Yaralılar Mısır'daki katliam anını anlattı   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 07-09-2013 (13:32)   Son Mesaj: 07-09-2013 (13:32)    Cevap: 0    Gösterim: 295  

    07-09-2013

    Yaralılar Mısır'daki katliam anını anlattı

    Yaralılar Mısır'daki katliam anını anlattı
    Yaralılar Mısır'daki katliam anını anlattı

    Mısır'da dün sabah namazı sırasında darbeciler tarafından gerçekleştirilen sivil katliamının görgü tanıkları ve yaralılar, o anları anlattı.

    Mısır'da dün sabah namazı sırasında darbeciler tarafından gerçekleştirilen sivil katliamının görgü tanıkları ve yaralılar, o anları anlattı. Mısır, ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yapılan darbenin ardından dün kanlı bir sabaha uyandı. Mursi'nin gözaltında tutulduğu sanılan Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Sarayı'nın önündeki oturma eylemine ateş açıldı; devlet medyasına göre en az 51, Müslüman Kardeşler'e göre 53'ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Müslüman Kardeşler'in açıklamasında, ölenler arasında çocukların da bulunduğu belirtildi. Katliam sırasında 451'den fazla kişi de yaralandı.

    Katliam şafak vaktinde, Mursi'nin serbest kalmasını isteyen Müslüman Kardeşler üyelerinin sabah namazı kıldıkları sırada meydana geldi. Muhammed Hasan isimli göstericiyse, "Yaklaşık 1000 asker etrafımızı çevirdi, sokağın öbür tarafında da çevik kuvvet gözyaşartıcı gaz sıkıyordu. Başlarımızı ve göğüslerimizi hedef alıyorlardı. Kendi gözlerimle 10 şehit gördüm" dedi. AFP ajansına konuşan eylemci Mahmud el Şili'yse askerin biber gazı kullandığını, ateş açanların sivil kıyafetli olduğunu savundu. Yaralılar Mursi yanlılarının toplandığı Adeviye Meydanı'nda sahra hastanelerine taşınırken, ordunun sabah saatlerinde meydan yakınlarındaki geniş bir bölgeyi trafiğe kapatması dikkat çekti.

    ‘PARTİ BİNASI KAPATILDI' İDDİASI

    Mısır ordusuna göreyse, katliam sabah saatlerinde ‘silahlı bir terörist bir grubun' kışlaya girmeye çalışması ve bunun üzerine ateş açılması sonrası meydana geldi. Ordu, bir askerin öldürüldüğü ve 40 askerin yaralandığı bilgisini verdi. Askerin açıklamasına göre, 200 kişi silah, patlayıcı ve molotofkokteyli bulundurma suçlamasıyla tutuklandı. Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Özgürlük ve Hüriyet Partisi'nin Kahire genel merkezinin de, içinde silah ve patlayıcı bulunduğu iddiasıyla kapatıldığı belirtiliyor.

    Akşam'da yer alan habere göre; Katliam ülkede bütün tarafların tepkisini çekerken, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un ofisinden yapılan açıklamada ‘derin üzüntü' beyan edilip, yargı üyelerinden oluşan bir soruşturma komitesi kurulacağı duyuruldu. Açıklamada, hükümet kurma çalışmalarının devam edeceği belirtilerek, "Yaşananlar yol haritasını engellemeyecek" denildi.

    Kahire'deki gelişmeleri izleyen Akşam, Mısır'daki katliamın ardından hastaneye dönüştürülen Adeviye Camii'ne girdi. Görgü tanıkları, Ramazan ayının başlamasına bir gün kala yapılan katliamın "sabah namazı sırasında asker tarafından gerçekleştirildiğini" anlattı. Mısır ordusu saldırının terörist gruplarca yapıldığını savunsa da, görgü tanıkları ve yaralıların bazıları yüksek binalarda konuşlanmış "keskin nişancılar" tarafından hedef gözetilerek ateş açıldığını söyledi:

    PUSU KURULDU

    FEHMİ ABBAS: Sabah namazı kılıyorduk. Hiçbir uyarı duymadım. Birdenbire üzerimize gaz bombaları düşmeye başladı. Aynı anda asker ateş açtı. İnsanlar kaçışırken vuruldu. Bir kadının 10 aylık çocuğunu kanlar içerisinde kucağında taşıdığını gördüm.

    MUHAMMED HASAN: Ordu doğrudan ateş açtı. Yaklaşık 10 kadın ve 5 çocuğun öldüğünü gözümle gördüm. 15 kadar da erkek vardı. Çok ağır yaralananlar vardı. Olay başladığında sabah namazının ikinci rekatını kılıyorduk. Çok sayıda yaralı koşarak, Adeviye Meydanı'na gidiyordu. Kimileri yolda yatıyordu.

    EŞREF MUHAMMED: Sabah namazı sırasında imam dua ediyordu. Megafonla bazı şeyler söylendiğini duydum. Ancak olağan olduğu için ilgilenmedim. Ardından tam kafama gaz bombası düştü. Sonra karşıdaki askerler ve keskin nişancılar ateşe başladı. Çok zor kaçtık. Yaralananları bir süre bölgeden alamadık.

    KİTLE BÜYÜYECEK

    Katliamın ardından Selefilerin de "İhvan'la ortak hareket edeceğini" açıklaması, Mursi taraftarlarının başlattığı halk hareketinin Ramazan'da daha da büyüyeceğinin sinyalini verdi. İhvan'ın Ramazan boyu özellikle iftarla sahur arasındaki saatlerde, çok geniş katılımlı gösteriler düzenleyeceği vurgulanıyor.

    KAHİRE'DE KAOS

    Katliamın ardından, on binlerce Kahireli Adeviye'ye yürüdü. Ancak yolları tankla kapatan ordu, Mursi destekçilerinin de, ambulans ve gazetecilerin de girişine izin vermedi. Ambulansların alınmaması tepkiyi de tırmandırdı. Asker, yaralılara yardım için meydana girme kararlılığı üzerine gaz bombası kullandı ve havaya ateş açtı. Sonuç alınamayınca, cenazelerin alınması ve saatlerce bekleyen yaralıların hastaneye götürülmesi için ambulanslara izin verildi.

    MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN ÇAĞRI

    Görgü tanıkları, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde bazı askerlerin sivil halka ateş açma emrine uymayarak silahlarının şarjörlerini boşalttığını ileri sürdü.

    BASIN HEDEFTE

    Yabancı gazetecilerin, katliamı duyurması darbecileri rahatsız etti. Uluslararası basının "Olaylar teröristlerin askere ateş açmasıyla başladı" açıklamasına itibar etmemesi, darbe destekçilerinin öfkesini artırdı. Eski yönetimin taraftarı olan ‘baltacı' adlı milislerin, "yabancı basına saldıracağı" söylentisi kulaktan kulağa yayılıyor. Hem Tahrir hem de Adeviye Meydanı'nda uluslararası kamuoyu ve basına büyük tepki var.





    Yaralılar Mısır'daki katliam anını anlattı Yorumları