Türkiye´den Bosna-Hersek´e turizm desteği   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 01-12-2012 (17:38)   Son Mesaj: 01-12-2012 (17:38)    Cevap: 0    Gösterim: 725  

    01-12-2012

    Türkiye´den Bosna-Hersek´e turizm desteği

    Türkiye´den Bosna-Hersek´e turizm desteği
    Türkiye´den Bosna-Hersek´e turizm desteği

    Türkiye, turizm konusundaki tecrübesini, tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli potansiyele sahip olan, ancak yeterli tanıtım yapamamasından dolayı bu değerlerini dünyaya tanıtamayan Bosna-Hersek'le paylaşacak.

    Balkanlar'da Osmanlı'ya ait cami, köprü, han, hamam, kütüphane, medrese gibi yüzlerce izleri taşıyan Bosna-Hersek, bu tarihi zenginliğinin yanı sıra ''cennet'' gibi doğal güzellikleri bulundurmasıyla da dikkati çekiyor. Una, Neretva, Vrbas, Drina gibi çok sayıda nehrin geçtiği ve her bir noktasında ayrı güzelliklerin bulunduğu Bosna-Hersek, doğaseverler için bulunmaz imkanlar sunuyor.

    Bosna-Hersek, tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra kış mevsiminde de kayak merkezleriyle dikkati çekiyor. Saraybosna'da 1984 Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Byelaşnitsa, İgman ve Yahorina gibi kış sporları merkezleri, kış sezonuyla birlikte kayak tutkunlarını ağırlıyor.

    Yeme, içme, otel ücretleri konusunda da oldukça ekonomik olan ülkenin bu turizm potansiyeli yeterince değerlendirilemiyor. Bosna-Hersek İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, geçen yıl ülkeye gelen toplam turist sayısı 594 bin 548 oldu. Bosna-Hersek'e 2011 yılında en çok turist 53 binle Hırvatistan'dan, 45 binle Sırbistan'dan, 36 binle de Slovenya'dan geldi.

    -''Türkiye'den sadece 23 bin turist geldi''-

    Bosna-Hersek'le yakın ilişki ve tarihi bağlara rağmen Türkiye'den bu ülkeye gelen turist sayısı 23 binle sınırlı kaldı. Bosna-Hersek'in yaşadığı ağır ekonomik krize rağmen bu ülkeden Türkiye'ye giden turist sayısı 54 bin olarak açıklandı.

    Bosna-Hersek'in sahip olduğu turizm potansiyelini yeterince tanıtamaması nedeniyle Türkiye'den ve dünyanın değişik yerlerinden istenilen seviyede turistin bu ülkeye gelmediği belirtildi.

    Bu kapsamda Bosna-Hersek'te turizmle ilgilenen kurum ve kuruluşlar, ülkenin turizm potansiyelini değerlendirmek amacıyla 28-31 Mart arasında ''Uluslararası Turizm Fuarı'' düzenlenmesine karar verdi.

    Fuar organizatörleri, turizm konusunda önemli tecrübeye sahip Türkiye'nin birikiminden yararlanmak amacıyla bir süre önce Saraybosna Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinden bu fuarı ortak düzenleme konusunda teklifte bulundu.

    Kültür ve Turizm Bakanlığının bu teklifi kabul etmesiyle Bosna-Hersek, turizm fuarını birlikte yapacağı Türkiye'nin bilgi ve deneyiminden de faydalanacak.

    Uluslararası Turizm Fuarı Organizatörü Deyana Selimoviç, Türkiye'yi partner ülke olarak yanlarına aldıkları için çok mutlu olduklarını kaydetti.

    Türkiye'nin turizm konusundaki tecrübelerinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Selimoviç, ''Bölgenin en önemli turizm potansiyeline sahip olan ülkemizin bu değerlerini Türkiye sayesinde dünyaya tanıtmış olacağız'' dedi.

    -''Turizm alanındaki birikimimizi Bosna-Hersek'le paylaşacağız''-

    Türkiye'nin Saraybosna Kültür ve Tanıtma Müşaviri Dr. Cengiz Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek'ten Türkiye'ye 2010 yılında 47 bin, 2011 yılında ise 53 bin turistin gittiğini ifade ederek, Türkiye'den ise bu ülkeyi 2010 yılında 24 bin, 2011 yılında ise 23 bin kişinin ziyaret ettiğine dikkati çekti.

    Türkiye'nin her alanda olduğu gibi turizm alanında da Bosna-Hersek'in gelişmesi için katkıda bulunduğunu vurgulayan Aydın, Türkiye'nin dünya turizminde 7. olduğunu kaydetti.

    Aydın, 2000 yılında 10 milyon turistin geldiği Türkiye'yi, 2011 yılının ilk 11 ayında 30 milyon turistin ziyaret ettiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

    ''Türkiye turizm konusunda son yıllarda büyük bir başarı trendi yakaladı. Türkiye'nin bu alandaki bilgi ve birikimini dost ve kardeş ülke olan Bosna-Hersek'le paylaşmaya hazırız. İki ülke arasındaki turizm hareketliliği yeterli değil. Bu hareketliliği karşılıklı olarak artırmak zorundayız. Türkiye'de Bosna-Hersek farkındalığı oluşturmak için gerekli tanıtımı yapacağız. 75 milyonluk ülkeden bir yıl içinde 24 bin turistin bu kadar tarihi bağların kuvvetli olduğu Bosna-Hersek'e gelmesi çok düşük bir rakamdır. Aynı durum Bosna-Hersek için de geçerlidir. Yapacağımız ortak çalışmalarla turist hareketliliğini karşılıklı olarak artıracağız. Türkiye olarak turizm alanındaki birikimimizi Bosna-Hersek'le paylaşacağız.''

    -THY'nin önemli kampanyası-

    Dr. Aydın, Bosna-Hersek'e özellikle Türkiye'den çok fazla turist gelmemesi konusunda uçak biletlerinin pahalı olması yönünde sürekli şikayetlerle karşılaştıklarını belirterek, ancak geçen günlerde THY'nin Balkan ülkelerine yönelik önemli kampanya başlattığını vurguladı.

    Cengiz Aydın, aralarında Bosna-Hersek'in de bulunduğu 11 Balkan ülkesine yönelik THY'nin başlattığı kampanya ile bütün masraflar dahil 99 avroya gidiş-dönüş uçak bileti alınabileceğini kaydetti.

    Dr. Aydın, kampanyadan yararlanmak için biletlerin 5 Ocak 2012 ile 31 Ocak 2012 tarihleri arasında, seyahatten 30 gün önce olmak kaydıyla alınması gerektiğini, seyahatin ise 13 Şubat-30 Nisan 2012 tarihleri arası için planlanmasını ve maksimum kalış süresinin ise 10 gün olması gerektiğini bildirdi.

    Türkiye'den Bosna'yı, Bosna'dan ise Türkiye'yi görmek isteyenlerin mutlaka bu kampanyayı değerlendirmesi gerektiğini belirten Dr. Aydın, bu tür kampanyalarla iki ülke arasındaki turizm hareketliliğinin canlanacağını dile getirdi.

    Bosnalı turizm firmaları da THY'nin bu kampanyasının çok önemli olduğunu söylediler.




    Türkiye´den Bosna-Hersek´e turizm desteği Yorumları