ABD´li analist: Türkiye zor pozisyonda!   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 01-14-2012 (12:47)   Son Mesaj: 01-14-2012 (12:47)    Cevap: 0    Gösterim: 400  

    01-14-2012

    ABD´li analist: Türkiye zor pozisyonda!

    ABD´li analist: Türkiye zor pozisyonda!
    ABD´li analist: Türkiye zor pozisyonda!

    ABD'nin özel jeopolitik analiz kuruluşu Stratfor'un baş analisti Reva Bhalla, Suriye rejiminin zayıflamasının İran'a bağlı olduğunu söyledi.


    Bhalla, İran'nın Suriye üzerindeki etkisinin, Suriye'nin komşuları üzerinde de önemli sonuçlara yol açabileceği değerlendirmesinde bulundu.

    A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan baş analist, Suriye'nin, Irak ve Lübnan'a yayılabilecek, Türkiye ve Ürdün'e mülteci sorunları açacak potansiyel mezhep çatışması yarattığını savundu.

    Suriye'de Esad'ı devirmeye yönelik herhangi ciddi bir teşebbüsün İran'la olan tansiyona bağlı olduğuna dikkati çeken Bhalla, Türkiye ve ABD'nin şimdiye kadar Suriye'ye karşı yabancı bir müdahaleden yana gözükmediğini savundu.

    Stratfor baş analisti, Türkiye'nin yabancı müdahale yerine Suriye muhalefetine şekil veren çabalarda bulunmayı daha olumlu gördüğünü belirtti.

    Bhalla, şöyle konuştu:

    ''Suriye'de Aleviler liderliğindeki güvenlik ve istihbarat birimleri hala birbirine kenetlenmiş durumda. Libya'daki gibi Suriye'ye karşı yabancı bir müdahale sonucuyla karşı karşı kalınacağına inanmıyorum. Özgür Suriye Ordusu gibi güçlere destek verilmesi Suriye rejiminin alt edilmesini mümkün kılabilir''

    -''Hürmüz Boğazı'ndaki tansiyonun nedeni ABD'nin Irak'tan çekilmesi''-

    Hürmüz Boğazı çevresinde yaşanan tansiyon hakkında da konuşan baş analist, ''ABD'nin Irak'tan çekilmesinin stratejik sonuçları değerlendirildiğinde böyle bir gerilim her bakımdan önceden tahmin edilebilirdi'' dedi.

    Reva Bhalla, ABD'nin Irak'tan çekilmesinin tamamlanmasıyla arkasında İran'nın doldurmasına müsait ve komşu ülkeleri tehdit eden bir güç vakumu bıraktığına dikkati çekti.

    İran'ın gerçek ''nükleer'' opsiyonunun Hürmüz Boğazı'nını kapatma tehdidi olduğunu ironik bir dille anlatan Bhalla şöyle devam etti:

    ''Dünya petrollerinin yüzde 40'ı Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor. Washington'nun dikkatini çekmenin en etkili yolu da İran'ın yaptığı bu tehditti zaten. ABD'nin Hazine Bakanı davul çalarak gelen yaptırımlara destek bulmak için İran'ın başlıca petrol müşterisi ülkelere seyahat etti. ABD bu yüzden 3 deniz donanma unsurunu İran Körfezi'ne yerleştirdi. Aynı şekilde İran'nın Hürmüz Boğazı'ndaki tatbikatları ABD'ye karşı en etkili tehditti''

    -Petrol fiyatları yükselmeye devam edebilir-

    ABD'nin yerleştirdiği 3 deniz donanma unsurunun İran'a karşı askeri müdahale seçeneğinin masanın dışında olmadığına ilişkin ABD tarafından verilen en ikna edici sinyal olduğunu kabul eden baş analist, ABD'nin gerçekten İran ile askeri bir çatışmaya gireceğine ise inanmadığını söyledi.

    ABD ve İran arasındaki tansiyonun artarak devam edeceğini belirten Bhalla, bunun yanlış hesaplanmasının petrol fiyatlarındaki yükselmeyi devam ettirebileceğini vurguladı.

    -Türkiye zor pozisyonda-

    Bhalla, Türkiye'nin İran ile yapılacak nükleer müzakerelerin Türkiye'de yapılması yönündeki çabalarını da değerledirdi.

    Türkiye'nin İran'ın bölgedeki yükselişini dengeleyen bir role de sahip olduğunu söyleyen baş analist, Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki inisiyatifini bu denge içinde değerlendirdi.

    İran'ın Irak'taki Şiiler üzerinde etki yapma yeteneğinin sadece batı kampını değil, Arap dünyasının kalbini de etkilediğini savunan Bhalla, İran'ı Türkiye'nin bölgedeki ''doğal jeopolitik rakibi'' olarak niteledi.

    Baş analist, Türkiye'nin karşı durma pozisyonunda olmadan ilişkilerini ticari bağlamda tutarak İran'ı yatıştırmayı denediğini söyledi.

    Reva Bhalla, Türkiye'nin nükleer müzakereleri başlatmak istemesinin İran'a daha fazla zaman kazandırarak yaptırımların baskısını hafiflettiğini ifade etti.




    ABD´li analist: Türkiye zor pozisyonda! Yorumları