Yardımeli DerneÄŸi mazlum Somali halkının yanında   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 06-04-2013 (13:32)   Son Mesaj: 06-04-2013 (13:32)    Cevap: 0    Gösterim: 537  

    06-04-2013

    Yardımeli Derneği mazlum Somali halkının yanında

    Yardımeli Derneği mazlum Somali halkının yanında
    Yardımeli Derneği mazlum Somali halkının yanında

    Yardımeli Derneği Genel Başkanı Sadık Danışman, mazlum, mağdur ve muhtaç Somali halkının yanında olduklarını ve yardımların sürdüğünü söyledi.

    Yardımeli DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Sadık Danışman, mazlum, maÄŸdur ve muhtaç Somali halkının yanında olduklarını ve yardımların sürdüğünü söyledi. Yardımeli DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Sadık Danışman, Dünya'ya ve özellikle Afrika'daki yardıma muhtaç ülke Somali'ye gerçekleÅŸen yardımlarla ilgili soruları yanıtladı.Â*

    Somali'nin başkenti Mogadişu'da Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi inşa ediyorsunuz. Somali için Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin önemini anlatır mısınız?

    Yardımeli olarak Somali'de bebeklerin, çocukların hayata tutunmalarını, annelerin gözyaşlarını dindirmek için Afrika'nın en büyük ve en modern cihazlarla donanımlı Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesini inşa ediyoruz. UNICEF'in rakamlarına göre dünyada bebek ölümünün (binde 187) ve anne ölümünün (on binde 200) en fazla olduğu ülkelerin başında Somali gelmektedir.

    Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ'ın temelini attığı ve inşaatına başladığımız hastanede Somalili bir anne, "Ben bebeğimi bir sağlık birimine götürdüm ve orada tedavi ettirdim" deme noktasına gelebilecek. Bu, Somalili kardeşlerimizin dünya insanlığından bekledikleri ve hak ettikleri bir hizmettir. Bizler Yardımeli olarak Somali'de "Çocuklar Ölüm Sıralarını Beklemesin, Anneler Ölüm Nöbeti Tutmasın" parolasıyla yola çıkarak, siz hayırsever bağışçılarımızdan aldığımız güç ve destekle Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesinin inşaatına hızla devam ediyoruz. İnşallah 2014 yılının başında hastanemizi Somali halkının hizmetine sunacağız inşallah.

    İnanıyoruz ki bu hastane orada bir model de oluşturmuş olacak. En azından doğumlarda çok basit yapılması gerekli olan bazı sağlık müdahaleleriyle annelerin ve bebeklerin hayata bağlanmalarını temin edecek. Tabii hastanenin değişik bölümleri, ameliyathaneleri olacak. Özellikle en fazla görülen hastalıklara yönelik -orada yaptığımız bir çalışma sonucunda öğrendik- sıtma, verem ve diğer enfeksiyon hastalıkları Somali'de hemen hemen birinci sırada. Gelişmiş ülkelerde kardiyovasküler (dolaşım sistemi) ve kanser hastaları birinci sıradayken Somali'de enfeksiyon hastalıkları birinci sıradadır. Yardımeli olarak bizler bu hastalıkları tedavi etmek ve inşallah sağlıklı nesillerle Somali'yi yeniden inşa etmek için bu hastaneyi yaptırıyoruz.

    Hastanemizde 6500 metrekare kapalı alan, poliklinikler, ameliyathaneler, hasta odaları, konferans salonu, laboratuar, eczane, misafirhane, cami, yoğun bakım ve yeni doğan bölümleri bulunacak.

    Derneğinizin dünyanın dört bir tarafında başarıyla uyguladığı Kardeş Aile Projesi var. Kardeş Aile Projesi Somali'de nasıl uygulanıyor?

    Veren el ile alan el arasındaki en güzel örneklerden birisi olan Ensar ve Muhacir kardeşliğinden ilham alarak Kardeş Aile Projesini hayata geçirdik. 2008 yılında ve 2008 yılından günümüze kadar bu proje kapsamında 6 bin 500'ü aşkın Kardeş Aile edindik. Yurt içinden ve yurt dışından 6 bin 500 alan el, 6 bin 500 veren el kardeşimiz oldu.

    Bu konuya gelmişken Kardeş Aile Projesini de biraz özetlemek istiyorum: Kardeş Aile Projesi ilkin dört ayrı ülkede uygulandı. Şu anda uyguladığımız ülke sayısı ise 11'e ulaştı. Kardeş Aile Projesine ilk önce Gazze, Filistin ve Filistin mülteci kamplarındaki mazlum, mağdur ve muhtaç kimselerle başladık, daha sonra Pakistan, Keşmir, Etiyopya (Habeşistan), Türkiye, Somali, Sudan, Kazakistan, Moritanya ve Bosna Hersek'i de kattık. Şu anda 11 ülkede uyguladığımız bu Kardeş Aile Projesi ile ülkemizde 81 ilimizden veren el Kardeş Ailelerimiz, ülkemizin 30'u aşkın ilinden ise alan el Kardeş Ailelerimiz var. Biraz evvel saydığım ülkelerde Kardeş Aile Projesi 1/bir yıl süreyle uygulanmakta. Bu 1/bir yıl boyunca tespit edilen ihtiyaç sahibi aileye veren el aile tarafından maddî bir destek sağlanmakta, 1/bir yıl boyunca Somali, Etiyopya (Habeşistan), Pakistan ve Sudan'da 100 TL, Türkiye, Filistin, Gazze'de 200 TL olarak uygulanmaktadır.

