SUK, Kahire´ye heyet gönderecek   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 01-20-2012 (09:46)   Son Mesaj: 01-20-2012 (09:46)    Cevap: 0    Gösterim: 407  

    01-20-2012

    SUK, Kahire´ye heyet gönderecek

    SUK, Kahire´ye heyet gönderecek
    Suriye'de muhaliflerin kurduğu Suriye Ulusal Konseyi (SUK), Arap Birliği'nin merkezinin bulunduğu Mısır'ın başkenti Kahire'ye heyet gönderecek.

    El Arabiya'nın haberine göre konseyden yapılan açıklamada, bugün Kahire'ye gidecek SUK lideri Burhan Galun ve bazı konsey üyelerinin Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ve Arap dışişleri bakanlarıyla bir araya gelerek, Arap Birliği'ni meselenin BM'ye gönderilmesi için ikna etmeye çalışacağı belirtildi.

    Açıklamada, konseyin ayrıca Arap Birliği gözlemci heyetinin Suriye'deki şiddetle ilgili sert bir rapor çıkarması için çaba göstereceği ifade edildi.

    Konsey'in raporda, Suriye'de "soykırım" yapıldığı ve "savaş suçu" işlendiğinin açığa vurularak, bunun kınamasını isteyeceği kaydedildi.

    Muhalefet Konseyi, BM'den, Suriye'de Libya'dakine benzer "güvenli bölge" oluşturulması kararı çıkması için gayret gösteriyor. Konsey, bunun ardından da Suriye'nin uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istiyor.

    Bu arada Suriye'deki Arap gözlemci heyetinin görev süresi dün gece doldu. Heyetin Sudanlı başkanı General Muhammed El Debi'nin halen rapor üzerinde çalıştığı, raporun Arap Birliği'ne yarından önce ulaşmasının beklenmediği belirtiliyor.

    Arap Birliği dışişleri bakanları Pazar günü Kahire'deki merkezde bir araya gelecek.

    Toplantıda, Suriye'yle ilgili olarak atılacak bir sonraki adımın kararlaştırılması bekleniyor. Gözlemci heyetinin görev süresinin uzatılmasının da bu adımlar arasında olduğu bildiriliyor.

    Bu nedenle heyet üyelerinin görev süreleri dün dolmasına rağmen Suriye'den ayrılmadığı, dışişleri bakanları toplantısının neticesini beklediği kaydedildi.

    Suriye'de Beşşar Esad yönetimine karşı geçen Mart ayında protesto gösterilerinin başlamasından bu yana güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinde binlerce kişi hayatını kaybetti.

    BM Güvenlik Konseyi, daimi üyeler Rusya ve Çin'in vetosu sebebiyle Suriye'ye karşı sert bir karar çıkaramıyor.

    Batılı ülkeler Suriye'de Libya'daki gibi bir operasyonun yürütülmesinin tehlikeli olabileceğini kabul ediyor, ancak en azından Güvenlik Konseyi'nden Esad rejimini kınama ve yönetime yaptırım kararı çıkmasını istiyor.




    SUK, Kahire´ye heyet gönderecek Yorumları