbuki çocuklar günlük kıyafetlerini giyip geldiklerinde bu maliyet olmayacak."

    "TARTIŞMALARIN MEVCUT STATÜKOYA ÇOK ALIŞMIŞ OLMAMIZDAN KAYNAKLANIYOR"

    Ayrıca çocukların okul çıkışında aynı arkadaşlarıyla oynamaya devam ettiğine dikkat çeken Dinçer, "Eğer kıyafetler okul dışında sorun olmuyorsa okulda da olmayacak diyorum. Başlangıçta yadırganabilir ancak zaman içinde alışılacağını düşünüyorum." diye konuştu.

    Dinçer, kıyafet farklılığı gerçekten sorun olacaksa, bunun halihazırda ayakkabı markası veya pantolon üzerinden de yapılabileceğini belirtti.

    Milli Eğitim Bakanı, "Tartışmaların mevcut statükoya çok alışmış olmamızdan ve alışkanlıklarımızı terketmenin verdiği tedirginlikten kaynaklandığını düşünüyorum. Yeni uygulamayla birlikte bu endişeler ortadan kalkar umarım." diye konuştu.

    Okullarda başörtüsünün serbest olmasına ilişkin ise Dinçer, "Kur'an-ı Kerim derslerinde başörtüsü takılabileceğine yönelik bir düzenleme yaptık. İleride neler olur, o konuda birşey söylemem zor." dedi.

    "Önümüzdeki günlerde eğitim sisteminde farklı yenilikler görecek miyiz?" şeklindeki soruya Milli Eğitim Bakanı Dinçer, gülümseyerek "Onu önümüzdeki günlerde konuşsak olmaz mı?" şeklinde cevapladı.





    Bakan'dan öğrencilere bir müjde daha! Yorumları