Urfalı Melleler umutlu /VİDEO   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 03-29-2012 (18:51)   Son Mesaj: 03-29-2012 (18:51)    Cevap: 0    Gösterim: 540  

    03-29-2012

    Urfalı Melleler umutlu /VİDEO

    Urfalı Melleler umutlu /VİDEO
    Urfalı Melleler umutlu /VİDEO

    Urfalı din alimleri Diyanet İşleri Başkanlığının Mele alımına ilişkin Kanal 7'ye konuştu. Sabri Hoca, Ahmet Demirdöver ve Müftü Ramazan Tahiroğlu açılımı değerlendirdi.

    Diyanet İşleri Başkanlığı terör suçuna karışmamış, görev almak istediği ilde ikamet eden ve mele icazeti almış adaylar arasından 200 Kur'an Kursu öğreticisi ve 800 İmam hatip alacak...


    44 yıllık İmamlık hayatının 37 yılını Şanlıurfa"da geçiren aslen Elazığlı İmam Hatip Sabri Yazar Halil-ür Rahman Vakfı"nda bir zamanlar icazet verdiği öğrencileriyle bir araya geldi. Hükümetin öncülüğünde Diyanet İşleri Başkanlığı"nın girişimleriyle başlatılan "Mele" açılımını değerlendiren Sabri Yazar, söz konusu gelişmenin çok olumlu bir adım olduğunu ifade etti.


    "Gayrı resmi medreseler vardır. Bu medreselerde eğitim gören hocalar fıkıh, siyer, hadis gibi 12 farklı ilim dalında eğitim görüyorlar. Bu eğitimi tamamlayanlar fetva verecek duruma geliyorlar" diyen Yazar, "İcazet uygulaması Peygamber Efendimiz"den bu yana devam ediyor. Diyanetin molla alacak olması çok güzel bir olay. Gayrı resmi eğitim gören mele"ler resmi bir konuma kavuşacaklar. İçlerinde maddi açıdan zor durumda olanlar var. İlkokul diploması olan ve medrese eğitim görmüş mele"ler atanabilecek. Bu insanlarımız vatanına, milletine ve ülkesine bağlı insanlardır. İyiliği güzelliği tavsiye ederler herkes bu icazeti de alamaz. Buraya kabul edilmek için insanlar sınavlardan geçerler" dedi.


    Sabri Hoca"nın bir zamanlar icazet verdiği öğrencilerinden El Ezher mezunu Mehmet Ali Kayıbal ise icazetini uzun çalışmaların ardından alabildiğini ifade etti. Kendisinin de icazet verecek konuma geldiğini aktardı.


    Türkçe başta olmak üzere Almanca, İngilizce, Kürtçe ve Arapça gibi 5 dil bilen medrese hocası ve aynı zamanda ilahiyat mezunu Ahmet Demirdöver Şanlıurfa'da gençlere ders veriyor. Demirdöver "Gecikmiş ama olumlu bir hareket olarak görüyoruz" dedi. Aynı zamanda İlahiyat Fakültesinde doktora eğitimi alan Demirdöver, "İmam demek insanlara namaz kıldırmanın yanı sıra insanlar arasında oluşabilecek anlaşmazlıkları giderebilmek için yeterli bilgiye sahip olan kişi demek. Bu bakımdan fıkıh, hadis gibi dini eğitimleri alan medrese mezunlarının resmi kadrolara alınması son derece olumlu bir durumdur. Bizim öğrencilerimiz buraya devam ederken bir yandan da dışarıdan imam hatip mezunu oluyorlar. Ardından 2 yıllık ilahiyat fakültesi ve akabinde 4 yıllık ilahiyat fakültesine gidiyorlar" şeklinde konuştu.


    İlahiyat faküktesi ikinci sınıfta eğitim gören medrese öğrencisi Mehmet Kahraman, "Burada aldığımız eğitimden sonra İlahiyatta gördüğümüz dersleri daha iyi kavrıyoruz. Dersler bize çok çok kolay geliyor. Görmeyen için Arapça zor oluyor. İlahiyatta, medrese eğitimi bize oldukça kolaylık sağlıyor" dedi.
    Diyanet İşleri Başkanlığı icazet sahibi meleler arasından yapılacak mülakatla 800"ü imam, 200"ü Kur"an Kursu öğreticisi olmak üzere toplam 1000 din görevlisi alacak. Başvurular 26 Mart ile 9 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılacak.


    İL MÜFTÜSÜ TAHİROĞLU: " MELE"LERİMİZİN FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUM"


    Uygulamanın faydalı olacağına inandığını belirten Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu, "Melelerimiz kendilerine daha sistematik bir çalışma alanı bulacaklar. Onların faydalı olacaklarına inanıyorum. Hayırlı olsun" dedi.


    Başvuru şartlarını da açıklayan Tahiroğlu, adayların 30 yaşını aşmamış, emekli aylığı almıyor olması ve ilkokul diplomasının yanı sıra icazetname sahibi olması gerektiğini vurguladı. sanliurfa.com




    Urfalı Melleler umutlu /VİDEO Yorumları