Esed birlikleri bu tarihi camiyi de yok edebilir   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 04-15-2013 (13:30)   Son Mesaj: 04-15-2013 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 400  

    04-15-2013

    Esed birlikleri bu tarihi camiyi de yok edebilir

    Esed birlikleri bu tarihi camiyi de yok edebilir
    Esed birlikleri bu tarihi camiyi de yok edebilir

    Suriye ordusuna ait savaş uçakları dünkü saldırıda başkent Şam'daki tarihi Hz. Ömer Camii'ni yerle bir etti. Şimdi de UNESCO'nun 'Dünya Mirası' listesinde bulunan Hz. Zekeriya Peygamberin kabrinin de bulunduğu Emevi Camii tehlikede...

    Suriye ordusuna ait savaş uçakları dünkü saldırıda başkent Şam'daki tarihi Hz. Ömer Camii'ni yerle bir etti. Şimdi de UNESCO'nun 'Dünya Mirası' listesinde bulunan Hz. Zekeriya Peygamberin kabrinin de bulunduğu Emevi Camii tehlikede... GALERİ İÇİN TIKLAYIN Beşşar Esed'e bağlı birlikler halkının yanı sıra topraklarındaki özellikle geçmişte Sünni halkın çekim merkezlerinden olan tarihi kutsal mekanları da hedef alıyor. Suriye topraklarında bulunan İslam kültür mirası büyük tehlike altında...

    BeÅŸÅŸar Esed'e baÄŸlı birlikler dünkü bombardımandaÂ*Ä°slam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer döneminde yaptırılan Åžam'daki Hazreti Ömer Camii'ni yerle bir etti.Â*Bu saldırı Halep'teki Emevi Camii'ni de benzer bir tehlikenin beklediÄŸini gösterdi.

    Halep'in tarihî merkezinin tümü, UNESCO'nun 'Dünya Mirası' listesinde bulunuyor. Hz. Zekeriya Peygamberin kabri bulunduğu için Zekeriya Camii de denilen Emevi Camii ise bu merkezin incisi kabul ediliyor.

    Emevi Halifesi Abdülmelik tarafından inşasına başlanan, 717'de Halife Süleyman döneminde tamamlanan cami, Suriye'deki iç savaşta muhaliflerin kontrolüne girdi. Esed güçleri ise tarihî camiye bomba yağdırdı.

    Halen cami çevresinde yer yer çatışmalar sürüyor.

    Esed'e bağlı askerler daha önce de Halep'te bulunan Emevi Camii'ne yaptığı saldırıda caminin büyük bir bölümünün yanmasına neden olmuştu.

    Ajanslardan derlenen fotoğraflar, güzel hâlini iç savaş başlamadan birkaç hafta önce çekilen caminin içler acısı durumunu gösteriyor. Avlusuna bile ayakkabıyla girmenin yasak olduğu Emevi Camii'nin şu anki vaziyeti yürekleri burkuyor.

    ÖMER CAMİİ ARTIK YERLE BİR

    Ömer Camii'nin bulunduğu Busra el Şam bölgesi Dera şehrine bağlı Roma ve Bizanslılardan kalma önemli bir antik kent olarak biliniyor.

    Kentte İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer döneminde yaptırılan Ömeri Camii Suriye'nin en eski tarihi camilerinden biri olarak gösteriliyordu.

    Dera'daki tarihi Hz. Ömer Camii dün Esed ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından yerle bir oldu.

    Hicret'in 14'üncü yılında Hz. Ömer döneminde inşa edildiği belirtilen tarihi cami, Dera'da rejime karşı mücadele veren muhaliflerin başlıca toplanma merkezleri arasında yer alıyordu.

    Suriye'de Mart 2011'de Devlet Başkanı Beşşar Esed aleyhine duvar yazıları yazdığı gerekçesiyle bir grup gencin gözaltına alınması ve işkence gördükleri iddiaları, ilk olarak Hz. Ömer Camisi çevresinde düzenlenen gösterilerle protesto edilmişti. Çeşitli kentlerde haftalık düzenlenen barışçıl gösteriler daha sonra ülke geneline yayılmıştı.

    Tarihi Hz. Ömer Camisi, devrimin başlangıcında muhalifler tarafından bir süre hastane olarak kullanılmıştı.

    FotoÄŸraflar: Mehmet Arslan

    Yakında idam edileceksin... Öyle eserler vardır ki, onları sadece üzerinde bulundukları ülkeye ait görmek insanlık tarihine karşı hürmetsizlik olur. Onlar tüm insanlığın ortak mirasıdır ve onları korumak da tüm insanlığın ortak borcudur.

    Esed'in askerleri Hz. Ömer Camii'ni yerle bir etti Suriye ordusuna ait savaş uçakları dünkü saldırıda başkent Şam'daki tarihi Hz. Ömer Camii'ni yerle bir etti. İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer döneminde yaptırılan caminin yerinde artık moloz yığınları var.

    Kaynak: Haber7-Aksiyon





    Esed birlikleri bu tarihi camiyi de yok edebilir Yorumları