Birkaç not m.kemal e dair

M. Kemal’in yaptığı uydurmasyon ve basit devrimlerinden biri de, kılık kıyafetle ilgili olandır. Genç kızları soyup, satılık etler hâline getirmesi ve erkeklerin iştahını kabartacak davranışlara girmesi, onun daha Erzurum Kongresi ...



  1. Alt 12-22-2008, 18:38 #1
    el_feta Mesajlar: 1.168
    M. Kemal’in yaptığı uydurmasyon ve basit devrimlerinden biri de, kılık kıyafetle ilgili olandır. Genç kızları soyup, satılık etler hâline getirmesi ve erkeklerin iştahını kabartacak davranışlara girmesi, onun daha Erzurum Kongresi esnasında Mazhar Müfit Kansu’nun not defterine dikte ettirdiği hedeflerinden biriydi.
    (Prof. Hamza Eroğlu, Atatürk ve Cumhuriyet, s.25, Mehmet Deligönül, Atatürk’ten (Seçki), s.133)

    --------------------------------------------------------------------------
    milletin yoksul ve çâresiz bir döneminde onun İstanbul Taksim’deki heykeli için 16. 500 İngiliz Lirası ödendiğini de ibretle ve hayretle görmüşdük. Şimdi de İstanbul Sarayburnu’nda heykelini dikenlerin, yalnız heykel dikmekle kalmayıp ayrıca bir telgraf çekmek suretiyle onu nasıl kutsadıklarını birlikte okuyalım:

    Heykelin açılması münasebetiyle Atatürk’e Belediye Başkanı Muhittin Bey / Muhittin Üstündağ tarafından aşağıdaki telgraf çekilmiştir:

    „Büyük gücünüzün yarattığı derin devrim ve uygarlığın meyvelerini birer birer anlıyor ve meyvelerini topluyoruz. Bugün binlerce gönülden istekliniz heyecan ve sevinçten dolayi göz yaşlarıyla kutsal heykelinizi ıslatmak mutluluğunu elde ettiler. Heykeliniz minnet ve şükran duygularıyla çalkalanan İstanbul çocuklarına mukaddes bir tavaf yeri oldu. Bundan dolayı mutluluk ve övünçlerimizi takdim ile arzı bahtiyarı eylerim efendim.“

    (Atatürk’ün İstanbul’daki Hayatı, C.I.s.103)

    ------------------------------------------------------------------------

    Atam, sen bir Allah’sın!“ diyor Ankara’da bir genç ona. Fakat M. Kemal, Allah’lığa gönüllü olmalı ki; „Ben Allah değilim.“ demiyor. Meseleyi bakınız hangi yöne kaydırıyor:

    „Arkadaşlar, Allah kavramı, insan beyninin çok güç kavrayabileceği metafizik bir sorundur.“ diyor. O, „Allah’ı İnkâr Mümkün müdür?“ adlı, Şehbenderzâde Filibeli Ahmet Hilmi’nin eserini okuyup bitirdiğini beyanla; değerlendirme konusunda fikrini ortaya koyuyor ve şöyle diyor:

    „“Allah’ı İnkâr Mümkün müdür“ yapıtını bitirdim. Bütün filozoflar çeşitli dinlerden olan doğacılar, entellektüelciler, maddeciler, bilgeler, düşünürler, sofilerin hepsi, ruh’un varlığını ve yokluğunu, ruhun ve bedenin bir ya da ayrı olup olmadığını, ruhun kalımlı ve ölümlülüğünü inceliyor.
    Bu incelemelerde bilim ve fenne dayananlar geçerli..

    (Atatürk’ten, Mehmet Deligönül, T.D.Kurumu Yayinlari, s.100)

    -------------------------------------------------------------------------

  2. Alt 01-06-2009, 13:47 #2
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    selamun aleykum
    hakikaten ibretlik bir yazı el feta kardeşimize ne kadar teşekkür etsek azdır.
    Bakınız okullarda hem atatürk ü ilahlaştırma çalışmaları hemde bir taraftan uyduruk münafkca söylenmiş. bakın oda müslüman nasılda Allah ı ve peygamberimizi övmüş .
    gördünüz mü bakın oda müslüman .sözleri insanın kanını donduruyor.şimdi bazı kardeş lerimiz ben hem müslümanım hem atatürkçüyüm derlerse onalrın mekke devrinin müşriklerinden bi farkı y0oktur.biraz kırılabilirsiniz ama inanın yaarın mahşerde perişan olmamanız için gelin.YALNIZ Allah a iman ettim diyin.ve şu müslüman olmuş fransız filozofun sözü gibi:sizce Allah sizden ne istiyor sorusuna Allah benden ve bizden ona MUTLAK teslimiyet ve itaat istiyor sözüne bakın.Kardeşlerim inanın biz aynı inançta değiliz ve ( müminler ancak kardeştir) acı da olsa bu böyle bizim rehberimiz yalnız kur an ve kitap indirilen peygamber
    Allah a sizler için dua eiyorum etmeyede devam edicem.
    selam ve dua ile

