Padişah Vahdettin

İngilizlere hayran bir padişah İngiliz devleti gizli belgeleri Vahdettin'in bütün ümidini İngiltere'ye bağladığını açıkça ortaya koyuyor Padişahın İngiliz milletine karşı beslediği sevgiyi anlattığı sözlerine karşı İstanbul'daki İngiliz Yüksek Komiseri Amiral ...


Ağaç Şeklinde Aç4Beğeni
  • 3 gönderen oguzhan
  • 1 gönderen dionysoz

  1. Alt 01-02-2009, 15:16 #1
    mustafamehmet Mesajlar: 69
    İngilizlere hayran bir padişah

    İngiliz devleti gizli belgeleri Vahdettin'in bütün ümidini İngiltere'ye bağladığını açıkça ortaya koyuyor
    Padişahın İngiliz milletine karşı beslediği sevgiyi anlattığı sözlerine karşı İstanbul'daki İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe 4 Aralık 1918'de Londra'ya gönderdiği gizli notta, padişahın gazeteci Price'a söylediği sözlerle ilgili olarak "Sultanın zekâ ve karakter sahibi bir zat olduğu, Britanya'ya tam bir sempati beslediğini" bildirmiştir. (7)

    Padişah bir süre sonra çok yakın adamı Sami Bey' i İngiliz Ordu Karargâhı'na gönderir. Jaeschke İngiliz devlet arşivindeki gizli belgelere dayanarak bu görüşmeyi ortaya çıkarmış ve İngiliz Karadeniz Orduları Komutanı General Milne' nin 16 Aralık 1918 tarihinde Londra'ya gönderdiği raporundan aktarmıştır. Bu rapora göre Padişah Vahdettin'in İngilizlerden istedikleri şunlardır: (Rapor: İngiliz gizli devlet arşivindedir. Numarası FO/371/3421, 214122, 4164, 695'tir.)

    "1. İngiltere Türkiye'nin idaresini mümkün olduğu kadar çabuk ele almalıdır.

    2. İngiliz memurları kontrol amacıyla memleket içerlerine gönderilmelidir.

    3. İngiliz subayları idareye yardımda bulunmalıdır.

    4. Padişah bütün ümidini İngiltere'ye bağladığını ve gerçek ve son dostluğu ingiltere'den beklediğini açık bir biçimde belirtmiştir." (8)

    İşte Padişah Vahdettin. Daha ne denilir? Güneş balçıkla sıvanır mı?

    Padişah Vahdettin'in ihanete varan başka girişimleri hakkında yüzlerce belge vardır. Ayrıntıya girmeden daha önemli bir belgenin özetini verelim.

    30 Mart 1919'da Padişah, Sadrazam Damat Ferit'i, İngiliz Yüksek Komiseri Calthorpe'ye gönderdi ve bir proje sundu. Bu proje Osmanlı Devleti'nin, İngiltere'ye mutlak teslimiyet projesidir. Bakınız bu projede neler öneriliyor:

    1. Ülkemiziniç ve dış güvenliği 15 yıl boyunca İngiltere tarafından sağlanacaktır. İngiltere bu amaçla gerekli gördüğü yerleri işgal edebilecektir.

    2. Doğu'da bağımsız bir Ermeni Cumhuriyeti oluşturulacaktır.

    3. Genel ve yerel seçimler İngilizlerin gözetimi altında yapılacaktır.

    4. Her ilde bir İngiliz konsolosu bulunacak ve 15 yıl süreyle valilerin danışmanlığını yapacaklardır.

    5. Hükümette her bakana bir İngiliz müsteşar verilecektir. (9) (Gizli Belge No: FO: 371-4156)

    Bir İngiliz manda idaresi kurulmasının utanç verici belgesidir bu... Bir vatana daha başka nasıl ihanet edilir ki?

    Padişah tarafından gelen önerilerden sonra İngiliz Amiral Webb , Londra'ya gönderdiği şifreli notada, Vahdettin adına Sadrazam Damat Ferit' in bu teklifleri için şöyle diyor:

    "Osmanlı Devleti İngiltere'ye tamamen boyun eğmiştir" (Webb'in kullandığı deyim 'total submission' dır. Yani tümden boyun eğme).

    Bunlar İngiliz devlet arşivi belgeleridir....

