Sırbısitan'da içki yasağına karşı tepki   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 06-28-2013 (13:39)   Son Mesaj: 06-28-2013 (13:39)    Cevap: 0    Gösterim: 319  

    06-28-2013

    Sırbısitan'da içki yasağına karşı tepki

    Sırbısitan'da içki yasağına karşı tepki
    Sırbısitan'da içki yasağına karşı tepki

    Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da önceki gün Büyükşehir Belediyesi'nin, kentteki marketlerde saat 22.00-06.00 saatleri arasında alkol satışını yasaklaması çeşitli tepkilere neden oldu.

    Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da önceki gün Büyükşehir Belediyesi'nin, kentteki marketlerde saat 22.00-06.00 saatleri arasında alkol satışını yasaklaması çeşitli tepkilere neden oldu. Belgrad Şehir Konseyi Üyesi Milan Popoviç, yeni uygulamaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın, kentteki tüm ebeveynleri mutlu ettiğini belirterek, karardan mutsuz olanların sadece market sahipleri olduğunu ifade etti.

    ''Bu kararın çıkmasının ardından çocuğu gece dışarı çıkan bir ebeveyne daha huzurlu olup olmadığını sorsanız, kesinlikle daha huzurlu olduğunu söyleyecektir'' diyen Popoviç, şunları kaydetti:

    ''Küçük bir işletmenin kapanacak olması mı yoksa sağlık ve vatandaşlarımızın güvenliği mi daha önemli? Araç kullanırken alkol alınmasını yasakladığımız zaman market sahipleri buna karşı çıkmamıştı. Bu kararı alırken de onlarla görüşüp kararımızı öyle aldık'' şeklinde konuştu.

    İsteyenlerin, saat 22.00'den önce alkollü ürünleri satın alıp, evde ve restoranda tüketebileceğini söyleyen Popoviç, ancak 22.00 itibariyle alkol ürünlerinin satışının yasaklandığını kaydetti.

    Popoviç, 2011 yılında da benzer bir karar aldıklarını, ancak bunun daha sonra Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiğini hatırlatarak, o dönemde, alkol satış yasağının uygulanmaya başlamasıyla alkolden kaynaklı sorunlarla polise ya da hastaneye gelen vakaların sayısında yüzde 40 azalma olduğunu belirtti. Popoviç, ''Yalnızca bu dahi, vatandaşlara karşı sorumluluk sahibi birinin böyle bir karar alması için yeterli'' dedi.

    Popoviç ayrıca, söz konusu kanunun, basında yer alan haberlerin aksine, henüz eğlence mekanlarını kapsamadığını bununla ilgili düzenleme üzerinde çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

    Güvenli Evler ve Aile İçi Şiddet Danışmanlığı Koordinatörü Vesna Stanoyeviç de Belediyenin aldığı karara destek verdiklerini, alkolün aile içi şiddetin birincil nedeni olduğunu ifade etti. Stanoyeviç, ''Alkol almadan da eşine, çocuklarına karşı şiddet uygulayan erkekler var. Ancak, alkollü erkeklerin neden olduğu aile içi şiddet oranı oldukça yüksek'' dedi.

    Sırbistan'da sadece bu yıl içerisinde, aile içi şiddet nedeniyle 29 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Stanoyeviç, yasaklara karşı biri olmadığını, ancak bu durumda karara destek verdiklerini söyledi.

    Şiddet uygulayan bireyin, o an bilinçli davranmadığını söyleyen Stanoyeviç, ''O anda eşini ya da çocuklarını sokağa atıyor. Bu kararın, bu tür vakaları azaltacağını düşünüyorum'' dedi.

    Sokaktaki vatandaşı karara tepkisi

    AA muhabirinin belediyenin alkol yasağıyla soru yönelttiği Belgrad'da yaşayan vatandaşların bir kısmı kararı desteklerken, özellikle gençler karşı çıktı.

    İsmini vermek istemeyen Belgradlı bir vatandaş, karara ilişkin, ''Süper bir karar bu. İşletmeciler bunu hoş karşılamayacaklardır. Gençlerimiz malesef bazen abartıyorlar. Tüm medeni ülkelerde olduğu gibi bizde de gece alkol satışının yasaklanması önemli'' dedi.

    Şehir merkezinde dolaşan gençler ise kararla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, kendileri için değişen bir şey olmayacağını söyledi.

    Gençlerden biri, ''Gençler nasıl eğelenecekler. Karar belki iyidir, belki de kötü'' diye konuştu.

    Alkol yasağı kararı

    Belgrad Büyükşehir Belediyesi'nden önceki gün yapılan yazılı açıklamada, kararın, Ticaret Kanunu'nda yapılan son değişiklikle, alkollü ürünlerin satış yerleri ve zamanları hakkında yerel yönetimlere düzenleme yapma hakkı tanınmasının ardından, önceki gün yapılan belediye meclisi toplantısında alkollü içeceklerin yasaklanması konusunun gündeme alındığı belirtildi. Alınan karar gereği, Belgrad Büyükşehir Belediyesi sınırlarında, Ortodoks'ların "yeni yılı" olarak kabul edilen 13 ve 14 Ocak tarihleri dışında, marketlerde, saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında alkollü içeceklerin satışının yasaklandığı kaydedildi. Açıklamada, söz konusu kararın alınması sürecinde market ve eğlence mekanlarının işletmecilerine danışıldığı da ifade edildi.

    Karar, Belgrad Belediyesine ait Resmi Gazete'de yayımlandıktan 8 gün sonra yürürlüğe girecek.

    Belgrad Büyükşehir Belediyesi, daha önce de benzer bir karar almış, anca, Sırbistan Anayasa Mahkemesi, kararı Anayasa'ya uygun olmadığı gerekçesiyle bozmuştu. Belgrad Büyükşehir Belediye Başkanı Dragan Cilas, Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygı duyacaklarını, ancak Ticaret Kanunu'nda değişiklik yapılması için girişimlerde bulunacaklarını söylemişti.

    AA





    Sırbısitan'da içki yasağına karşı tepki Yorumları