Suriyeli kadın savaşçıların zorlu eÄŸitimi   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 06-21-2013 (13:37)   Son Mesaj: 06-21-2013 (13:37)    Cevap: 0    Gösterim: 348  

    06-21-2013

    Suriyeli kadın savaşçıların zorlu eğitimi

    Suriyeli kadın savaşçıların zorlu eğitimi
    Suriyeli kadın savaşçıların zorlu eğitimi

    Suriye iç savaşının en önemli cephelerinden Halep'teki kadın savaşçıların eğitim gördüğü karargah görüntülendi. İşte Suriyeli kadınların zorlu savaş eğitimi.

    Suriye iç savaşının en önemli cephelerinden Halep'teki kadın savaşçıların eğitim gördüğü karargah görüntülendi. İşte Suriyeli kadınların zorlu savaş eğitimi. GALERİ İÇİN TIKLAYIN Suriye'de şiddetli çatışmaların yaşandığı kentlerden biri olan Halep'te, kadınlar da savaşıyor.

    Haziran ayında kurulan ve tamamı kadın savaşçılardan oluşan "Ummu'l Muminine Aişe Birliği", eğitimini tamamlayarak diğer Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleriyle birlikte çatışma bölgelerine gitmeye başladı. 13 kişilik birlikteki kadınların 3'ü sivil hayatta öğrencilik, 10'u da öğretmenlik yapıyor. Yaşları 17 ile 35 yaş arası değişen genç kadınlar, şiddetli çatışmalarda görev alıyor.

    Birlik komutanı Ãœmmü Amr, 35 yaşında ve iki çocuÄŸu var. EÅŸi Halep'te elektronik malzeme satıcılığı yapıyor. Halep'te savaÅŸ sırasında ölen muhalif askerlerin yetim çocuklarına yardım amacıyla çıktığı yolda kendisini cephede bulduÄŸunu belirten Ãœmmü AmrÂ* "Kadın savaşçı olmak zaten zor, özellikle bizim kültürümüzde kadın böyle iÅŸlerden uzak tutulur. Çatışmalar sokaklarda devam ettiÄŸi için silah kullanmayı öğrenmek hayatta kalmak için zorunlu hale geldi. Amacımız sadece cephede savaÅŸmak deÄŸil, gerektiÄŸinde kendi evimizi, çocuklarımızı dışardan gelecek tehlikelere karşı korumak. Çünkü savaÅŸ uzadıkça uzadı ve artıkÂ* günlük hayatın bir parçası haline geldi. Biz kadınlar da bu noktada üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz, Hayatım boyunca kimseyi öldürmedim ama bana ateÅŸ açanlara ben de karşılık veriyorum" diyerek kararlılığını ifade ediyor.

    24 yaşındaki Fatma Halebi de savaÅŸ öncesinde Ä°ngilizce öğretmenliÄŸi yaptığını, savaÅŸ baÅŸlayınca bütün hayatının deÄŸiÅŸtiÄŸini ve bazı yakınlarını kaybettiÄŸini anlatarak,Â* "Kadın olarak savaÅŸmak bana çok zor geliyor. SavaÅŸtan önce öğretmenlik yapıyordum ama ÅŸimdi savaÅŸmak zorundayım. Benim için savaÅŸmak bir seçenek deÄŸil, bir zorunluluk" ifadelerini kullandı.

    Kadın askerler öncelikle havan ve top seslerine alışmaları için sıcak çatışmaların yaÅŸandığı Halep'in Selahaddin bölgesine gönderiliyor. Daha sonra askeri eÄŸitim alıyorlar. EÄŸitim sonrası boÅŸaltılan mahallelerde devam eden çatışma alanına giren kadınlar, keskin niÅŸancı atışlarından korunmak için dar sokaklarda evlerin arasınaÂ* gerilen örtülerin ve toprak yığınlarının arasında hızla koÅŸarak hareket ederek diÄŸer sokaÄŸa ya da yolun karşısındaki binalara geçiyorlar.

    Kadın savaşçılar, geniş sokaklar ve caddeler keskin nişancı atışlarına daha açık olduğu için, ÖSO askerlerinin evlerin içinde açtıkları koridorlardan ilerliyorlar. Kırılan duvarların içinden geçen kadınlar, erkek savaşçıların dinlendikleri zamanlarda onların silahlarını alarak yer yer araları 15 metreye varan karşılıklı cephelerde nöbet tutuyor. Karşı taraftan atış gelirse onlar da anında cevap veriyor.

    Kadın savaşçıların çok dikkatli olduÄŸunu ve keskin niÅŸancı olarak oldukça yetenekli olduÄŸunu vurgulayan ÖSO askerleri, aralarında kadınların olmasından bazı muhalif askerlerin rahatsız olduÄŸunu ama kararlılıkla mücadele etmeleri nedeniyle kadın savaşçıları cephede kabullendiklerini belirtiyor.Â*

    Kaynak: AA





    Suriyeli kadın savaşçıların zorlu eğitimi Yorumları