Mursi'yi serbest bırakma planı masada   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 08-06-2013 (13:31)   Son Mesaj: 08-06-2013 (13:31)    Cevap: 0    Gösterim: 288  

    08-06-2013

    Mursi'yi serbest bırakma planı masada

    Mursi'yi serbest bırakma planı masada
    Mursi'yi serbest bırakma planı masada

    Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz'da askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılmasıyla başlayan krizi sona erdirmeye yönelik diplomatik çabalar hız kazandı.

    Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz'da askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılmasıyla başlayan krizi sona erdirmeye yönelik diplomatik çabalar hız kazandı. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns, dün başkent Kahire'de cezaevini ziyaret ederek Müslüman Kardeşler Cemaati'nin liderlerinden Hayrat el-Şatır'la görüştü.

    Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar dışişleri bakanlarının yanı sıra AB temsilcisinin de Burns'e ziyarette eşlik ettikleri belirtildi. Görüşmenin detaylarına ilişkin bilgi verilmezken bazı kaynaklar Şatır'ın Arap dışişleri bakanları ile görüşmeyi reddettiğini de öne sürdü.

    SÜRGÜNE GİDEBİLİR

    İngiliz Independent Gazetesi ise Mısır'a yapılan diplomatik ziyaretlerin ardından Müslüman Kardeşler'in yenilgiyi kabul edip bir çözüm planı için pazarlık yapmaya başladığını iddia etti. Gazete iddiasını krizi yakından takip ettiğini iddia ettiği ancak ismini vermediği bir kaynağa dayandırdı.



    Haberde Müslüman Kardeşler Hareketi'nin krizin aşılması için Mursi'nin televizyona çıkarak istifa etmesini bunun karşılığında da serbest bırakılmasını talep ettiği belirtildi. Mursi'nin serbest bırakıldıktan sonra yurtdışına sürgüne gönderilmesinin de değerlendirilen çözüm planlarından biri olduğunu kaydetti.

    KADİR GECESİ SOKAĞA DÖKÜLDÜLER: YA MURSİ YA HİÇ

    Müslüman Kardeşler, Mısır'da seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yapılan darbeye direnmekte kararlı. Örgütün iki numarası Hayrat el Şatır hapishane hücresinden, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın temsilcilerine rest çekti.



    Örgüt sözcüsü Cihad Haddad, "Bizden darbeyi kabul edip en az hasarla toparlanmamızı istiyorlar ama bunu reddediyoruz" dedi. Haddad, Şatır'ın elçilerle kısa süreliğine görüştüğünü ancak şu üç şartı öne sürerek odayı terk ettiğini anlattı:

    - Çözümü Mursi sağlamalı;
    - Anayasal meşruiyet tümüyle tesis edilmeli;
    - Darbe geri çekilmeli.

    El Ahram gazetesiyse, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayir, Katarlı meslektaşı Halid el Atiye ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün, görüşme olsaydı Şatır'a şu planı sunacağını yazdı:

    - Geçici başbakan Hazım Biblavi'nin, daha tarafsız bir isimle değiştirilmesi;
    - Geçici kabinenin yenilenip İhvan'a üç bakanlık verilmesi;
    - Karşılığında, Müslüman Kardeşler'in eylemlere son vermesi;
    - Yeni anayasayı, İslamcıları da içeren 50 kişilik bir komitenin değiştirmesi; yeni seçim yasasının da yine İslamcıların katılımıyla hazırlanması;
    - Planın kabul görmesi halinde, Müslüman Kardeşler'in kapatılmaması.

    İKİ SENATÖR KAHİRE'DE

    Bu plan hayata geçmezken, ABD arabuluculuk için yeni hamleye hazırlanıyor. Cumhuriyetçi Senatörler John McCain ve Lindsey Graham, dün taraflarla görüşmek için Kahire'ye gitti.

    Öte yandan, Şatır dahil üç üst düzey Müslüman Kardeşler yöneticisi 25 Ağustos'ta mahkemeye çıkacak. Muhammed Bedii, Şatır ve Muhammed Bayumi şiddete teşvikle suçlanıyor.

    RİYAD'A MI GİDECEK?

    Müslüman Kardeşler'in, perde arkasında orduyla pazarlık yaptığı da iddia edildi. İngiliz gazetesi The Independent'a konuşan kaynaklar, tutuklu Müslüman Kardeşler üyelerinin özgür bırakılması karşılığında, "Mursi'nin televizyona çıkarak istifa edip, yetkilerini geçici başbakana devretmesi"nin konuşulduğunu söyledi.

    Aynı kaynak sürgün seçeneğinin de değerlendirildiğini söylerken, The Times gazetesi de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin olası iki sürgün noktası olduğunu yazdı.



    Obama ile Müslüman Kardeşler buluşuyor Mısır'da darbe sonrası krizin çözümü için Amerika'nın yürüttüğü pazarlıklar devam ediyor.

    Mısır'da darbeci Sisi geri adım attı Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi, Müslüman Kardeşler'den bir temsilcinin de bulunduğu toplantıda İslamcılarla buluştu.

    Kaynak: Habertürk, Akşam





    Mursi'yi serbest bırakma planı masada Yorumları