Geleceğin Nobel adayları Bursa´dan yetişecek   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 02-05-2012 (12:53)   Son Mesaj: 02-05-2012 (12:53)    Cevap: 0    Gösterim: 448  

    02-05-2012

    Geleceğin Nobel adayları Bursa´dan yetişecek

    Geleceğin Nobel adayları Bursa´dan yetişecek
    Geleceğin Nobel adayları Bursa´dan yetişecek

    Bursa'nın üstün zekalı çocukları, Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde açılan 'Üstün Zekalılar Eğitimi' ile geleceğin bilim adamları olarak yetiştirilecek.

    İstanbul"da kurulu bulunan Üstün Zekalılar Enstitüsü tarafından Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) işbirliği ile Bursa"da üstün zekalılar eğitimi başlatıldı. BTÜ Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu'nda açılan sınıflarla Bursa ve ilçelerinde bulunan üstü zekalı çocuklar özel eğitime alındı. Hafta sonları eğitim verilen çocuklar Hazarin ayına kadar özel olarak yeteneklerini geliştirme fırsatı bulacak.

    "EN BÜYÜK EĞLENCEMİZ DNA MOLEKÜLÜ YAPMAK"

    Özel sınıfa gelen 4. sınıf örencisi Derya Çörekçioğlu, eğitimden çok mutlu olduğunu belirterek, "Bu gün burada burada şekiller yapmaya çalışıyorum. Prizmalar, kare ve küp yapmaya çalışıyorum. Burada bulunmak eğlenceli, en çok matematik dersini seviyorum Büyüyünce şarkıcı olmak istiyorum." şeklinde duygularını dile getirdi.

    Geleceğin bilim adamı adaylarından Kerem Özdemir ise DNA molekülü yaptığını belirterek, "Ben Peyami Sefa İlköğretim 5. sınıf öğrencisiyim. 11 yaşındayım. Burada DNA modülü yapıyorum. Bunu yapmak zor, ancak ben yapıyorum. Ben DNA molekülüne merak salmıştım. Ondan dolayı DNA molekülü yapmayı seviyorum. Burayı seviyorum. Buraya ilk kez geliyorum. Arkadaşlarım da var. Burayı sevdim, güzel şeyler yapma imkanı buluyorum. En çok ise matematik dersini seviyorum. Büyüyünce mimar olmak istiyorum. Burada güzel şeyler öğretiyorlar." dedi.

    Bartu Gencer ise 3. sınıfa gittiğini belirterek, "Burada garip bir kule yapmaya çalıştım. Burada çok az çubuk kullandım. Dik ve yatay kullandım, garip ve yüksek bir kule yaptım. En çok matematik ve fizik dersini seviyorum. Büyüyünce mimar olmak istiyorum." şeklinde konuştu.

    Geleceğin bilim adamlarına öğretmenlik yapan Tuba Gürses, ilk gün öğrencilere ellerine birkaç materyal vererek şekil yapmalarını istediklerini belirterek, çok güzel şekiller ortaya çıktığını, bundan sonra da yeteneklerini geliştirmek için oyunlar oynayacaklarını anlattı.

    Üstün Zekalılar Enstitüsü Kurucu Başkanı Gürkan Yaşar, tüm dünyada üstün zekalı yetenekli çocuklara uygulanan programlara bakıldığında hafta sonları üniversitelerde bu tür zenginleştirme programların çok yoğun olarak uygulandığını anlattı. Özellikle Amerika ve İsrail"de çok büyük üniversitelerin hafta sonu bu tür programları olduğuna dikkat çeken Yaşar, şunları dile getirdi: "30 yılık bir araştırmanın bir modeli var. Bu modeli ülkemize uygulayarak kullanmaya başladık. İstanbul"da uygulamamızın ardından Türkiye"de ki ilk programımızı Bursa"da uygulamaya başladık. Şu anda 30"a yakın öğrencimiz var."