    Somali'deki muhtaç ve mağdur alan el Kardeş Ailemize her ay ödeyeceğimiz 100 TL ile onların birçok ihtiyacının giderilmesine katkı sağlamış oluyoruz. Hakikaten onlar bizleri çok seviyorlar; onlarla dinî, tarihî ve kültürel bağlarımız var. İnşallah Kardeş Aile Projesi ile Somalili kardeşlerimize sahip çıkalım, onlar için elimizden gelen yardımı yapalım. Kardeş Aile Projesi bu açıdan çok önemli bir projedir.
    Ayrıca şunu da ifade edeyim ki, Somali'de uyguladığımız Kardeş Aile Projesi özellikle tıp fakültesi, ebe ve hemşire okulu öğrencilerinin ihtiyaç sahibi ailelerini de kapsamaktadır.

    Somali'deki Göz Kliniğinde hangi tür göz hastalıkları tedavi ediliyor?

    Bizim Somali'de yaptıklarımız sadece "Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi"nden ibaret değil. Bizim, ilk etapta kriz anında ve şu anda da devam eden gıda yardımlarımız, aynî ve nakdî yardımlarımız var.
    Sorunuza gelecek olursak: Siyasî istikrarsızlık, iç çatışmalar ve kıtlıkla mücadele eden Somali'de, insanların büyük çoğunluğu ömürleri boyunca belki hiç doktor yüzü görmüyor. Somali'de katarakt hastalığı çok yaygın. Halk, sınırlı sayıda bulunan göz doktorlarına ya hiç ulaşamıyor ya da ameliyatların maddî boyutunu karşılayamıyor.

    Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ'ın açılışını yaptığı Somali'deki Menhal Derneği ile müşterek kurduğumuz ve en son teknolojik araç ve gereçlerle donattığımız Göz Kliniğinde başta katarakt ameliyatı olmak üzere her ay yüzlerce göz ameliyatı yapılmakta, binlerce kişi de tedavi edilmektedir.

    Bildiğim kadarıyla dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Somali'de de Su Kuyuları açmaktasınız. Açılan bu Su Kuyularının Somali açısından önemi nedir?

    Su kuyuları ile ilgili olarak en başta şunu vurgulamak isterim. Dünyamızda suya hasret yüzmilyonlarca insan var, aynı zamanda her gün 500 milyon kadın günün 4 saatini su taşıyarak geçirmektedir. Elimizde bir veri var, Afrika'da özellikle bir bayan günün 4 saatini sadece su taşımakla geçirmekte. Bu Somali'de de belki 6-7 saat demektir. Çünkü çok uzak mesafelere gidip su temin edebilmekteler. Dünyada her yıl 5 milyon çocuğumuz temiz su bulamadığından dolayı enfeksiyon hastalıklarından hayatını kaybetmektedir.

    Yardımeli, suya ihtiyaç duyulan coğrafyalarda özellikle Somali'de -diğer coğrafyalarda olduğu gibi- ihtiyaç sıralarını da gözeterek partner kuruluşlarımız ve bizzat ekiplerimiz aracılığıyla tespit yapmakta, ihtiyaç duyulan yerlere su kuyuları açmaktayız. Açılan bu su kuyularının Somali halkı için önemi bir cümleyle özetlemek gerekirse hayat demektir; zira su gerçekten bir hayattır. Su Kuyuları açtıran hayırsever gönül dostlarına Rabbim, bu dünyada zemzemi, ahirette de kevseri nasip eylesin.

    Yetimler de unutulmaması gereken bir husus. Somali'deki yetimhanenizde yetimlere ne tür yardımlar yapılıyor?

    Evet, Somali'de yetimleri barındıran bir yetimhanemiz var. Yetimhanede o çocukların hem barınma hem de eÄŸitimleriyle ilgili tüm masraflarını Yardımeli DerneÄŸimiz üstlenmiÅŸ durumdadır.Â*Yetimhanemiz, aile ortamını aratmayacak ÅŸekilde düzenlenmiÅŸ olup çocukların sevgi, huzur ve ÅŸefkat atmosferinde her türlü ihtiyaçlarının en iyi ÅŸekilde karşılanmasına dikkat edilmektedir; zira yetimlerin velisi Allah'tır ve yetimler bizlere Rabbimizin ve kendisi de bir yetim olan Peygamberimizin (s.a.v.) birer emanetidirler.





    Yardımeli Derneği mazlum Somali halkının yanında Yorumları