    edebiyatci bunu beğendi.
  3. Alt 01-07-2009, 11:37 #3
    dionysoz Mesajlar: 103
    gol olur.şuuut ve gol.
    mustafa kemal Allah olmak(haşa) için adaylığını açıklamış efenim.
    el feta :1 ,mustafa kemal :0
    maç devam ediyor efenim. :P

  4. Alt 01-07-2009, 16:18 #4
    el_feta Mesajlar: 1.168
    Ciddiyetinizi görmeyi dilerdim...

  5. Alt 01-07-2009, 17:19 #5
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    dionysoz´isimli üyeden Alıntı
    gol olur.şuuut ve gol.
    mustafa kemal Allah olmak(haşa) için adaylığını açıklamış efenim.
    el feta :1 ,mustafa kemal :0
    maç devam ediyor efenim. :P

    selamun aleykum ey iman ettiğini defalarca tekrar eden kardeşlerim
    şu yazılan varya akıl sahipleri için yeterde artar.ki delillidir
    delil ne midir? işte türkiyenin halleri ve gerçekleri...
    hakikaten biraz ciddiyet yoksa mahşerde olur insana zakkum ve kaynar şerbet.
    selam ve dua ile

  6. Alt 01-08-2009, 12:21 #6
    dionysoz Mesajlar: 103
    ya ''atam sen Allahsın'' diyen bi çocuğa ben Allah değilim demeyip Allah kavramının akılla idrak edilmesi çok güçtür diyerek Allah kavramının öle meta olarak gösterilemeyeceğini dolayısıylada putperestliğin yanlışlığını vurgulamış olan atatürk için ''Allah olmak için gönüllüdür'' çıkarımı yapan bi arkadaşın yazısı ne derece ciddyise bende o derece ciddi oldum.yani yeterince ciddiyim sizin anlayacağınız.

  7. Alt 01-08-2009, 12:38 #7
    el_feta Mesajlar: 1.168
    Yazılarımın sadece bir tanesinde dediğinize kapı aacak birkaç satır vardı,mustafa kemal'in bu tarz övgülere karşı ses etmeyişi hakkında...
    Üzerinde durduğum mesele ATAİZM dir... mustafa kemali seversiniz sevmezsiniz,beni bağlamaz elbet ama müslüman biri olarak eğer zorla putlaştırılmışsa ve benden ona boyun bükmem isteniyorsa devlet eliyle ve hatta sevmem...
    Üstelik yakın tarih de anlatıldığı gibi değil ise devlet kendi eliyle arşivleri saklıyorsa hala,buna bir sitemim ve reddim var elbet..Ortaya koyduğum da budur..Kelime-i tevhid LA ile başlar..Reddetmeden illallah olmaz...
    Çok basit okumuşsunuz yazılanları...

  8. Alt 01-08-2009, 15:18 #8
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Aslinda bende bu yazida Mustafa Kemalin kendisini ilah olarak göstermesini göremedim ne yazikki. Tarihde mevcuttur buna benzer hareketler. Sevgisinden dolayi ve heyecanindan dolayi bir anda böyle kelimeler sarfeden insanlar mevcuttur.

  9. Alt 01-12-2009, 22:50 #9
    dionysoz Mesajlar: 103
    ya böle dedikoducu mahalle kadınları mantığıyla olmaz bu işler.

    A-melahat duydunmu çocuğun biri atatürke paşam sen Allahsın demiş
    B-aaaaaaa.bakın sen.ölemiymiş.töbe töbe.başımıza daş yağcak vallaha.
    A-aman töbe de kız.tahtaya vur.muck. tock tock tock.
    B-eee.paşa ne demiş kız.de hele.
    A-ay oda canıma minnet demiş, böle entelciler,madenciler,sosisciler falan humm....ruh falan böle...aman ne bilim ben entel dantel bişiler demiş işte.aaa.

    böle ekşisözlük ironisi oldu biraz ama alışkanlık işte

  10. Alt 01-17-2009, 14:00 #10
    el_feta Mesajlar: 1.168
    Dedikodu,benzetmesi size ait ve sizi tanımamıza yardımcı olmasının ötesinde bişey ifade etmiyor...
    Mustafa Kemal e ait birkaç anektod,böyle değerlendiriyorum vesselam...

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.