Rajoy ilk ziyaretini Fas´a yaptı   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 01-18-2012 (19:48)   Son Mesaj: 01-18-2012 (19:48)    Cevap: 0    Gösterim: 390  

    01-18-2012

    Rajoy ilk ziyaretini Fas´a yaptı

    Rajoy ilk ziyaretini Fas´a yaptı
    Rajoy ilk ziyaretini Fas´a yaptı

    İspanya'da 22 Aralık'ta resmen görevine başlayan Başbakan Mariano Rajoy, ilk yurtdışı gezisini kısa bir zaman önce yeni hükümetin kurulduğu Fas'a yaptı.

    İspanya'nın demokrasi tarihinde, son 30 yıldır, tüm başbakanların ilk yurtdışı gezilerini Fas'a yapmaları geleneğini bozmayan Rajoy, Rabat'ta Fas Başbakanı Abdililah Benkirane ve Fas Kralı 6. Muhammed ile görüştü.

    ''Dost Fas ile ikili ilişkilerde yeni bir dönem açmak istiyoruz'' diyen Rajoy, özellikle ekonomik ilişkilerde işbirliğinin daha da artması gerektiğine vurgu yaptı. Düzenlenen ortak basın toplantısında Rajoy, Fas'ın yeni Başbakanı Benkirane ile yoğun ve sıkı siyasi ilişkiler içinde olmayı arzuladığını belirterek, Fas Kralı 6. Muhammed'in girişimiyle geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan referandumun ardından yürürlüğe giren yeni anayasanın ''Arap dünyasının izlemesi gereken, öncü, demokratik reformlar olduğunu'' söyledi.

    Benkirane de, ''İspanya ve Fas arasındaki ilişkiler her geçen gün daha iyiye gitmeye mahkumdurlar'' dedi.

    Fas ve İspanya arasında uzun yıllara dayanan köklü sorunlar bulunurken, bunların arasından Batı Sahara meselesi, Fas topraklarında olup İspanya'ya bağlı olan Ceuta ve Melilla kentleri, bu kentlerin sınırlarında yasadışı ticaret ve göç gibi konular öne çıkıyor. Ayrıca, yüzde 80'i İspanyol balıkçılar tarafından gerçekleşen Fas deniz sularında avlanmaya ilişkin, Fas ve AB arasındaki anlaşmanın AB tarafından dondurulması da, iki ülke arasındaki yeni bir sorun olarak gösteriliyor.




    Rajoy ilk ziyaretini Fas´a yaptı Yorumları