14 Maddede yeni eğitim yasası   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 03-30-2012 (08:49)   Son Mesaj: 03-30-2012 (08:49)    Cevap: 0    Gösterim: 390  

    03-30-2012

    14 Maddede yeni eğitim yasası

    14 Maddede yeni eğitim yasası
    14 Maddede yeni eğitim yasası

    Kuran'ı Kerim'i seçmeli ders haline getiren ve imam hatiplerin orta kısmını açmayı sağlayan yasanın içeriği 14 maddelik yenilik içeriyor,

    Hamza Erdoğan'ın haberi

    TBMM"de görüşülen 4+4+4 yasa tasarısına verilen önergenin kabul edilmesiyle ortaokul ve liselerde Kur"an eğitimi ile Peygamber"in hayatı seçmeli ders olacak, imam hatiplerin orta kısımları açılacak.

    Salı günü Genel Kurul"a gelen 26 maddelik kanun teklifi iki bölüm olarak ele alındı. Dün itibariyle ilk bölümün 14 maddesi Genel Kurul"da kabul edilerek yasalaştı.

    Zorunlu eğitim yaşı 6 olarak kabul edilirken, mecburî ilköğretim çağı 5 yaşın eylül ayının sonunda başlayacak, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek. 28 Şubat sürecinde uygulamaya konulan 8 yıllık zorunlu ilköğretim uygulaması da kaldırıldı. Bunun yerine ilkokul ve ortaokul uygulaması kabul edildi. 14. maddeye göre ise meslek lisesi mezunlarına üniversite giriş sınavında verilmesi öngörülen yüzde 4"lük ek puan tamamen kaldırıldı.Görüşmelerde asıl sürpriz 9. maddede yaşandı.

    İŞTE O 14 MADDE

    5 yaşını bitiren okula başlar

    MADDE 1 Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubunu kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yıl sonu biter.

    MADDE 2 İlköğretim; 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ve ortaokuldan oluşur.

    MADDE 3 İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokulların bağımsız kurulması esastır. Ancak şartlara göre liselerle de kurulabilir.

    MADDE 4 Büyüklüğüne" ibaresi "ilkokul ve ortaokullar birlikte veya ayrı oluşlarına, büyüklüğüne" şeklinde değiştirildi.

    MADDE 5 Gelirler, il özel idarelerince, ortaöğretim kurumlarının arsa temini, bina, bakım, onarımı ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılır.

    MADDE 6 İlköğretim 5,6,7 ve 8. sınıflarında eğitim görenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlar.

    MADDE 7 Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.

    MADDE 8 İlköğretim; ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kurulacak. Ancak imkan ve şartlara göre, ilkokul, ortaokul veya liselerle birlikte de kurulabilir.

    MADDE 9 "İlköğretim kurumları; 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile 4 yıl süreli ve zorunlu farklı programlar arasında tercih imkanı veren okullar imam-hatip okullarından oluşur. Ortaokul ve liselerde Kur"an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, seçmeli ders olarak okutulur.

    MADDE 10 "Ortaöğretim, ilköğretime dayalı, 4 yıllık zorunlu, örgün veya yaygın öğrenim veren genel, meslekî ve teknik öğretim kurumlarının tümünü kapsar. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilir.

    MADDE 11 Zorunlu ortaöğretim 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanır. Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı ertelemeye yetkilidir.

    MADDE 12 Mesleki Eğitim Kanununun 18. maddesinde yer alan "yüzde onundan fazla" ibaresi madde metninden çıkarıldı.

    MADDE 13 "8 yıllık kesintisiz ilköğretim" ibaresi "ilköğretim ve ortaöğretim" şeklinde değiştirildi.

    MADDE 14 Meslek lisesi mezunlarına üniversite giriş sınavında verilmesi öngörülen yüzde 4"lük ek puan tamamen kaldırıldı.

    (Star )




    14 Maddede yeni eğitim yasası Yorumları