Afganistan ÅŸimdi de erozyonla savaşıyor   Konuyu açan: Ihtilal   Ä°lk Mesaj: 03-11-2013 (14:27)   Son Mesaj: 03-11-2013 (14:27)    Cevap: 0    Gösterim: 342  

    03-11-2013

    Afganistan şimdi de erozyonla savaşıyor

    Afganistan şimdi de erozyonla savaşıyor
    Afganistan şimdi de erozyonla savaşıyor

    Afganistan'ın kuzeyinde bulunan ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Cevizcan, Belh, Kunduz ve Tahhar'a ait 8 ayrı ilçe, Amuderya nehrinin taşması sonucu toprak erozyonu ile karşı karşıya.

    Afganistan'ın kuzeyinde bulunan ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Cevizcan, Belh, Kunduz ve Tahhar'a ait 8 ayrı ilçe, Amuderya nehrinin taşması sonucu toprak erozyonu ile karşı karşıya. Şibirgan Valisi Muhammet Alim Saaei, bölgede yaşayan halkın büyük zarar gördüğünü belirterek, ''Cevizcan'a bağlı Hamiyap ve Garkın ilçelerinde, Amudenya nehrinin etkisiyle toprak kayması sonucu yaklaşık 15-20 kilometrelik alan karşı komşu ülkenin topraklarına katılmış durumda. Türkmenistan ile Afganistan sınırını belirleyen sınır çizgisi artık kayboldu'' dedi.

    Garkın ilçesinin 8 köyünün bulunduğunu ifade eden Vali Saaei, ''Bu köylerden 4'ü şimdi kaybolmuş durumda. 4 köyümüz de Amuderyanın tehdidi ile karşı karşıya. Toprak erozyonu sonucu mağdur olan halkı ise başka yerlere gönderdik. Burada yaşayan halkın durumu vahim, her geçen yıl daha da ağırlaşıyor'' diye konuştu.

    Bölge halkına 2 milyon dolar yardım yapıldığına işaret eden Vali Saaei, AA muhabirine şunları söyledi:

    ''Büyük önlemler alınmadığı takdirde bu erozyonla mücadelemiz hiç bitmeyecek. Bir önceki yıllarda bölgede beton ve taşlarla önlem alan şirketler çalışıyordu. Şimdi bu doğal afetle mücadele edecek şirketler de yanaşmıyor. Biz de kendi imkanlarımızla, halk ile birlikte çalışıyoruz. Ciddi bir önlem alınmadığı için sürekli toprak kaybına maruz kalınıyor.''

    KomÅŸu ülke Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın kendi bölgelerinde gerekli önlemleri aldıklarınıÂ*belirten Vali Alim Saaei, ''Onlar tüm tedbirlerini almış durumdalar. Ancak bizim bölgemizde hiç bir önlem alınmadığı için sürekli olarak toprak kaybı yaşıyoruz. KomÅŸu ülkelerde, nehir kıyılarında bitki örtülerinin korunması için de büyük çalışma mevcut. Ancak bizim bölgede ise bu konuya dikkat edilmiyor. Bitki örtüsüne zarar verildiÄŸi için de toprak kaybımız büyük'' diye konuÅŸtu.

    İki aydır toprak erozyonu etkisini artırdı

    Toprak erozyonunun ilk kez meydana gelmediğini ifade eden Vali Yardımcısı Abdulrahim Mahmut da, önlem alınmadığı takdirde erozyonun büyük kayıplara neden olacağını söyledi.

    Son birkaç yıldır sürekli olarak Amuderya nehrinin Afgan topraklarına doğru kaydığını ifade eden Mahmut, iki aydır toprak erozyonunun oldukça etkili olduğunu, Hamiyap ve Garkın ilçelerinde yüzlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatta erozyonun bazı evleri yuttuğunu söyledi.

    Toprak erozyonu için alınan önlemlerin kalıcı olmadığına işaret eden Mahmut, ''Halk kendi imkanları ile önlem almaya çalışıyor. Kendi cebinden paralarla çuvallar alarak içine kum dolduruyor ve arazilerini korumaya çalışıyor. Bu önlem de çok cılız ve zayıf kaldığı için büyük felaketlar yaşanıyor'' dedi.

    "Topraklarımızı doğal afetlerle kaybetmek çok zorumuza gidiyor"

    Şorek Milletvekili Kadir Hali de, devletin gönderdiği yardımların yetersiz olduğunu, gıda yardımı ve battaniye yerine, ciddi önlemlerin alındığı kalıcı çözüme ihtiyaçları olduğunu söyledi.

    Bu arada Hamiyap sakinleri, bölgede 300'e yakın evin zorunlu olarak taşındığını belirterek, yaz aylarında Amuderya nehrinin taşması sonucu daha çok sıkıntı yaşayacaklarını açıkladı.

    Kaynak: AA





    Afganistan şimdi de erozyonla savaşıyor Yorumları