Arjantin basını, Arjantinli Papa'yı kutladı   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 03-14-2013 (14:29)   Son Mesaj: 03-14-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 317  

    03-14-2013

    Arjantin basını, Arjantinli Papa'yı kutladı

    Arjantin basını, Arjantinli Papa'yı kutladı
    Arjantin basını, Arjantinli Papa'yı kutladı

    Katolik Kilisesi'nin, tarihindeki 266. ruhani lideri olarak Arjantinli kardinal Jorge Mario Bergoglio'yu Papa seçmesi,Arjantin basınında kutlandı.

    Katolik Kilisesi'nin, tarihindeki 266. ruhani lideri olarak Arjantinli kardinal Jorge Mario Bergoglio'yu Papa seçmesi,Arjantin basınında kutlandı. Çok sayıda Arjantin gazetesi özel baskı yaparken, Latin Amerikalı bir Papa'nın ilk defa seçilmesi ön plana çıkarıldı. I. Francis ismini alan Bergoglio'nun mütevazi kişiliğine ve Arjantin kilisesinin modernleşmesinde oynadığı önemli role işaret edildi.

    Haberlerde, Arjantin'de eşcinseller arasında evliliğin ve kürtajın yasallaştırılmasından dolayı devlet başkanı Cristina Kirchner ile kardinal Bergoglio arasındaki fikir ayrılıkları da ön plana çıkarıldı.

    Arjantin'in önemli gazetelerinden Clarin, ''Tarihi bir gün: Kilise, Arjantinli Bergaglio'yu Papa atıyor'' başlığını kullanarak, kardinallerin ''sürpriz'' bir seçim yaptığını yazdı.

    ''Latin Amerikalı, Arjantinli ve Cizvit tarikatından ilk Papa'' ara başlığını atan Clarin, yeni Papa'nın önceliklerini ''çocuklara yönelik cinsel istismar ve Vatikan'a ait özel belgelerin basına sızdırılmasından kaynaklanan skandallarla mücadele ve Katolik Kilisesi'nin Hristiyan toplumundaki etkisini yitirmeye başlamasına karşı yeni adımlar'' olarak sıraladı.

    La Nacion gazetesi de kardinal Bergaglio'nun Papa olarak San Pietro Kilisesi'nde yaptığı ilk konuşmaya atıfta bulunarak, ''Francis, dünyanın sonundan gelen Papa'' ifadesini başlığına çıkardı. Bergaglio'nun 2005 yılında yapılan Papa seçiminde kardinal Ratzinger'in arkasından ikinci olduğunu hatırlatan La Nacion, yeni Papa'nın eşcinseller arasında evlilik ve kürtajın yasallaştırılmasına karşı sert açıklamalarına yer verdi.

    El Dia gazetesi de kardinal Bergaglio'nun Arjantin kilisesinin modernleşmesinde çok büyük rol oynadığını vurgulayarak, Katolik dünyasında Latin Amerikalı dindarların çoğunluğunun Arjantinli bir Papa seçilmesini sağladığını savundu.

    Bu arada Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner de resmi twitter hesabından ''Arjantin hükümeti, ülkemiz insanları ve kendi adıma yeni Papa'yı selamlıyor ve tebriklerimi sunuyorum. İnsanlığın barışı, kardeşlik, eşitlik ve adalet gibi büyük sorumluluklarda verimli olması ve Kiliseye öncülük edip, yön vermesi bizim temennimizdir'' diye yazdı.

    Öte yandan Vatikan'ın yeni Papa'nın ismini Kardinal Bergaglio olarak açıklamasından sonra Arjantin'de başta başkent Buenos Aires olmak üzere birçok kentte kornalara basılarak ya da ıslık çalınarak kutlama yapıldı. Buenos Aires'teki katedralin önünde toplanan yüzlerce inanan, ''yaşasın Papa'', ''Francis, Francis'' diye bağırdı.





    Arjantin basını, Arjantinli Papa'yı kutladı Yorumları