  2. Alt 01-03-2009, 17:22 #2
    oguzhan Mesajlar: 1.372
    Blog Başlıkları: 1
    Arkadasim önyargi herzaman karsi oldugum birseydir eger olaylara veya tarihe biraz daha objektif bakabilirsen gercegi görmenin o kadarda zor olmadigini anlarsin. Sen Ingilizlerin sundugu belgelere itimat edip inaniyorsunda kendi Padisahinin yazdigini neden okumuyorsun_?
    iste ben sana sunayim;


    Sultan Vahdettin'in kendi kaleminden savunması

    Paratoner görevi yaptım, musibetleri üzerime çektim

    memlekete paratoner oldum.karşınızda köklerinden koparılmış, bir girdapla sahile fırlatılıp atılmış bir kazazede var. ben bu kargaşa içerisinde önümde daha ne kadar yol kaldığından habersizim ve bu işin neticesini de sadece allah biliyor. ...ne yapabiliriz ki? kader, bu konuda düşündüğümden farklı bir yol çizdi.

    ben, dindar bir insanım... vazifemi çok karmaşık bir dönemde, bir insanın yapabileceği en iyi biçimde tamamladığıma bütün yüreğimle ve kat"iyetle inanıyorum.

    insanın zaafları da söz konusu... "beşer şaşar" ifadesinin doğru olduğunu çok iyi biliyorum ama, aşılması zaten imkánsız olan savaş zamanının engellerini ve daha sonra mütareke ile ortaya çıkan güçlükleri yenemediysem de, memleketimin iyiliği için yapmam gereken herşeyi yaptığımı iddia ediyorum.

    mütareke yıllarında ortaya çıkan bütün fácialara ve olaylara karşı gerçi kalkan olamadım ama paratoner vazifesi gördüm ve öyle zannediyorum ki, bütün musibetleri de üzerime çektim. kendimi feda ederek vatanı kurtarmaya çalıştım. ama gelin görün ki, bugün yaşayan kurban benim; daha doğrusu fedakárlığın kurbanı!"

    kaçmadim, hicret ettim: "her tarafı istilá eden inkılap ve ihtiras içerisinde bunaldım. bana teklif edilen şekildeki hiláfete ne karşı koyma, ne de başeğme imkánı görmeyerek kamuoyunda sükûn ve durumda açıklık belirinceye kadar tehlikeli bölgeden geçici olarak ayrılmaya karar verdim. gitmekle, vekili olduğum şánı yüce peygamberin yaptığını yaptım, kaçmadım, hicret ettim."

    ihanet etmedim: "talih ve kader bizi vatanımızdan ayırdı ve nihayet gurbetlere attı. allah"ın takdiri ve kısmetimiz böyleymiş. ...gerçi málum sebepler yüzünden dinime, vatanıma ve milletime arzu ettiğim kadar hizmete vakit ve imkán bulamadım ise de, asla ihanet etmedim. şimdi burada zelil ve sefil bir halde kalmaktansa, anadolu"da at sırtında olmalıydık. ecdádımın sarıkları, aynı zamanda kefenleriydi. ...anadolu"ya gidip ordunun başına geçmem konusunu dünürüm sadrazam tevfik paşa"ya açtığım zaman, büyük bir muhalefete uğradım. "böyle bir avantüre giremezsiniz. biz, mustafa kemal paşa ile haberleştik. zaferden sonra, size bağlılığını bildirecek. onun istemediği, sadece damad ferid paşa"dır. galip gelirse zafer sizin, allah göstermesin yenilirse de bu yenilgi onun hesabına olacaktır. vaktiyle enver ve talát yenilmişlerdi ve onların hatalarını düzeltmek için galip devletlerle şimdi siz mücadele içerisindesiniz. anadolu"ya gidip mağlup olursanız vaziyeti kim kurtarır?" deyip anadolu"ya gitmeme máni oldu."

    üç büyük hata yaptim: "ben de insanım, hata etmediğim iddiasında bulunamam ve başlıca üç hatamı itiraf ederim: birincisi, rahmetli biraderim sultan reşad"dan sonra saltanat makamını kabul etmem. ikincisi, mütareke hükümetlerine, başta ferid paşa olmak üzere tevfik, izzet, ali rıza ve salih paşalar gibi milletin ve devletin kalbur üstü isimlerine talihimi bağlayarak aldanmam. üçüncüsü; devleti kuran ve halis muhlis türk olan osmanoğulları"nın memleketten sürgün edilip hiláfetin ortadan kaldırılacağına asla inanmak istememem. ...böyle bir tecrübeden sonra insanın vicdanının nasıl temizlendiğini, inancının ve tevekkülünün yeniden nasıl doğduğunu bilemezsiniz."

