Bilim, gerçeğin araştırılmasıdır. Halbuki dogma, bilimin zıttıdır. Dogma, itikattır. Bir şeye olduğu gibi inanmadır. Evrim teorisi ise, bir takım dogmalara ve ikonlara, yani, evrim için kutsal sayılan bir takım delillere dayanmaktadır.

Biyolojik konuların bilimselliğinden söz edilebilmesi için, deneye dayanması ve laboratuvarda test edilebilmesi beklenir. Evrim Teorisi’nin öngördüğü konuların tartışma ve değerlendirilmesi, bilimsel değerle test edilememekte, daha çok felsefi değerlendirme ve yorumlara dayanmaktadır. Delillere değil de ön kabuller üzerine bina edilen düşünce ve yaklaşım tarzı da bilimsel metotlara uygun değildir.

Eğitimli her hangi bir kişiye evrimin gerçek olduğunu ve Darwin’in belli tezlerinin tamamen doğrulandığını nereden bildiği sorulduğunda, o kişi şimdiye kadar bilinen ikonları sıralayacaktır.

İkonlar, çoğu biyolog için Darwinci evrimin ispatıdır. Bazı Darwinci bilim adamları, teoremlerini delille sürekli test etmek yerine, teoremlerini öne çıkarmak için biyolojik olguları göz ardı veya örtbas etmekte ya da yanlış sunmaktadırlar. Bu biyologların çoğu, Darwinci evrime inanır, çünkü ders kitaplarında bunu öyle öğrenmişlerdir.

Bir çok biyolog evrim biyolojisinden uzak alanlarda çalıştığı için, evrimle ilgili problemlerin farkında değildir. Onların evrim hakkında bildiklerinin çoğu, biyoloji ders kitaplarından ve genel olarak halkın izlediği televizyon programları ile gazete makalelerinden öğrendikleri şeylerdir. Ne var ki, ders kitapları ve popüler sunumlar, esasen evrimin ikonlarına dayanmaktadır. Dolayısıyla pek çok biyolog için ikonlar, evrimin delilidir.1
Prof. Dr. Adem Tatlı

[QUOTEIT]1.Wells, J. Icons of Evolution, Science or Myth? Çev. Orhan Düz. Evrimin İkonları, Bilim Mi Mit Mi? Gelenek Yayıncılık. Kurtiş Matbaası, İstanbul, s. 22-23,212, 2003.[/QUOTEIT]