Türk savcılardan Mavi Marmara talebi   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 01-13-2012 (14:49)   Son Mesaj: 01-13-2012 (14:49)    Cevap: 0    Gösterim: 383  

    01-13-2012

    Türk savcılardan Mavi Marmara talebi

    Türk savcılardan Mavi Marmara talebi
    Türk savcılardan Mavi Marmara talebi

    İsrail basını, ABD'nin Türkiye’deki savcılardan, Mavi Marmara’ya askeri operasyon emrini verenler ve baskına katılanlar hakkındaki hukuki işlemlerin durdurulmasını talep ettiğini yazdı.

    Dokuz Türk"ün ölümüyle sonuçlanan, İsrail ordusunun, Mavi Marmara"ya askeri operasyon emrini verenler ve baskına katılanlar hakkında Türkiye"de yürütülen hukuki işlemlerin durdurulması için talimat verildiği öne sürüldü. İsrail"in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth, ABD Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayanarak Türk savcılarına tüm işlemleri askıya almaları için talimat verildiğini yazdı.

    İsrail gazetesi, Türk savcılarına hukuki sürecini "durdurma talimatı"nın verildiğini savunduğu haberinde, "ABD Dışişleri Bakanlığı, bu kararın, ABD"nin İsrail ile Türkiye arasındaki gerginlikleri giderme çabalarıyla ilgili olduğunu söyledi. Bu da, İsrail"in Türkiye"ye gönderdiği David Meidan"ın, taraflara ihtilafa son verme olanağını sağlayacak bir formül bulma girişimleri de içeriyor" dedi.

    Daha önce Türkiye"nin, operasyonda yer alan İsrailli unsurlar için uluslararası yakalama emri çıkartmakla "tehdit ettiği"ni de belirten gazete, bunun amacının da İsraillilerin Uluslar arası Adalet Divanı"nda savaş suçlarından yargılanmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

    Bunun yanı sıra Türk vatandaşlarınca davalar açılmasının da planlandığını belirten gazete "Ankara, bunu, İsrail"den özür ve kurbanlar için tazminat talep etmek için kullandı. İsrail, sonunda savunma kurumlarının özür dilenmesi yönündeki tavsiyesini reddetti" dedi. Haberde şu iddialara yer verildi:

    "Türkiye"nin hukuki işlemler askıya alma kararı, Ankara ile Washington arasında giderek daha sıkılaşan bağları gösteriyor. ABD kaynakları, yönetimin Türk yetkililerinin İsrail"e yönelik sözlü saldırılarının boyutunu sınırlandırmak için de çalıştığını söylediler."

    ANKA




    Türk savcılardan Mavi Marmara talebi Yorumları