Kuzey Kore'den BM'ye misilleme   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 03-10-2013 (14:29)   Son Mesaj: 03-10-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 311  

    03-10-2013

    Kuzey Kore'den BM'ye misilleme

    Kuzey Kore'den BM'ye misilleme
    Kuzey Kore'den BM'ye misilleme

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin hakkında yaptırımların sertleştirilmesi kararı aldığı Kuzey Kore geri adım atmıyor. Tepkilerin odağındaki ülke, nükleer programını genişletmeye hazırlanıyor.

    BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin hakkında yaptırımların sertleÅŸtirilmesi kararı aldığı Kuzey Kore geri adım atmıyor. Tepkilerin odağındaki ülke, nükleer programını geniÅŸletmeye hazırlanıyor. Kuzey Kore DışiÅŸleri Bakanlığı'nın adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilisi, 'nükleer bir güç olan ve uzaya uydu fırlatan' Kuzey Kore'nin bu yönünü güçlendireceÄŸini söyledi. DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlarım sertleÅŸtirilmesi kararının da ‘ABD'nin düşmanlık güden siyasetinin biri ürünü' olduÄŸu ifade edildi.

    Kuzey Kore ocak ayında yeni nükleer denemelerde bulunacağını açıklamış ve ABD'yi de nükleer saldırı ile tehdit etmişti. Bunun üzerine perşembe günü toplanan BM Güvenlik Konseyi, giriş-çıkış yasağı, nakit transferi ile lüks tüketim malları ihracatının kısıtlanması gibi uygulamaları öngören ek yaptırımları kabul etmişti. Kuzey Kore ise karara sert bir yanıt vermiş ve Güney Kore ile Saldırmazlık Anlaşması'nı sona erdirdiğini duyurmuştu.

    Çin'den müzakere çağrısı

    Kuzey Kore'nin müttefiki Çin ise 'diyaloğun en doğru yol' olduğunu hatırlatarak, Kuzey Kore'ye müzakere masasına geri dönme çağrısında bulundu. "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapabilecekleri yaptırımlar ile sınırlı değildir" diyen Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararında Kuzey Kore, Çin, Japonya, ABD, Güney Kore ve Rusya arasındaki altılı görüşmelere devam edilmesi çağrısı yaptığını söyledi. Tarafların 'soğukkanlı ve temkinli' olması gerektiğini belirten Bakan, gerginliği yeniden tırmandırabilecek herhangi bir girişimden kaçınılması uyarısında bulundu. Altılı görüşmeler 2009 yılında kesintiye uğramıştı.

    Â*

    Â*

    DEUTSCHE WELLE





    Kuzey Kore'den BM'ye misilleme Yorumları