Okullarda Z-Kütüphane dönemi   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 10-16-2012 (04:58)   Son Mesaj: 10-16-2012 (04:58)    Cevap: 0    Gösterim: 456  

    10-16-2012

    Okullarda Z-Kütüphane dönemi

    Okullarda Z-Kütüphane dönemi
    Okullarda Z-Kütüphane dönemi

    Okuma kültürünün geliştirilmesi için bilgisayardan elektronik eğitim materyallerine, internetten zeka oyunlarına kadar birçok materyallerin bulunduğu z-kütüphaneler kuruluyor.

    Okuma kültürünün geliştirilmesi için bilgisayardan elektronik eğitim materyallerine, internetten zeka oyunlarına kadar birçok materyallerin bulunduğu z-kütüphaneler kuruluyor. Türkiye'de eğitim ve öğretime verilen destekler her geçen gün artış gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ‘Okullar Hayat Olsun' projesi kapsamında eğitimi topluma yaymayı ve okulları toplumla bütünleştirmeyi amaçlıyor. Eğitim öğretim saatleri dışında okulların, dersliklerin, konferans salonlarının, spor salonlarının ve bahçelerinin toplum hizmetine açılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu projenin bir ayağını da z-kütüphaneler (zenginleştirilmiş kütüphane) oluşturuyor.

    Çalışmalar kapsamında yeni yapılan okullarda z-kütüphaneler yapılıyor. Eski okullarda ise giriş katlarına, önceleri üst katlarda yer alan kütüphane ve bilgi teknolojileri sınıfları bir araya getirilerek kütüphaneler kuruluyor.

    Z-kütüphanelerde elektronik kaynaklar ve temel eserler olacak. Öğrenciler burada ödevlerini yapıp, çıktılarını alacak. Oyun oynayıp internete girebilecek ve kitap okuyacak. Kütüphanelerde öğrencilere basılı, sesli ve elektronik kitaplar buluşturarak alternatif okuma seçenekleri de sunulacak. Bu amaçla z-kütüphaneler hafta sonları da dahil saat 21.00'e kadar açık olacak.

    Z-kütüphanelerde çocuk edebiyatı, güncel kitaplar, satranç masaları, mangal, tangram, yapbozlar, zeka geliştirici oyuncak, öğrenme oyunları, CD, DVD ve bilgisayar oyunları ve filmler de bulunacak.

    Öğrencilerin dinlenmesi amacıyla kütüphanelere yer minderleri, koltuk ve kanepe gibi rahat oturulabilecek mobilyalar konulacak. Ayrıca öğrenciler çalışmalarını bu alanda sergileyebilecek.

    Kütüphanenin orta alanına birkaç masa ve alanın büyüklüğüne uygun sayıda sandalye yerleştirilecek. Buralarda ders işlenip, gerektiğinde projeksiyonla duvara yansıtılarak sunumların yapılabilmesi sağlanacak. Ayrıca yazar ve şairlerle buluşma günleri tertip edilecek.

    Z-kütüphaneler sayesinde çocuklar internet kafelere gitmekten, veliler ise çocuklarını bu kafelere gönderdiklerinde yaşadıkları endişelerden kurtulacak.

    Öte yandan z-kütüphanelerden İstanbul'da 6, Ankara'da ise 3 tane yapıldı. Birçok il ve ilçede kütüphanelerin yapımına devam ediliyor.





    Okullarda Z-Kütüphane dönemi Yorumları