Üniversiteler kontenjanlarını kendisi belirlesin   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 11-26-2012 (12:26)   Son Mesaj: 11-26-2012 (12:26)    Cevap: 0    Gösterim: 330  

    11-26-2012

    Üniversiteler kontenjanlarını kendisi belirlesin

    Üniversiteler kontenjanlarını kendisi belirlesin
    Üniversiteler kontenjanlarını kendisi belirlesin

    Vakıf Üniversiteleri Birliği, yükseköğretim kanun taslağı ile ilgili görüşlerini Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderdi. Birlik, üniversitelerin kontenjanlarını kendilerinin belirleyebilmelerini önerdi.

    Vakıf Üniversiteleri Birliği, yükseköğretim kanun taslağı ile ilgili görüşlerini Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderdi. Birlik, üniversitelerin kontenjanlarını kendilerinin belirleyebilmelerini önerdi. YÖK, internet sitesinden yükseköğretim kanun taslağına ilişkin görüşleri almaya devam ediyor. Bu kapsamda 60'a yakın üniversite ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının görüşleri yayınlandı. Yükseköğretim kanun taslağı hakkında görüşlerini bildiren Vakıf Üniversiteleri Birliği, üniversitelerin kendi kontenjanlarını kendilerinin belirleyebilmelerini önerdi. Taslakta, yükseköğretim kurumlarının öğrenci kontenjanlarını belirleme yetkisi, Türkiye Yükseköğretim Kurulu'nun (TYK) görevleri arasında sıralanıyor. Vakıf Üniversiteleri Birliği ise ‘TYK tarafından tespit edilecek kriterler doğrultusunda kontenjanların devlet yükseköğretim kurumlarında üniversite senatolarına, vakıf ve özel yükseköğretim kurumlarında ise mütevelli heyetine bırakılmasını' teklif ediyor.

    Birliğin kanun taslağı ile ilgili diğer bazı önerileri şöyle:
    -Araştırma ağırlıklı/eğitim ağırlıklı yükseköğretim kurumu ayrımı Yükseköğretim Kanunu'nda yer almamalı.
    -Yükseköğretim kurumları sadece finans kaynakları bakımından ‘devlet', ‘vakıf' ve ‘özel yükseköğretim kurumları' olarak sınıflandırılmalı.
    -Yabancı yükseköğretim kurumları ancak Türkiye'deki yükseköğretim kurumları ile partner olarak veya ‘afiliye' yolu ile eğitim öğretim hakkı elde etmeli.
    -Devlet, vakıf ve özel yükseköğretim kurumları üniversiteye gelir getirici faaliyetlerde bulunma amacıyla şirket kurabilmeli, böylece yükseköğretim kurumlarının kendi öz kaynaklarını yaratmalarına fırsat verilmeli.
    -Vakıf üniversiteleri ile özel üniversiteler öğrencilere verdikleri burs oranında kurumlar vergisinden muaf olmalı.
    -Yükseköğretim kurumlarının denetimi idari-akademik ve mali denetim olarak ayrılmalı. İdari ve akademik denetim kalite güvence sistemi ve akreditasyonla gerçekleştirilmeli. Vakıf ve özel yükseköğretim kurumlarının mali denetimi ise bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılmalı.

    Kaynak: CİHAN





    Üniversiteler kontenjanlarını kendisi belirlesin Yorumları