Güney Sudan´da milis saldırısı: En az 40 ölü   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 01-31-2012 (06:25)   Son Mesaj: 01-31-2012 (06:25)    Cevap: 0    Gösterim: 359  

    01-31-2012

    Güney Sudan´da milis saldırısı: En az 40 ölü

    Güney Sudan´da milis saldırısı: En az 40 ölü
    Güney Sudan'da silahlı kişilerin, sığır anlaşmazlığı nedeniyle saldırdıkları en az 40 kişiyi öldürdükleri bildiriliyor.

    Sudanlı yetkililerin açıklamasına göre, Warrap bölgesindeki bir kampa yapılan saldırıda ölenlerin sayısının 100"ü bulabileceği de bildiriliyor.

    Güney Sudan İçişleri Bakanı Alison Manani Magaya, saldırganları Sudan hükümetinin silahlandırdığını söylüyor.

    Bölgenin temel geçim kaynaklarının başında yer alan büyükbaş hayvancılıkla bağlantılı anlaşmazlıklar son aylarda çok sayıda kişinin ölümüne yol açtı.

    Warrap'taki Güney Sudan yetkilisi saldırıya uğrayanların Tong East'te yaşayan Luac Jang adlı etnik gruba mensup kişiler olduğunu söylüyor.

    Bölgenin milletvekillerinden Mayiik Ayii, ölenler arasında çok sayıda çocuğun olduğunu söylüyor.

    İç savaşın mirası

    İçişleri Bakanı Magaya, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, saldıran milis grubun Hartum hükümeti tarafından silahlandırıldığını söyledi ancak saldırının hangi grup tarafından düzenlendiğini açıklamadı.

    Saldırıda kaç kişinin yaralandığının net olmadığını da belirten Bakan Magaya, saldırganların çok sayıda büyükbaş hayvanı da yanlarına alarak gittiklerini söyledi.

    Güney Sudan on yıllar süren iç savaşın ardından 9 Temmuz 2011 yılında bağımsızlığını elde etmişti.

    Bölgede, iç savaş geçmişi nedeniyle silahlara ulaşmanın kolay olduğu ve bu nedenle de küçük gruplar arasındaki çatışmaların dahi otomatik silahlarla yapıldığı belirtiliyor.

    BBC'nin Doğu Afrika muhabiri Will Ross, saldırıların şiddetinin giderek arttığını; hükümetin ve Birleşmiş Milletler'in bu şiddet sarmalını durdurabilecek güce sahip görünmediğini kaydediyor.

    BBC




    Güney Sudan´da milis saldırısı: En az 40 ölü Yorumları