Lübnan'da seçimler için adaylık süreci başlıyor   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 03-09-2013 (14:28)   Son Mesaj: 03-09-2013 (14:28)    Cevap: 0    Gösterim: 294  

    03-09-2013

    Lübnan'da seçimler için adaylık süreci başlıyor

    Lübnan'da seçimler için adaylık süreci başlıyor
    Lübnan'da seçimler için adaylık süreci başlıyor

    Lübnan'da Haziran ayında yapılması planlanan milletvekilliği genel seçimleri için adaylık başvurusunun 11 Mart'ta başlayacağı açıklandı.

    Lübnan'da Haziran ayında yapılması planlanan milletvekilliği genel seçimleri için adaylık başvurusunun 11 Mart'ta başlayacağı açıklandı. Lübnan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, 9 Haziran'daki genel seçimler için adaylık başvuru işleminin 11 Mart-10 Nisan tarihleri arasında yapılacağını belirtti.

    Lübnan'da ''Ortodoks Buluşması Seçim Kanunu'' adıyla hazırlanan yeni seçim yasa tasarısı, ''ülkedeki mezhepçiliği arttırdığı'' gerekçesiyle tartışmalara neden oldu. Lübnan parlamentosundaki ortak komisyon tarafından kabul edilen seçim yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda da kabul edilmesi halinde, yeni yasa gelecek Haziran ayında yapılacak seçimlerde uygulanacak.

    ''Ortodoks Buluşması'' yasa tasarısı, Lübnan'ın tek seçim bölgesi olmasını, ülkedeki her etnik grubun kendi temsilcisini seçmesini ve buna göre yüzdelik oranının esas alınmasını öngörüyor.

    Tasarıya göre, her etnik grubun kendine ait seçim listesinin olacağı seçimlerde, milletvekilliği yarışının, gruplar arasında değil, her grubun kendi içinde olması planlanıyor. Yeni tasarı, Hristiyan milletvekili sayısını 2, Katolik, Dürzi, Sünni ve Şii milletvekili sayısını birer kişi arttırarak, toplam sayının 128 yerine 134'e çıkmasını öngörüyor.

    Öte yandan, ''Ortodoks Buluşma'' yasa tasarısı her etnik gruba kendi temsilcisini seçme hakkı verirken, ülkede kayıtlı 500 Yahudi'ye ise milletvekili çıkarma hakkı tanımıyor.

    Ülkede 1989 yılından beri yürürlükte olan seçim yasası gereği mezhep ve dinlere göre milletvekili dağılımı Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında yarı yarıya bölünmüş durumda. Buna göre Sünnilerin 28, Şiilerin 28, Marunilerin 34, Ortodoksların 14, Dürzilerin 8, Katoliklerin 8, Ermenilerin 5, Alevilerin 2 ve azınlıkların 1 milletvekili çıkarma hakları bulunuyor.





    Lübnan'da seçimler için adaylık süreci başlıyor Yorumları