Organ nakilleri Akdeniz Üniversitesi'ne ilgiyi artırdı   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 10-08-2012 (06:50)   Son Mesaj: 10-08-2012 (06:50)    Cevap: 0    Gösterim: 358  

    10-08-2012

    Organ nakilleri Akdeniz Üniversitesi'ne ilgiyi artırdı

    Organ nakilleri Akdeniz Üniversitesi'ne ilgiyi artırdı
    Organ nakilleri Akdeniz Üniversitesi'ne ilgiyi artırdı

    Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye'nin ilk yüz nakli ile aynı anda kol ve bacak nakilleri, üniversiteye akademisyen ve öğrenci ilgisini artırdığı bildirildi.

    Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye'nin ilk yüz nakli ile aynı anda kol ve bacak nakilleri, üniversiteye akademisyen ve öğrenci ilgisini artırdığı bildirildi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin özellikle tıp alanında yaptığı başarılı çalışmalarla sadece Türkiye'de değil tüm dünyada tanınan bir eğitim kuruluşu haline geldiğini belirtti.

    Üniversite tercihleri öncesi birçok öğrenci ve öğrenci velisinin bilgi almak için kendilerine ulaştığını anlatan Kurtcephe, yaptığı başarılı bilimsel çalışmalarla Akdeniz Üniversitesi'nin, ''bilim dünyasının Süper Ligi'nin önemli bir oyuncusu'' haline geldiğini dile getirdi.

    Prof. Dr. Kurtcephe, sadece Türkiye'den değil, yurt dışından da akademisyen ve öğrencilerin üniversiteye ilgisinin arttığına işaret ederek, ''Japonya'dan özel bir program çerçevesinde öğrenciler önümüzdeki günlerde üniversitemize gelecek. Birçok yabancı bilim insanı ortak çalışmalar yapmak üzere kapımızı çalıyor'' dedi.

    Kurtcephe, yüz, kol ve bacak nakillerinin yanı sıra dünyada ilk kez yapılan rahim nakliyle ilgili Antalya'ya gelen, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibiyle ortak çalışma yapan İsveçli doktorların dünyada ikinci rahim naklini gerçekleştiklerini ifade etti.

    Prof. Dr. Kurtcephe, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''İsveçli bilim insanları bizimle çalışarak bunu başardıklarını söyleyerek teşekkür ettiler. Amerika'dan Japonya'ya önemli bilim kuruluşları bizlerden görüşme talep ederek çalışmalarımızı takip etmek istiyor. Böyle bir birliktelik içerisindeyiz. Yabancı öğrencilerden de müthiş ilgi görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu ilgiye cevap verebilmek amacıyla yeni düzenlemeler yapma ihtiyacını duyuyoruz. Fiziki mekanlarımızı oldukça geliştirdik. Yerleşkemize gelen her öğrenci aradığı her türlü eğitimsel ve sosyal çalışmayı bulabiliyor.''

    -''Öğrenci sayımız 45 bine ulaştı''-

    Rektör İsrafil Kurtcephe, bir üniversitenin marka değerini yakalayabilmesi için insanların onu konuşur hale gelmesi gerektiğini vurgulayarak, üniversitelerinde sadece tıp fakültesine değil diğer fakültelere de büyük ilgi olduğuna işaret etti.

    Akdeniz Üniversitesi'nin gelecek yıllarda binlerce yabancı öğrenciye ev sahipliği yapması gerekliliğinin ortaya çıktığına değinen Kurtcephe, şöyle konuştu:

    ''Öğrenci sayımız 45 bine ulaştı. Bu yoğunluk fiziki mekanlarımızın sayısının artırılması gerekliliğini doğurdu. Olanaklarımızı zenginleştirmeliyiz. Bunun için çalışıyoruz. Akdeniz Üniversitesi dünyada tanınan bir üniversite haline geldi. Türkiye adına bu marka değerin bize önemli kolaylıklar sağlayacağına ve bu ülke için çok stratejik işler başaracağımıza da inanıyorum.''

    Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi'ne 2012-2013 eğitim öğretim yılında 11 bin 212 öğrencinin kayıt yaptırdığını anlatarak, minimum yerleştirme puanına göre 68 devlet üniversitesi arasında geçen yıl 16'ncı sırada yer alan tıp fakültesinin bu yıl 14'üncü sıraya yükseldiğini bildirdi.

    Bu yıl ilk kez öğrenci alan diş hekimliği fakültesinin yerleştirme puanına göre devlet üniversiteleri arasında ilk 10'a girdiğine dikkati çeken Kurtcephe, 2012-2013 yılında üniversiteyi tercih eden öğrencilerin başarı sıralamasında ise ilk 500'de bir öğrenci (Tıp fakültesi), ilk binde 20 öğrenci (Tıp fakültesi, eğitim fakültesi), ilk 2 binde 33 öğrenci ve ilk 10 binde 421 öğrenci bulunduğunu vurguladı.

    Kurtcephe, 2011-2012 eğitim öğretim yılında yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısının 10 bin 299 olduğunu da belirterek, bu sayının yeni eğitim öğretim döneminde 11 bin 212'ye çıktığına işaret etti.

    Kurtcephe, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kontenjanının 100 olması nedeniyle tıp fakültesine en yüksek puan üzerinden alımların yapıldığını vurgulayarak, tıp fakültesine 2011-2012 eğitim öğretim yılında en yüksek 554.965 puanla alım yaparken, ÖSYM'nin tıp fakültelerinde puan indirimi yapması nedeniyle 2012-2013 eğitim öğretim yılında 537.579 puandan öğrenci aldıklarını kaydetti.

    -''Nakillerden etkilendik''-

    Nakil haberlerini televizyonlarda izlerken üniversite sınavlarına hazırlandığını ifade eden ziraat mühendisliği birinci sınıf öğrencisi Çağla Tan da ilk tercihlerinde Akdeniz Üniversitesi'nin yer aldığını söyledi. Nevşehir'den Antalya'ya geldiğini anlatan Tan, ''Bu üniversitenin öğrencisi olmaktan büyük gurur duyuyorum'' dedi.

    Fen bilgisi öğretmenliği öğrencisi Ercan Özdemir ile makine mühendisliği bölümü öğrencisi Yekta Papatya da üniversite tercihlerinde nakillerden etkilendiklerini belirttiler.

    Kaynak: AA





    Organ nakilleri Akdeniz Üniversitesi'ne ilgiyi artırdı Yorumları