ABD muhaliflere silah gönderiyor   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 05-07-2013 (13:28)   Son Mesaj: 05-07-2013 (13:28)    Cevap: 0    Gösterim: 337  

    05-07-2013

    ABD muhaliflere silah gönderiyor

    ABD muhaliflere silah gönderiyor
    ABD muhaliflere silah gönderiyor

    ABD Dışişleri Komisyonu Başkanı Senatör Robert Menendez dün hükümete ‘Suriye'deki muhalifleri silahlandırma' adında bir yasa tasarısı sundu.

    ABD Dışişleri Komisyonu Başkanı Senatör Robert Menendez dün hükümete ‘Suriye'deki muhalifleri silahlandırma' adında bir yasa tasarısı sundu. Abdurrahman Koç'un haberi

    Menendez, ‘denetleme sonucu Suriye'deki bazı muhalif gruplarına silah yardımı yapılabilir' teklifinde bulundu. Ancak gelecek hafta tartışılmaya başlanacak olan ‘manbad' füzesi istisna tutuldu.

    ABD terörizmden çekiniyor

    Bu roketatarın istisna tutulmasının sebebinin ise ABD yönetiminin Sovyetler Birliği Afganistan'a girdiği zaman Afgan Mücahitlere yaptığı yardım sonrası kazandığı tecrübe olarak belirtiliyor.

    1979 yılında Sovyetler Birliği Afganistan'ı işgal ettiğinde ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Suudi Arabistan'ın da desteğiyle Sovyet güçlerini ülkeden kovmak için Afgan mücahitlerine omuzdan ateşlenen, uçak ve helikopterlere karşı kullanılan, yüksek isabet özelliği olan ‘Stinger' adında gelişmiş silahlar göndermişti.Bu silahlar, Sovyet güçlerinin Afganistan'da aldığı yenilgide önemli bir rol oynamıştı.

    Ancak aralarında El-Kaide'nin de bulunduğu Sovyet karşıtı gruplar, bir zaman sonra Batı ve ABD düşmanı konumuna gelerek ABD için yeni bir ‘terörle mücadele' sorunu başlatmıştı.

    250 milyon dolar fon gerekiyor

    Bunların yanı sıra Senatör Robert Menendez'in sunduğu yasa tasarısında Suriye'deki muhaliflere yardımın sağlanabilmesi için 250 milyon dolarlık bir fonun sağlanması gerektiği belirtiliyor. Yasada ayrıca Beşar Esed hükümetine silah ve petrol satışı yapılabileceği vurgulanıyor.

    Menendez, ‘Silahlar yapılacak inceleme sonucu Suriye'deki terörün ve kitle imha silahlarının yayılmasını önlemek için gönderilecek' açıklamasını yaparken, son günlerde Suriye'de kullanılan ‘sarin' bombasının Washington'da bir panik havası yaşattığını ekledi.

    Senatör ‘Esed'in koyduğu kırmızı çizgiye rağmen Suriye'de inceleme yapmak için şartları zorlayacağız' dedi.

    Dünyanın en büyük krizi

    Suriye'deki durumun şuan dünyadaki en önemli kriz olduğunu belirten Robert Menendez, ‘Suriye'de dengenin sağlanması ve özgür bir Suriye'nin inşa edilmesi için ABD muhaliflerin lehine bir rol üstlenmiştir.' dedi.

    Bakan, tasarıyı kabul etmesi ve muhaliflere yardım başlatılması için ABD Başkanı Barack Obama'ya baskı yaptı. Geçen hafta Obama'nın Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili ‘her türlü olanak göz önüne alınacak' açıklamasını yapmıştı.

    Aralarında John McCain'in de bulunduğu kongre üyelerini muhalifleri silahlandırmaya davet ederken, üyelerinin Menendez'in sunduğu tasarayı kabul etmesi bekleniyor.

    Senatör Robert Menendez, Senato ve Temsilciler Meclisinde tasarının kanun haline gelmesi için Barack Obama'nın imzasını bekliyor.

    Çeviri: Abdurrahman Koç





    ABD muhaliflere silah gönderiyor Yorumları