Dershanecilerden Erdoğan´a cevap   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-25-2012 (15:53)   Son Mesaj: 03-25-2012 (15:53)    Cevap: 0    Gösterim: 393  

    03-25-2012

    Dershanecilerden Erdoğan´a cevap

    Dershanecilerden Erdoğan´a cevap
    Dershanecilerden Erdoğan´a cevap

    Başbakan Erdoğan'ın "Üniversite giriş sınavını da üniversite hazırlık kurslarını da kaldırıyoruz" sözlerini dershaneler şaşkınlıkla karşıladı. Dershanecilere göre, kaçak kurslar başlar.

    Dershaneler Birliği Başkanları, "Dershanelerle ilgili yönetmelik yeni çıktı, şimdi nasıl olur kapatılmaya çalışılıyor" diyor.

    Dershaneler kapanırsa kaçak kurslar oluşur

    Faruk Köprülü (ÖZDEBİR Başkanı) 1000 üyemiz var. Eğer sınav kalkacaksa ve her öğrenci istediği her bölüme sınavsız geçecekse o takdirde dershaneler sınava hazırlayan yerler değil de, belki okuldaki dersleri takviye yapma amaçlı çalışmalarına devam edebilirler. Ama dershaneleri kapatma kararı alınır, sınavlar yine devam edecekse bu kez evlerde özel dersler, kaçak bürolarda çalışmalar devam eder, bunun önüne çok zor geçilir. Halbuki şu anda dershaneler Milli Eğitim"in denetiminde, gözetiminde yasal kuruluşlar olarak devam ediyor. Ben bu kararı bugünden yarına olabilir diye düşünmüyorum. Uzun sürede zaten ülkede üniversite sayısının 200"e çıkarılması konusunda YÖK"ün hedefi var. Üniversite sayısının arttırılması ile yerleşen öğrenci sayısı artacağı için dershaneler bugünkü gibi çok sayıda önümüzdeki beş yıl içinde kalmayabilir. Bizden bu konuda görüş alınmadı.

    Güney Kore"de öğrencilerin yüzde 70"i dershanede

    İbrahim Taşel (Final Eğitim Kurumları kurucusu ve Avrupa Dershaneler Birliği Başkan Yardımcısı)

    270 şubemiz. Sınavlar kalksa bile ders takviye için dershaneler gerekir. Çünkü, her öğrencinin bireysel farklılıkları vardır. Hukuki olarak yasaklanırsa ki ben öyle düşünmüyorum, bu kez gayrimeşru zemine kayar. Üniversite önündeki sınavların kalkması çok kısa vadede mümkün gözükmüyor. Çünkü, dünyada birçok ülkede mezun olan bütün öğrencilerin tümünü üniversiteye girebilmesine imkan sağlanmasına rağmen sınavlar devam ediyor. Bazı ülkelerde mezundan daha fazla üniversite kontenjanı var ama sınav devam ediyor. Üniversiteler arası farklılıklar bu sınavları zorunlu hale getiriyor. Sadece kontenjan artırma yoluyla üniversitelerin taleplerine karşılık vermez. Belki zaman içinde sınavın yerine okul içinde başka sınavlar olabilir. Ama bunların da objektif olması son derece önemli. İhtiyaçtan dershaneler doğdu, ihtiyaç ortadan kalkarsa kendiliğinden kalkar. Hiç sınavın olmadığı ülkelerde dershane var. Dershaneleri kapatırsanız merdiven altına iner, gayriresmi kaydı olmayan özel ders ve kurslar olur. Devlet bu kez enerjisini buraya harcar. Biz Milli Eğitim"e bağlıyız, denetleniyoruz, Milli Eğitim Bakanlığı atama yapıyor. Dershaneler şekil değiştirecek. Bütün siyasi partilerin programlarında var bu. Ama bunu kimse doğrudan detaylı bir şekilde düşünmüyor. Başbakan"ın gittiği Güney Kore"de öğrencilerin yüzde 70"i dershaneye gidiyor.

    Yeni yasa bile daha bir hafta önce çıktı

    Enver Yücel (TÖDER Başkanı) Türkiye genelinde 800"e yakın üyemiz var. Bunlar sınavlara hazırlık kursu yapan ve takviye niteliğindeki eğitim öğretim hizmeti yapan kurumlar. Dershanelerin varlığı öteden beri Türkiye"de hep tartışılıyor. Bu dünyada da tartışılan bir konu. Ama, bir taraftan bakılınca bu sektörün dünyada geliştiğini de görüyoruz. Dershanelerin kapatılması ihtilal dönemindeki gibi olamaz. Ancak, işlevini farklılaştırabilir. Bir ticari kurumu, eğitim kurumu zararlıdır diye kapatılacaktır diye birşey olacağına inanmıyorum. Ama bugün bu kurumları kapatıyoruz demek bunlar zararlı kurumlardır anlamı ifade eder. Böyle birşey yoktur. Dershanelerle ilgili yeni yasa daha bir hafta önce çıktı. Ben Sayın Başbakan"ın bu açıklamasını ilk kez duyuyorum, bilmiyorum. Ama böyle bir açıklamada bulunmuş ise zannediyorum ki getirilecek olan sistemle öğrencilerin dershaneye gitme isteğinin, dershaneye gitme zaruretinin sınavlarla ilgili gelecekte ortadan kalkabileceğini düşünmüştür. Eğer Türkiye"de üniversiteye giriş sınavları liseye giriş sınavlarını ortadan kaldıracak olan bir sistem uygulanırsa tabii ki bu kurumlar varlığını bu şekilde devam ettirmezler. Ama insanın daha çok öğrenme, daha iyi öğrenme arzusu hep devam edecektir. Bu kurumlarda kendilerini yeni yapılanmaya göre belki sınavlara hazırlık değil de zayıf dersi olan öğrencilerini ek ders olarak hayatiyetini devam ettirebilir. Bir de mesleki kurslara yönelebilirler. Ama Sayın Başbakan bu kurumları kurumsal olarak kapatılacaktır dediğine de çok inanmıyorum.

    HÜRRİYET




    Dershanecilerden Erdoğan´a cevap Yorumları