Akademisyenlerin maaÅŸlarının düzeltilmesi için çaÄŸrı   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 11-26-2012 (12:24)   Son Mesaj: 11-26-2012 (12:24)    Cevap: 0    Gösterim: 467  

    11-26-2012

    Akademisyenlerin maaşlarının düzeltilmesi için çağrı

    Akademisyenlerin maaşlarının düzeltilmesi için çağrı
    Akademisyenlerin maaşlarının düzeltilmesi için çağrı

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, akademisyenlerin mevcut özlük haklarının bu mesleği seçmede cazip olmadığını öğretim elemanlarının maaşlarına acilen bir çözüm bulunulması gerekildiğini söyledi.

    YÖK BaÅŸkanı Prof. Dr. Çetinsaya, akademisyenlerin mevcut özlük haklarının bu mesleÄŸi seçmede cazip olmadığını öğretim elemanlarının maaÅŸlarına acilen bir çözüm bulunulması gerekildiÄŸini söyledi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya,Â*yeniÂ*YÖK yasa taslağınıdeÄŸerlendirdi.

    Öğretim elemanı sayısının üniversiteÂ*veÂ*öğrenciÂ*sayısındaki artışı karşılayamadığınaÂ*dikkatÂ*çeken Çetinsaya, ?Buna karşın akademisyenlerin mevcut özlük hakları bu mesleÄŸi seçmedeÂ*cazipÂ*deÄŸil. Öğretim elemanlarının maaÅŸları son yıllarda yerinde sayıyor. BuÂ*durumaÂ*acilen birÂ*çözümÂ*bulunması gerekiyor.? dedi.

    Bugünkü ÅŸartlardaÂ*üniversitedenÂ*mezun baÅŸarılı birÂ*gencin, özlük hakları zayıf olan akademisyenliÄŸi seçmesinin zor olduÄŸunu ifade ederek, şöyle konuÅŸtu: ?YeniÂ*yasa çalışmaları fırsatÂ*bilinerek özlük hakları konusunda önemli deÄŸiÅŸiklikler yapılmalı.Â*GençlerÂ*için akademisyenlikÂ*cazipÂ*hale getirilmeli.?

    YÖK'ünÂ*üniversiteÂ*sayısının artması sebebiyle yükseköğretimi denetlemekte yetersiz kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya,Â*yeniÂ*yasayla birlikte bütünÂ*üniversitelerinÂ*denetlenebileceÄŸini söyledi.Â*ÃœniversiteÂ*yönetimindekampüsÂ*içi rektörlükÂ*seçimlerininÂ*dünyada halen Slovenya, Yunanistan ve Güney Kore gibi birkaç ülkede kaldığını belirten Çetinsaya,Â*yeniÂ*yasada artık rektörlük için iç ve dış paydaÅŸların oluÅŸturduÄŸu bir kurul tarafından atanmamodeliniÂ*tartışmaya açtıklarını anlattı.

    Mevcut yasa taslağının bazı maddeleri itibarıyla anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi gerektirdiÄŸini dile getiren YÖK BaÅŸkanı, ?EÄŸer anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi konusunda gecikme olursa, halen anayasada yer alan yükseköğretimÂ*sistemiyleÂ*ilgili 130 ve 131. maddelerin deÄŸiÅŸtirilmesi önerilebilir.? dedi. Yasa taslağıyla ilgili tartışmalı konuların üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Çetinsaya ÅŸuÂ*bilgileriÂ*verdi: ?Son 15 gündür,Â*üniversitelerinÂ*bütün kademelerinden iki temsilci olmak üzere, her gün YÖK'te yaklaşık 300 kiÅŸiyi ağırlıyoruz. Taslakla ilgili eleÅŸtiri vefikirleriniÂ*alıyoruz. BuÂ*fikirÂ*toplantılarınınÂ*çıktılarını da hemÂ*webÂ*sayfamızÂ*yoluylaÂ*herkese ilan ediyoruz hem de kurul olarakÂ*deÄŸerlendiriyoruz.?

    Çetinsaya,Â*yeniÂ*açtıkları ‘yeniyasa.yok.gov.tr'Â*internetÂ*sitesinde, yasayı kamuoyunun ve bütün paydaÅŸlarınÂ*dikkatinesunduklarını vurguladı.Â*SivilÂ*toplum kuruluÅŸları, kamu kurum ve kuruluÅŸları, akademisyenler veÂ*öğrencilerinÂ*yeniyasayı tartıştığıÂ*toplantılarıÂ*da siteden canlı olarak verdiklerini dile getiren YÖK BaÅŸkanı,Â*webÂ*sitesiÂ*yoluylakamuoyundaki herkesin yasa hakkında görüşlerini iletebileceÄŸini ifade etti. Sitedeki ankette herÂ*haftaÂ*bir maddeyi oylamaya sunduklarının altını çizerken böylece yasanınÂ*ÅŸekillendirilmesindeÂ*fikirÂ*alışveri ÅŸinde bulunduklarını kaydetti.Â*YeniÂ*üniversiteÂ*ile en eskiÂ*üniversiteyiÂ*aynı kabul eden tek tipçi tavra itiraz eden Gökhan Çetinsaya sözlerini şöyle sürdürdü: ?Özgelirleri, özkaynakları itibarıyla kendi mali kaynaklarını üretebilen, bilimsel araÅŸtırmalarda Türkiye ortalamalarının üzerine çıkmışÂ*üniversitelereÂ*birer mütevelli heyet kurabiliriz. Ve bunlar mütevelli heyetlerÂ*yoluylaÂ*kendi stratejik kararlarını,Â*üniversiteninÂ*geliÅŸimÂ*tercihle rini kendileri belirler. Yani tabir caizseÂ*evinÂ*büyük oÄŸluna sen artık kendiÂ*evineÂ*çık, kendiÂ*hayatınıÂ*kendinÂ*kazan, kendi kararlarını kendin ver diyoruz. Bu grubun dışında kalanÂ*kurumsallaÅŸmışÂ*üniversitelereÂ*de diyoruz ki kendi kararlarını kendi senatonda ve yönetim kurulunda alabilirsin. Sana Ankara'daki yetkilerimizi devrediyoruz ama bunun karşılığındaÂ*zamanıgeldiÄŸinde hesap vereceksin. Bunu daÂ*kaliteÂ*güvencesiÂ*denetimiÂ*sistemleriÂ*çer çevesinde yapacağız.?

    Öğretim üyesininÂ*performansıÂ*ölçülecek

    Her öğretim üyesinin performansının ölçülmesini sağlayacaklarını, bu sayede bölüm, fakülte ve üniversitenin bir performans kriteri oluşacağını anlatan YÖK Başkanı şunları aktardı: ?Birtakım imtiyazlar vereceksek bu performansa göre olmalı. Bu sistem aslında şu anda birçok devlet ve vakıf üniversitesinde uygulanıyor. Bizim yapacağımız Türkiye'deki ve dünyadaki tecrübeleri alıp bir standart oluşturmak. Bunun ne kadar zor olduğunun da farkındayım. Sosyal ve beşeri bilimlerle fen ve mühendislik bilimlerine aynı kriterleri uygulayamayız.?

    Kaynak: AA





    Akademisyenlerin maaşlarının düzeltilmesi için çağrı Yorumları