"Sırpların hakları güvence altında"   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 02-02-2012 (14:42)   Son Mesaj: 02-02-2012 (14:42)    Cevap: 0    Gösterim: 416  

    02-02-2012

    "Sırpların hakları güvence altında"

    "Sırpların hakları güvence altında"
    Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kosova'da yaşayan Sırpların bütün haklarının güvencesinin Ahtisari planında yer aldığını belirterek, "Ahtisari planının dışına çıkmayız" dedi.

    Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, resmi bir ziyaret için Kosova'da bulunan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi Avrupa ve Orta Asya Genel Direktörü Miroslav Lajcak ile biraraya geldi.

    Atifete Yahyaga görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki üç belediyenin dışında Sırpların, Kosova toplumuna ve kurumlarına entegre olduklarını belirterek, "Kuzey bölgelerinde yaşayan Sırpların bir bölümü ise Sırbistan'dan aldıkları destekle ülkenin anayasasına ve yasalarına karşı çıkarak devlet kurumlarının çalışmalarını engelleyip, hukuk düzenini bozuyorlar" ifadelerini kullandı.

    Kosova'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün tartışılamaz olduğunu vurgulayan Yahyaga, "Ahtisari planının dışına çıkamayız. Kuzeyde yaşayan Sırplara özel bir statü tanınması sözkonusu olamaz" diye konuştu.

    Sırbistan'la sürdürülen diyalog sürecinde her iki ülke için yararlı olan bazı konularda anlaşma sağlandığını ifade eden Yahyaga, Sırbistan'ın anlaşmaya uymaması nedeniyle uygulamada sorun yaşandığını, bu durumun da gerginliğin artmasına yol açtığını söyledi. Yahyaga, varılan anlaşmaların uygulanması konusunda, diyalog sürecine arabuluculuk yapan Avrupa Birliği'nin güvence vermesi gerektiğini bildirdi.




    "Sırpların hakları güvence altında" Yorumları