Amazon, CO2 bacaları haline gelebilir   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 01-18-2012 (23:46)   Son Mesaj: 01-18-2012 (23:46)    Cevap: 0    Gösterim: 409  

    01-18-2012

    Amazon, CO2 bacaları haline gelebilir

    Amazon, CO2 bacaları haline gelebilir
    Amazon, CO2 bacaları haline gelebilir

    ''Dünyanın akciğerleri'' olarak bilinen Amazon ormanlarının ağaçların kesilmesi ya da yanması nedeniyle karbondioksit (CO2) salımını artırabileceği belirlendi.

    ABD'nin Woods Hole Araştırma Merkezi'nden Eric Davidson'ın ve diğer birçok bilimadamının yaptığı araştırma, Amazon bölgesinin değişerek CO2 bacaları haline gelebileceğini gösterdi.

    Bilimadamları, yarım yüzyılda Brezilya'nın Amazon bölgesinde nüfusun 6 milyondan 25 milyona çıktığını, nüfus artışına bağlı olarak ormanlık alanların hızla azaldığını vurguladı.

    Amazon ormanlarının 10 yılı aşkın süredeki fosil yakıt salımı miktarına eşdeğer olan yaklaşık 100 milyar ton karbonu tuttuğunu belirten bilimadamları, Amazon ormanları gibi eski ormanların iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynadığına, bu ormanlardaki ağaçların doğal fotosentez sürecinde atmosferdeki CO2'yi emdiğine ancak yok edilmeleri durumunda gazın atmosfere geri döndüğüne dikkati çekti.

    İngiliz ''Nature'' dergisinde yayımlanan araştırmada bilimadamları, Amazon ormanlarının orta derecedeki ve mevsimsel kuraklıklara direnme ''becerisinin'' de tükenebileceği uyarında bulundu.

    Bilimadamları, Tacantins ve Araguaia nehirlerinin beslediği Cerrado bölgesinde orman alanlarının büyük oranda azalması nedeniyle havzalarda aşırı kuraklık ve su taşkınlarının meydana geldiği örneğini verdi.




    Amazon, CO2 bacaları haline gelebilir Yorumları