    paşa"yi ben gönderdim: "bugün içinde bulunduğum ve hak etmediğim düşmanlıktan rahatlık ve mutluluk duyuyorum. ...bu, bana huzur da getiriyor. eğer yaşarsam ve mücadeleden muzaffer çıkarsam, "bir kötülüğe batıp çıkmıştım" diye teselli bulacağım. düşmanlığa karşı mücadelenin yoğun, acı verici ama dayanılmaz olmadığına inandığım için kendimi feda ederek çok sevdiğim memleketimi kurtarmış olmaktan mutluluk duyacağım.

    memleket sevgim bana, istanbul düşman süngüleri altındayken mustafa kemal paşa"yı yunanlıların üzerine göndermek gibi ağır bir kararı aldırarak iláhi bir mutluluğun da zevkini tattırdı."

    sevr"i imzalamayacaktim: "o sevr andlaşması ki, elime ilk aldığımda keskin bir acı ve korkulu bir ürperti hissettim. ...sevr bana göre ne bir andlaşmaydı ne de bir pakttı; kötülüğün baştan aşağı ta kendisiydi.

    bana gelince; mecburi ve geçici imza taktiğiyle biraz zaman kazanmaya çalıştım. saltanat şûrası"nı da zaten her türlü mes"uliyeti üzerime alarak galipleri ve zaferlerinden sonra türkiye"ye karşı aşırı düşmanca bir tavır içine giren bu memleketlerin kamuoyunu biraz sakinleştirmek için teşkil etmiştim. gelişmeleri bu şekilde beklerken biraz zaman kazanmaya çalıştım, zira olayların gidişatını normale sadece zaman çevirebilirdi.

    ...eğer işler kötü gider ve bu oyalamakta muvaffak olamazsam, andlaşmayı imzalamaktansa tahttan feragat etmeye kararlıydım."

    hazineyi almadim: "istanbul"u terkederken osmanoğulları"na ait bulunan ve benim için çok büyük kıymet taşıyan eşyaları yanıma almayı düşünmedim. bu sebeple, yabancı bir memlekette şimdi beş parasız, yüzüstü ve ızdırap içinde kaldık."


    kaynak:sultan Vahdettin'in kendi kaleminden savunması, murat bardakçı, hürriyet gazetesi, 24 temmuz 2004

    el_feta, Hüseyin OKTAR ve Bediüzzaman26 bunu beğendiler.
  3. Alt 01-04-2009, 00:37 #3
    dionysoz Mesajlar: 103
    bencede önyargılı davranmamak gerekir.tarihin getirdiği tortuları yanlış aksettirilmeleri mümkün olduğunca arıtmak gerekir.bunu içinde tarih adam gibi araştırmak adam gibi objektif tarihçilerden okumak gerekir.
    vahdettin vatan haini falan değildir.vahdettin tam anlamıyla sanatçı bi gönül adamıdır bence sanatçı adamdanda siyasetçi olmaz.nitekin çok kötü bi durumda tahta geçmiştir ki birde bakmıştır eli kolu bağlı.siyasetçilik konusundaki acziyetini kendiside dile getirmiş zaten.oğuzhanında alıntısında aksettirdiği gibi.yani vatan haini değildir sadece devlet işleri konusunda beceriksizdir,acizdir.bu yüzden hiç bişey yapamamıştır.bi ona yanaşmış bu buna yanaşmış ne yapacağını kendide sapıtmıştır.ama bulunduğu mekan bende insanın bende hatalar yaparım elbette denilecek bi makam değildir ne yazıkki.hele hele ki öyle bi ortamda.

    ama şöyle bi durum var benim aklıma hep takılmıştır.bu vahdettinden önceki yakın dönem padişahları içinde geçerli.devletten ve o devletin insanlarından, halkından sorumluysan ben bu devletin padişahıyım diyosan elini taşın altına sokacaksın arkadaş.bu noktada mustafa kemal ve arkadaşları gibi kelleni ortaya koyarak cansiperhane mücadelelere girmekmi vatanseverliktir yoksa vahdettinin tabiriyle paratoner görevi yapmakmı.

    Hüseyin OKTAR bunu beğendi.
  4. Alt 12-14-2009, 16:24 #4
    Bediüzzaman26 Mesajlar: 183
    Önyargı .... Demekki biri dese ki eşin seni aldattı diye yalan uydursa o zaman hemen o yalancıya inanırsın sen.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.