İran´dan batıya petrol ambargosu   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 01-31-2012 (06:27)   Son Mesaj: 01-31-2012 (06:27)    Cevap: 0    Gösterim: 374  

    01-31-2012

    İran´dan batıya petrol ambargosu

    İran´dan batıya petrol ambargosu
    İran ile Batılı devletler arasındaki gerilim, Tahran'ın 'bazı ülkelere' petrol satışını durduracağı uyarısı üzerine tırmanmaya devam ediyor.

    İran Petrol Bakanı Rüstem Kasemi, petrol satışında bazı ülkelere sınırlamalar getirileceğini ifade ederken, bu aşamada herhangi bir ülke adı belirtmedi.

    Geçen hafta Avrupa Birliği ülkeleri 1 Temmuz tarihinden itibaren İran'dan petrol alımını durduracağını açıklamıştı.

    Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, İran'a uyguladıkları yaptırımlar çerçevesinde ülkenin petrol ihracatını da hedefliyor.

    İranlı bakan Kasemi, resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığı demecinde, "Yakın zaman içinde bazı ülkelere petrol satışını keseceğiz" dedi.

    Üye devletlere alternatif petrol kaynakları bulmaları için 1 Temmuz'a kadar süre verecek olan Avrupa Birliği'nin 23 Ocak'tan itibaren İran'dan petrol ithalatını uygulamada durdurması bekleniyor.

    Uzmanlar, İran'ın bazı Avrupa devletlerine kısa süre önce haber vererek petrol satmayı kesmesinin, bu ülkelerde sorun yaratabileceğini söylüyor.

    İran'ın bu taktikle, kendi üzerinde baskı kurmayı hedefleyen devletlere karşı hamle yapmaya çalıştığı belirtiliyor.

    Philip Futures adlı şirketin uzmanlarından Ker Çung Yang, İran'ın geçmişte de büyük tehditlerini uygulamaya koymadığını söyleyerek, önlemlerin bu kez de devreye sokulmayabileceğini söylüyor.

    BBC




    İran´dan batıya petrol ambargosu Yorumları