Arama ve sondaj meslek lisesine giriyor   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 03-10-2012 (20:53)   Son Mesaj: 03-10-2012 (20:53)    Cevap: 0    Gösterim: 414  

    03-10-2012

    Arama ve sondaj meslek lisesine giriyor

    Arama ve sondaj meslek lisesine giriyor
    Arama ve sondaj meslek lisesine giriyor

    -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız 'Arama ve üretim faaliyetlerinde sondaj ile üretim bölümünün endüstri meslek liselerinde açılmasını dile getirdik." dedi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Arama ve üretim faaliyetlerinde sondaj ile üretim bölümünün endüstri meslek Liselerinde açılmasını dile getirdik. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanımızla da konuşacağız'' dedi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Antalya'nın Belek ilçesindeki bir otelde düzenlenen, ''Petrol Arama ve Üretim Sektörü 1. İstişare Toplantısı'' sona erdi.

    Bakan Yıldız, yaptığı açıklamada, söz konusu toplantıyı geleneksel hale getirmek istediklerini söyledi.

    Türkiye'de petrol arama ve üretim sektörlerinde yer alan 30 şirketten 120 kişinin katıldığı toplantının verimli geçtiğini ifade eden Bakan Yıldız, ''Bizim iki hafta içerisinde tamamen olgunlaştırmayı düşündüğümüz petrol kanunuyla alakalı bir çalışma grubunun pazartesi günü Petrol Platformu Derneği (PETFORM) tarafından bize verilmesi ve bu grubun hemen çalışmalarına başlaması gerekiyor. Zaten zihni hazırlıklarımız var, önceden yapılmış çalışmalarımız var. Bunların her birini bir çalışma başlığı altında toplayacağız ve önümüzdeki haftanın sonunda da bu çalışma bitmiş olacak'' diye konuştu.

    Bakan Yıldız, kanun tasarısını sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcilerinin görüşleri alınarak olgunlaşmış bir şekilde Bakanlar Kuruluna sunacaklarını belirtti.

    Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunda da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının altyapı çalışma grubunun başkanlığını yaptığını dile getiren Bakan Yıldız, toplantıda sektör temsilcileri tarafından dile getirilen görüşlerin bu kurulda da gündeme getirileceğini bildirdi.

    Toplantıda denizlerdeki arama çalışmalarının kolaylaştırılması ve bununla ilgili destek yapılıp yapılmayacağının da değerlendirildiğini belirten Yıldız, ''Türkiye'de petrol olduğuna inanan insanların toplandığı bir istişare toplantısı yaptık'' dedi.

    -Arama ve üretim faaliyetleri-

    Ayrıca kalifiyeli elemanların yetiştirilmesiyle ilgili konuların da toplantıda konuşulduğunu ifade eden Yıldız, ''Arama ve üretim faaliyetlerinde sondaj ile üretim bölümünün endüstri meslek liselerinde açılmasını dile getirdik. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanımızla da konuşacağız. Bu da sektörün insan kaynakları açısından beslenmesini kolay hale getirmiş olacak'' diye konuştu.

    Yatırımcılara ruhsatlarının verilmesinde hak ve hukuk yükümlülüklerinin yeniden düzenlenmesinin sağlanacağını vurgulayan Yıldız, ruhsatların verilmesinde prosedürü daha şeffaf ve rekabetçi hale getirecek düzenlemeler olduğunu bildirdi.

    Petrol ve doğalgaz arama ve üretim çalışmalarında yerli makinelerin kullanılması için yatırımcıların destekleneceğine değinen Yıldız, şöyle devam etti:

    ''Sondajlarda çok önem verdiğimiz ve müstakil bir başlık altında düzenlemeye uygun gördüğümüz yerli sondaj makinelerinin üretimiyle alakalı konuda üreticilerimizi teşvik etmemiz gerekiyor. Nasıl diğer sektörlerde yenilenebilir enerji kaynaklarında biz bazı üretimlerin yerli hale gelmesi için teknoloji transferleri istiyor ve talep ediyorsak, aynı şekilde ithal ettiğimiz petrol ve doğalgazın da yerli cihazlarla, yerli sondaj makineleriyle üretilebilmesini temin etmemiz gerekir. Bunlara da ciddi manada paralar veriyoruz. Artık teknoloji ilerledi. Türkiye büyüyor, büyümeye devam ediyor. Bu büyümesini karşılayacak yapının aynı zamanda petrol ve doğalgaz sektöründe de mutlaka gerçekleşmesi lazım.''

    -Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ Bölge Toplantısı-

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ Bölge Toplantısı'nın da değerlendirmesini yaptı.

    Antalya, Isparta, Burdur'un elektrik dağıtımıyla ilgili bazı kararlar aldıklarını vurgulayan Yıldız, yatırım takviye edilmesi gereken konular üzerinde durduklarını belirtti.

    Kayıp kaçak oranlarının Antalya, Isparta ve Burdur'da yüzde 8.3 oranında gerçekleştiğini dile getiren Yıldız, bu bölgedeki vatandaşlara hassasiyetlerinden ötürü teşekkür etti.

    Toplantı sonrası Petrol Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Duran tarafından Bakan Yıldız'a, plaket verildi.




    Arama ve sondaj meslek lisesine giriyor Yorumları