OrtadoÄŸu'da kıyamet kopartacak Ä°srail-Suriye gerginliÄŸi   Konuyu açan: Saatte1   Ä°lk Mesaj: 05-22-2013 (13:34)   Son Mesaj: 05-22-2013 (13:34)    Cevap: 0    Gösterim: 353  

    05-22-2013

    Ortadoğu'da kıyamet kopartacak İsrail-Suriye gerginliği

    Ortadoğu'da kıyamet kopartacak İsrail-Suriye gerginliği
    Ortadoğu'da kıyamet kopartacak İsrail-Suriye gerginliği

    Suriye ve İsrail gerginliği, Suriye'nin Golan Tepeleri'nde devriye gezen bir İsrail ordusu aracını imha ettiğini iddia etmesi üzerine yine yükseldi.

    Suriye ve Ä°srail gerginliÄŸi, Suriye'nin Golan Tepeleri'nde devriye gezen bir Ä°srail ordusu aracını imha ettiÄŸini iddia etmesi üzerine yine yükseldi. Â*Aracın imha edildiÄŸi iddiasını reddeden Ä°srail, Suriye'den açılan ateÅŸe yine ateÅŸ açarak karşılık verildiÄŸini açıkladı. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın Genelkurmay BaÅŸkanlığı'na dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Suriye ordusu, Ä°srail'e ait devriye aracını Golan Tepeleri'nin Suriye tarafına geçtiÄŸi için top ateÅŸiyle imha etti. Genelkurmay'ın açıklamasında, "Silahlı kuvvetlerimiz, iÅŸgal edilmiÅŸ topraklardan sınırlarımıza giren ve silahlı terörist grupların bulunduÄŸu bir Acem köyüne doÄŸru ilerleyen Ä°srail'e ait bir aracı imha etti" cümlesi yer aldı. Söz konusu aracın Golan'da muhaliflerin yoÄŸun olarak bulunduÄŸu Bi'ru Acem köyüne doÄŸru gittiÄŸi ifade edildi. Suriye, ateÅŸ açıldıktan sonra da ‘ülkenin egemenliÄŸini ihlal eden herhangi bir giriÅŸime acil ve katı bir misilleme uygulanacağını' açıkladı. Ayrıca Suriye'nin açtığı ateÅŸ, Ä°srail ile aralarındaki kriz baÅŸladığından bu yana yaÅŸanan bir ilk oldu. Suriye ilk kez Ä°srail ordusunu hedef aldığını kabul etti.

    Golan Tepeleri'ndeki ateşkes hattında meydana gelen olayda İsrail'in yanıtı da ateş açmak oldu. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin de Suriye'ye ateş açtığı ve bir hedefi vurduğu belirtildi. İsrail ordusu sözcüsü Avichai Adraee ise, aracın imha edildiğini yalanladı. Adraee, aracın küçük çapta hasar gördüğünü ancak imha edilmediğini, içindeki askerlerin de yaralanmadığını öne sürdü.

    İki füze atıldı

    Suriye ise açtığı ateşe İsrail'den iki füze ile karşılık verildiğini öne sürdü. Suriyeli yetkililer füzelerin can ve mal kaybına yol açmadığına dikkat çekti. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon ise, "Suriye politikamız açık: İç savaşa müdahale etmiyoruz. Ancak Golan Tepeleri'ndeki durumla ilgili olarak, topraklarımıza ateş açılmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Golan Tepeleri, 1967'deki, Altı Gün Savaşı sırasında İsrail'in askeri işgali altına girmişti. 1981'de de İsrail, Golan'ın ele geçirdiği bölümlerini tek yanlı olarak ilhak etmişti.

    İsrail'den Esed'e açık açık tehdit geldi! İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, Suriye lideri Beşşar Esed'e sert uyarı yaptı.





    Ortadoğu'da kıyamet kopartacak İsrail-Suriye gerginliği Yorumları