Suudi alimler darbe karşıtı manifesto yayımladı   Konuyu açan: Saatte1   Ä°lk Mesaj: 08-09-2013 (13:36)   Son Mesaj: 08-09-2013 (13:36)    Cevap: 0    Gösterim: 351  

    08-09-2013

    Suudi alimler darbe karşıtı manifesto yayımladı

    Suudi alimler darbe karşıtı manifesto yayımladı
    Suudi alimler darbe karşıtı manifesto yayımladı

    Suudi Arabistanlı 56 İslam alimi, Mısır'daki askeri darbeyi yayınladıkları manifestoyla kınadı.

    Suudi Arabistanlı 56 Ä°slam alimi, Mısır'daki askeri darbeyi yayınladıkları manifestoyla kınadı. Arasında profosörÂ*ve hukukçuların da bulunduÄŸu alimlerÂ*yayınladıkları manifestoda, "CumhurbaÅŸkanı Mursi'ninÂ*orduÂ*tarafından görevden alınması,Â*tam anlamıylaÂ*askeri darbedir.Â*SeçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanını meÅŸru olmayan yollarla devirmek, halk iradesini yok saymak dinen ve hukuken yasaklanmıştır''Â*denildi.

    Alimler, darbe hazırlığının Mursi'nin cumhurbaşkanı seçildiği andan itibaren yapıldığı yönünde kanaate vardıklarını da ifade etti.

    Manifestoda ÅŸu ifadelere yer verildi:

    ''Mursi'nin baÅŸkanlığı ve devrim sonrası oluÅŸturulan hükümetin tüm icraatlarının iç ve dış güçlerin çabalarıyla engellenmesi, darbe hazırlığının çok öncesinden yapıldığını göstermektedir. Temerrüd Hareketi deÂ*darbenin sivil yönünü oluÅŸturmak için kurulmuÅŸtur. Askeri darbe bir ÅŸeyleri düzeltmek adına deÄŸil, Ä°slami ve bağımsız akımlar üzerinde baskı kurarak saf dışı bırakmak veÂ*Mısır'ın bağımsızlığını engellemekÂ*amacıyla yapılmıştır. Darbe sonrasında göstericilere uygulanan vahÅŸet, keyfi tutuklamalar ve süregelen tehditler ve haber alma hakkınınÂ*yasaklanması kabul edilemez.''

    Darbenin Mısır'a yapacağı olumsuz etkilere de işaret edilen açıklamada, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin darbeye destek vermesi de kınandı.

    İç savaÅŸ uyarısında bulunan Suudi alimler,Â*darbeye destek veren siyasi partiler ile sivil toplum kuruluÅŸlarını,Â*tutumlarını yeniden gözden geçirmeye davet etti.

    Darbe karşıtı ve meÅŸruiyet yanlısı gösterileriÂ*sonuna kadar desteklediklerini ifade eden alimler, sorunların diyalog ve seçim sandıklarıÂ*aracılığıyla çözülmesini tavsiye etti.

    Batı despotları destekliyor

    Suudi alimler yayınladıkları manifestoda batılı ülkeleri de eleştirerek şu değerlendirmede bulundular:

    ''Batı söz konusu Müslümanlar olduÄŸunda baskıcı ve ÅŸiddet uygulayanÂ*rejimlere göz yumuyor ya da destekliyor. Ä°kiyüzlü ahlak kavramlarıyla bölgede kaosun çıkmasınaÂ*veÂ*ÅŸiddetin artmasına katkı saÄŸlıyor. Suriye'de demokratik bir rejim isteyenÂ*100 binin üzerinde insanın ölmesine ve Mısır'da demokratik hakların gasb edilmesine sessiz kalması da bunu gösteriyor.''

    Kaynak: AA





    Suudi alimler darbe karşıtı manifesto yayımladı Yorumları