Sürücü adaylarına kameralı sınav aracı   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 04-18-2012 (15:22)   Son Mesaj: 04-18-2012 (15:22)    Cevap: 0    Gösterim: 423  

    04-18-2012

    Sürücü adaylarına kameralı sınav aracı

    Sürücü adaylarına kameralı sınav aracı
    Sürücü adaylarına kameralı sınav aracı

    Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen, AB'den konunun uzmanlarının da katıldığı ''Sürücü Eğitimlerinde ve Sınavlarında Yeni Yaklaşımlar Çalıştayı''nın ön sonuç raporu hazırlandı.

    Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen, AB'den konunun uzmanlarının da katıldığı ''Sürücü Eğitimlerinde ve Sınavlarında Yeni Yaklaşımlar Çalıştayı''nın ön sonuç raporu hazırlandı.

    Aday sürücü eğitimleri ve sınavlarındaki mevcut durumla hazırlanması planlanan program ve mevzuat düzenlemeleriyle ilgili görüşlerin belirtildiği çalıştayda, AB mevzuatı ve uygulamaları da dikkate alındı.

    Avrupa Birliği'nden alanın uzmanlarının da katıldığı çalıştayda bakanlık yetkililerinin yanı sıra akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, sosyal ortaklar ve diğer ilgililer görüşlerini paylaştı. Sürücü eğitimlerinin kalitesinin artırılması ve sürücü eğitim programlarının incelenmesi, sürücü sınavlarında yeni yaklaşımlar ve ilgili mevzuat düzenlemeleri, eğiticilerin ve sınav sorumlularının eğitimi konularında çalışma gruplarının oluşturulduğu çalıştayda bu grupların çalışmalarına ilişkin raporlar hazırlandı.

    Çalıştayın dokümanları Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce incelenerek sonuç raporu oluşturulacak. Raporun bu konudaki çalışmalara yol gösterici nitelikte olması öngörülüyor.

    Çalışma gruplarının önerileri

    Çalışma gruplarının önerilerinin başında sürücülere yönelik eğitim kalitesini artırıcı önlemler alınması geliyor. Bu kapsamda bazı bölgelerde haksız rekabeti körükleyen ancak kaliteyi düşüren hususlarda tedbir alınmasının gerekliliği belirtilirken, sürücü kurslarının tesis, derslik ve diğer donanımlarının iyileştirilmesi de isteniyor.

    Ön sonuç raporunda şu görüşlere yer veriliyor:

    ''Sürücüler için periyodik eğitim zorunlu olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerekli gördüğü hallerde sınavları yürütme işlemlerini başka bir kuruma yaptırmasına olanak veren yasal düzenleme getirilmelidir. Sürücü kursu ücretlerine taban ücret uygulaması getirilmelidir. Özürlü bireylerin sınavlarında ihtiyaçlarına göre tedbirler alınmalı, tamamen elektronik sınav sistemine acilen geçilmelidir. Teorik sınavların ölçme ve değerlendirme tekniklerine göre yeniden hazırlanmalı ve uygulanmalı, sınav sorumluları MEB tarafından belirlenmiş sertifikalara sahip profesyoneller sınav yapıcılardan seçilmelidir. Pratik sınav sürelerinin akan trafik kısmı en az 45 dakikaya çıkarılmalı sınav güzergahları değerlendirme formundaki ölçütlere uygun yol şartlarını içerecek şekilde birden fazla olarak belirlenmelidir.''

    Pratik sınavların randevulu olarak uygulanması istenen taslakta, pratik sınavların direksiyon eğitim alanında ve şehir içi, şehirlerarası, otobanda akan trafikte olmak üzere iki aşamalı yapılması gerektiği belirtiliyor.

    Ön rapordaki görüşler şöyle devam ediyor:

    ''Sınav araçlarında kamera sistemi bulunmalıdır. Sertifikasını iki yıl içinde ehliyete dönüştürmeyen adayların ehliyeti iptal edilmelidir. Sınav yapıcıların ve eğiticilerinin belli aralıklarla eğitime tabi tutulmaları gerekiyor. Eğiticilerin ve sınav sorumlularının eğitimi için üniversite düzeyinde eğitim verilmesine ilişkin düzenlemeler yapılmalıdır. Benzer yeni çalışmalar için koordinasyon sağlanması amacıyla Başbakanlık ve ilgili Bakanlıklar, üniversiteler ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından bir kurul oluşturulmalıdır.''

    AA




    Sürücü adaylarına kameralı sınav aracı Yorumları