Kademeli eğitimden ´okul öncesi´ çıktı   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 02-20-2012 (10:51)   Son Mesaj: 02-20-2012 (10:51)    Cevap: 0    Gösterim: 665  

    02-20-2012

    Kademeli eğitimden ´okul öncesi´ çıktı

    Kademeli eğitimden ´okul öncesi´ çıktı
    Kademeli eğitimden ´okul öncesi´ çıktı

    AK Parti, 8 yıllık zorunlu eğitimin yerine önerilen ve ortaöğretimin de dahil olduğu 13 yıllık kademeli eğitimle ilgili çalışmalarda sona geldi. Zorunlu eğitim, 4'er yıllık 3 kademe olarak belirlendi.

    Bahar Atakan'ın haberi

    AK Parti, 18. Milli Eğitim Şurası"nda "tavsiye kararı olarak alınan" 1 yıllık zorunlu okul öncesi eğitime, "kademeli eğitim" içerisinde yer vermedi.

    Şurada kademeli eğitim "1+4+4+4" olarak belirlenmişti. Söz konusu düzenlemeye ilişkin yasa teklifi üzerindeki çalışmalarda son aşamaya gelen AK Parti, okul öncesi eğitimi, kademeli eğitim formülünden, dolayısıyla da zorunlu olmaktan çıkardı.

    Teklife göre, okul öncesi eğitim, mevcut durumdaki gibi pilot olarak uygulanmaya devam edilecek.

    Teklifin yasalaşması halinde, 4. sınıftan 5. sınıfa geçecek olan öğrenciler de uygulamaya dahil edilecek ve öğrenciler 12 yıllık eğitimin sonunda diplomalarını yeni sisteme göre alacak.

    "Açık öğretimin önünü açacak"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın, bu ay İmam Hatip Mezunları Derneği ile yaptığı görüşme konusunda önemli iddialar ortaya atılmıştı. Dernek Başkanı Hüseyin Korkut, zorunlu temel eğitime 4. sınıftan sonra "açık öğretim" ile devam edilebilmesinin önünü açacak yeni düzenleme konusunda Erdoğan ile görüş birliğine vardıklarını söylemişti. Korkut"un açıkladığına göre, 4. sınıftan itibaren "örgün eğitimi" ortadan kaldıracak olan düzenleme, önümüzdeki dönem hayata geçecek.

    Düzenlemeyle hem açık öğretime hem de Kuran kurslarına aynı anda devam etme imkanı sağlanırken, derslere baş örtüsüyle girmek isteyenlere yeni alternatifler sunulmuş olacak.

    Korkut"un iddiasına karşılık MEB yetkilileri açıklama yapmazken, yaklaşık 9 milyon aileyi ilgilendiren sistemle ilgili AK Parti Grubu yeni bir düzenlemeye gitti.

    Şura"da, Milli Eğitim Bakanlığı"nın (MEB) hayata geçirmesi için alınan tavsiye kararında yeni eğitim sistemi; 1 yıl okulöncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimi, 4 yıl ortaöğretim olmak üzere 13 yıl zorunlu ve kademeli olarak şekillendirilmişti. Tavsiye kararını MEB"in aynen uygulaması halinde, okul öncesi eğitimi zorunlu olarak bir yıl uygulanacaktı.

    İçtüzük"ten sonra sırada

    Ancak söz konusu düzenlemeyi MEB yasa tasarısı olarak Bakanlar Kurulu"na sunmazken, AK Parti Grubu"ndan edinilen bilgiye göre; yeni sisteme ilgili yasa teklifi metni üzerindeki hazırlıkta son aşamaya gelindi. AK Parti, 1 yıllık okul öncesi eğitimi, fiziki alt yapı yetersizliği ve projenin pilot olarak sürdürülmesini gerekçe göstererek kapsam dışına aldı. "4+4+4" olarak ortaya çıkan yeni sisteme ilişkin teklifin, Meclis İçtüzüğü"nde değişik öngören düzenlemenin yasalaşmasının ardından Meclis"te ele alınması bekleniyor.

    Kimleri kapsayacak?

    Yeni sistemin gelecek yıl hayata geçirilmesi bekleniyor. Değişiklik yürürlüğe konulduğu zaman sadece okula yeni başlayanları değil, ilköğretimin ilk 4 sınıfında okuyanları da kapsayacak ve 4. sınıftan 5. sınıfa geçecek olan öğrenciler de yeni sistem içerisinde olacak. Yeni sisteme göre öğrenciler, 12 yıllık eğitimin sonunda diplomalarını alacak.

    4. sınıftan sonra mesleki eğitime yönlendirilecek olan öğrenciler için alt yapısı hazır olmayan okullarda fiziki donanım ve materyal kullanımlarını MEB yeni düzenlemeye göre uyarlayacak. Teklifte, sistemin sorunsuz şekilde hayata geçirilmesi için teknik düzenlemeler de yer alacak.

    SBS"ye devam edilecek

    Halen 8. sınıf öğrencilerinin ortaöğretime geçişlerinde uygulanan SBS"nin de sürmesi planlanıyor. Ancak yeni sistem mesleki eğitimi öne çıkaracağı için MEB"in, sınav sistemleri üzerinde gidebileceği ifade ediliyor.

    MİLLİYET




    Kademeli eğitimden ´okul öncesi´ çıktı Yorumları