Avrupa´ya ilk gaz ihracımız

19.11.2007...


  1. Alt 01-19-2008, 15:55 #1
    N u M a N Mesajlar: 492
    Avrupa´ya ilk gaz ihracımız
    19.11.2007

    Türkiye-Yunanistan gaz hattının resmi açılışı yapıldı. Tarihi buluşma gerçekleşti.


    Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı’nın resmi açılışı, Azeri, Türk ve Yunanlı liderlerin katıldığı törenle yapıldı. Tören öncesi Meriç üzerinde tarihi bir buluşma yaşandı.

    Türkiye bölümü yaklaşık 144 milyon dolara mal olan proje, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edilecek ilk gaz olması açısından ayrı bir önem taşıyor.
    TARİHİ BULUŞMA GERÇEKLEŞTİ

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis Meriç Nehri üzerindeki sınır çizgisinde buluşarak tokalaştı. İki lider daha sonra Erdoğan'ın makam aracına binerek törenin yapılacağı Türk tarafına geçti

    Türkiye ve Yunanistan doğalgaz şebekelerinin enterkonneksiyonu ve Güney Avrupa Gaz Ringi’nin gerçekleştirilmesi kapsamında başlatılan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı projesinin fizibilite çalışmaları 25 Mart 2002 tarihinde tamamlandı. 28 Mart 2002 tarihinde ise Ankara’da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Yunanistan Kalkınma Bakanının huzurunda BOTAŞ ve DEPA Genel Müdürleri tarafından Mutabakat Zaptı imzalandı. Projeyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Yunanistan Kalkınma Bakanı tarafından 23 Şubat 2003 tarihinde bir hükümetlerarası anlaşma da imzalandı.

    Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı’nın temeli de 3 Temmuz 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından atılmıştı.

    Proje ile Yunanistan’a ilk yıl 250 milyon metreküp Şahdeniz gazı, ikinci yıl 500 milyon metreküp ve sonraki yıllarda yıllık 750 milyon metreküp olmak üzere toplam 15 yıl süre ile gaz ihracatı yapılacak.

    HAT İTALYA’YA KADAR UZATILACAK

    Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi’nin bir sonraki aşaması olan ve Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı’nın Adriyatik deniz geçişi ile İtalya’ya uzatılmasını kapsayan projeyle ilgili olarak BOTAŞ, DEPA ve İtalya’dan EDISON şirketleri arasında 4 Ekim 2002 tarihinde bir mutabakat zaptı imzalandı. 31 Ocak 2007 tarihinde de İtalyan ve Yunan hükümet temsilcileri Atina’da Yunanistan-İtalya bağlantı hattının inşasına ilişkin resmi anlaşmayı imzaladılar.

  2. Alt 01-20-2008, 01:25 #2
    kipchak Mesajlar: 1.658
    Blog Başlıkları: 506
    Soydaşımız azerilerin malını bile nerdeyse elden izin alıp satın alacağız gerçekten üzülmemek elde değil ama inş. güzel günler bizi bekliyor bu haberi duyduğuma çok sevindim...

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.