Kenya'daki AVM'de silah sesleri dinmiyor   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 09-23-2013 (16:27)   Son Mesaj: 09-23-2013 (16:27)    Cevap: 0    Gösterim: 693  

    09-23-2013

    Kenya'daki AVM'de silah sesleri dinmiyor

    Kenya'daki AVM'de silah sesleri dinmiyor
    Kenya'daki AVM'de silah sesleri dinmiyor

    Kenya hükümeti 68 kişinin ölümüne 200'e yakın kişinin de yaralanmasına neden olan ve ülkeyi altüst eden alışveriş merkezi kuşatmasını sona erdirmek için dün gece El Şebab militanlarına bir baskın düzenledi.

    Kenya hükümeti 68 kişinin ölümüne 200'e yakın kişinin de yaralanmasına neden olan ve ülkeyi altüst eden alışveriş merkezi kuşatmasını sona erdirmek için dün gece El Şebab militanlarına bir baskın düzenledi. VİDEO İÇİN TIKLAYIN El Şebab sözcüsü ordunun operasyonu sürdürmesi halinde ellerindeki rehineleri öldürme tehdidinde bulundu.

    Gece geç saatlerde Kenya ordusun tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada Westgate Alışveriş Merkezi'nin büyük bir kısmının ele geçirildiği ve rehinelerin çoğununun kurtarıldığı belirtildi. Ancak fazla detay verilmedi.

    İçeride bazıları rehine bazıları da saldırganlardan saklanmayı başarmış halde 40 kadar sivil bulunuyordu. Bunların tahminen 30'u rehineydi.

    İki Kanadalı, iki Fransız vatandaşının saldırıda öldüğünün açıklanmasından sonra ölüler arasında 3 İngiliz ve bir Avusturalya'lı ve bir Yahudinin de bulunduğu belirtiliyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı insanlık dışı saldırıda 3 İngiliz vatandaşının öldüğünü açıkladı.

    İsrail'li bir grup yetkili teröristlerle pazarlığa yardımcı olmak için ikna çalışmasında bulunmak üzere AVM'ye girdikleri ve olası bir oparasyona katılmayacakları belirtiliyor. AVM'deki İngiliz vatandaşlarına yardım etmek için İngiltere'den SAS konandolarının yola çıktığı sızan haberler arasında.

    TEHDÄ°T SÃœRÃœYOR

    El Şebab üyelerinin bazılarının hala Westgate Premier Alışveriş Merkezi'nde olduğu ifade edildi.

    Lübnan haber sitesi Naharnet'in aktardığına göre, örgütün sözcüsü, Kenya askerlerinin alışveriş merkezi içindeki ilerlemesinin devam etmesi halinde ellerindeki rehineleri öldüreceklerini söyledi.

    Bütün gece alışveriş merkezinin üzerinde helikopterler dolanırken, zaman zaman patlamalar ve silah sesleri duyuldu.



    'OPERASYON BAÅžLADI'

    Adı açıklanmayan bir Kenyalı güvenlik yetkilisi, AFP ajansına askerlerin operasyon başlattığını söyledi.
    AFP muhabiri 15 dakika süreyle şiddetli çatışma sesleri duyduğunu söyledi.

    Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Westgate adlı alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda bin kadar kişinin kurtulmayı başardığını söyledi.

    Uhuru Kenyatta kendi yeğeni ve nişanlısının da ölenler arasında olduğunu vurguladı.

    Eş-Şebab eylemin Kenya'nın Somali'deki askeri operasyonlarına misilleme olarak yapıldığını belirtti.
    Somali'de 2011'den bu yana savaÅŸan 4 bin kadar Kenya askeri bulunuyor.

    ÖLENLERDEN BİRİ TÜRK

    Düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler arasında Elif Yavuz isimli 8,5 aylık hamile bir Türk'ün de bulunduğu bildirildi.

    Hollanda doÄŸumlu Elif Yavuz ve Avustralyalı eÅŸi Ross Langdon, El-Åžebab militanlarının Westgate alışveriÅŸ merkezine düzenlediÄŸi saldırıda hayatını kaybetti. Yavuz, 8,5 aylık hamileydi. Saldırıda öldürülen 68 kiÅŸi arasında yer alan Harvard Ãœniversitesi mezunu Yavuz, Kenya'da Bill Gates'in kurduÄŸu Gates Vakfı adına doktor olarak görev yapıyordu.Â*


    Sıtma hastalığı konusunda uzman olan Elif Yavuz'un geçtiğimiz günlerde eski ABD Başkanı Bill Clinton ile de görüştüğü bildirildi. Elif'in eşi 33 yaşındaki Avustralyalı mimar Ross Langdon ise Kenya'da AIDS hastaları için inşa edilen bir hastanenin yapımında ücret almadan çalışmış ve Uganda'da çeşitli insani yardım projelerinde görev almıştı.



    DEVLET BAŞKANI'NIN YEĞENİ DE ÖLDÜRÜLDÜ

    Saldırıda yeğenini kaybeden Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta da dün yaptığı açıklamada olayın arkasındakilerin "hızla ve acı verici bir biçimde" cezalandırılacağını belirterek, Kenya'nın "terörle olan savaşında pes etmeyeceğini" belirtti.

    İngiltere Dışişleri Bakanlığı ölenlerin üçünün İngiliz olduğunu doğrularken Başbakan David Cameron Kenyatta'ya her türlü desteği sağlama sözü verdi.

    DÜNYACA ÜNLÜ ŞAİR DE ÖLENLER ARASINDA

    Dünyaca ünlü Ganalı şair Kofi Awoonor'un da saldırının kurbanları arasında yer aldığı bildirildi. Awoonor, aynı zamanda ülkesini Brezilya, Küba ve Birleşmiş Milletler'de de büyükelçi olarak temsil etmişti.

    KENYA BAÅžKAN YARDIMCISININ DAVASI ERTELENDÄ°

    İnsanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanan Kenya Başkan Yardımcısı William Ruto'nun davasına, Nairobi'de meydana gelen saldırıdan dolayı ara verildi.
    Â*Â*Â*Â* Â*
    Mahkeme hakimi, Ruto'nun talebi doğrultusunda yargılamaya ara vererek, Başkan Yardımcısı'nın bir hafta ülkesine gitmesine müsade etti.

    TÜRKİYE ŞİDDETLE KINADI

    Dışişlerinden yapılan açıklamada, bu saldırının derin üzüntüyle öğrenildiği belirtilerek, "Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına, Kenya yönetimi ve halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadesi kullanıldı.
    Â*Â*Â*Â* Â*
    Türkiye'nin her türlü terör eyleminin karşısında yer aldığı ve saldırıyı şiddetle kınadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: Bu tür terör saldırıları Somali yönetimi ve halkının devlet ve barış inşası yolundaki iradelerine ve Somali'nin komşu ülkeleri ile ilişkilerine zarar vermeyi hedeflemektedir. Dost ve kardeş Kenya halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu bu vesileyle yinelemek isteriz.

    Katliamda 8,5 aylık Türk de hayatını kaybetti Kenya'nın başkenti Nairobi'de 68 kişinin ölümüne yol açan Westgate Alışveriş Merkezi saldırısında hayatını kaybedenler arasında 8,5 aylık ahmile olan Hollanda doğumlu Türk asıllı Elif Yavuz ve sevgilisi, ödüllü mimar Ross Langdon da bulunuyor.





    Kenya'daki AVM'de silah sesleri dinmiyor Yorumları