    Üstün zekalı çocukları bir ay boyunca test gözlem ve değerlendirmeler yaparak seçtiklerini belirten Gürkan Yaşar, sözlerine şöyle devam etti: "Öğrencileri programa ağlıyoruz. Bu süre sonunda kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilere yıl boyunca buraya devam ediyorum. Bu program her hafta sonu Haziran ayına kadar devam edecek gelecek yıllarda da devam ettireceğiz. Programlarda daha çok düşünce becerilerini geliştirme, bilim, zeka oyunları drama ve liderlik gibi temel dersler var. Bunun dışında çocukların ilgi alanları doğrultusunda belirlenmiş seçmeli dersler var. Bursa Teknik Üniversitesi'nde programımız başladı. Bu sene Haziran ayına kadar uygulanacak programda maksimum 60 öğrenci alacağız, ama sonraki yıllarda bu öğrenci sayısı artacak."

    Üstün zekalılar eğitiminin devlet politikası olması gerektiğini anlatan Yaşar, şunları söyledi: "Amerika ve İsrail"de devlet politikası olmuş ve devlet tarafından bu eğitim veriliyor. Bizim yaptığımız da bir farkındalık oluşturuyor. Bu güne kadar bu çocukların eğitimi ihmal edilmiş. Bundan sonra yurdun dört bir tarafında bu programların yaygınlaşması en büyük amacımız. Şu anda 5 - 13 yaş arası çocuklara bu eğitim devam ediyor. Bundan sonra okul öncesinden başlayıp üniversiteye kadar bu tür öğrencilere eğitim vermeyi amaçlıyoruz."

    "EN BÜYÜK AMACIMIZ NOBEL ADAYI YETİŞTİRMEK"

    Programda ilk aşamada çocukları oldukça farklı etkinliklerle tanıştırdıklarını anlatan Üstün Zekalılar Enstitüsü Kurucu Başkanı Gürkan Yaşar, ikinci aşamada ilgi alanları doğrultusunda gruplar oluşturduklarını, üçüncü aşamada ise gerçek araştırmalara yöneldiklerini kaydetti. Yaşar, çocukları ilerleyen yaşlarda bireysel eğitime alarak birer Nobel adayı olmalarını arzu ettiklerini söyledi.

    Anne Sibel Sevinç, kızı Berri"nin daha önce okulunda çok mutsuz olduğunu belirterek, "Bu kurslarla kızım kendini daha iyi değerlendirdi ve bizim onu daha iyi değerlendirmemiz açısından iyi oldu. Kızım ondan sonra ikinci sınıftan 4. sınıfa geçti. Kendisi gibi öğrencilerle bir arada olmak kızımı çok mutlu ediyor. Paylaşımları konuştukları, oynadıkları oyunlar da dahil onlar kendi aralarında daha iyi anlaşıyorlar. Kızım daha önce sınıfında mutsuzdu. Okula gitmek istemiyor okula gitmek ona eziyet haline geliyordu. Arkadaşları ile uyum sağlayamıyordu. Oynadıkları oyunlar ona gereksiz geliyordu. Okulda kitap okuyordu ona kitap yetiştiremiyorduk. Şu anda sınıfta atladı normale döndü. Arkadaşları ile paylaşımından çok memnunuz." şeklinde anlattı.

    BTÜ Genel Sekreteri Harun Turan, eylül ayında kendilerine gelen bu teklifi kalul ederek destek verdiklerini belirterek, "Üstün Zekalılar Enstitüsü'nün üniversitemize ortak bir eğitim yapma teklifi geldi. Yönetimimiz de konuyu değerlendirdi. Bu eğitimde kendilerine fiziki mekan tahsis ettik. 4 Şubat itibari ile 5-13 yaş arası üstün zekalılar eğitimi başladı." diye ifade etti.

    BTÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Erman, Bursa"da ilk defa üstün zekalılara yönelik düzenlenen programa fiziki mekan desteğinde bulunduklarını dile getirdi. Erman, "Bu program mayıs sonuna karda devam edecek. İlerleyen günlerde daha fazla ilgi göreceğini biliyoruz. Biz de ilerleyen zamanda üniversite olarak buna daha iyi destek vereceğiz." şeklinde sözlerini tamamladı.




    Geleceğin Nobel adayları Bursa´dan yetişecek Yorumları