Pekin'de kirli hava ve toz fırtınası yaşanıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-09-2013 (14:26)   Son Mesaj: 03-09-2013 (14:26)    Cevap: 0    Gösterim: 282  

    03-09-2013

    Pekin'de kirli hava ve toz fırtınası yaşanıyor

    Pekin'de kirli hava ve toz fırtınası yaşanıyor
    Pekin'de kirli hava ve toz fırtınası yaşanıyor

    Hava kirliliği bakımından son 60 yılın en kirli günlerini yaşayan Çin'in başkenti Pekin'i şimdi de toz fırtınası etkisi altına aldı.

    Hava kirliliği bakımından son 60 yılın en kirli günlerini yaşayan Çin'in başkenti Pekin'i şimdi de toz fırtınası etkisi altına aldı. VİDEO İÇİN TIKLAYIN 8 kuvvetinde esen rüzgârın kuzeyden getirdiği tozlar, Pekin'in kirli havasıyla birleşince şehirde görüş mesafesi düşerken, halk da zor anlar yaşadı.

    Pekin'de bu sabah hava kirliliği bir ara indeks ötesine (500'ün üzeri) çıkmıştı. Şimdilerde hem hava kirliğinden hem de tozdan korunmak isteyen halk ağız maskesini daha çok alıyor. Özellikle şiddetli rüzgarın etkisiyle kum fırtınasının yaşandığı başkentte, yollarda maskelerle dolaşan kişi sayısında gözle görülür artış görülüyor.

    ÇİN BAŞBAKANI WEN JİABAO: ÇEVRE KİRLİLİĞİ SORUNU ÇÖZÜLMELİ

    Çin'in yıllık olağan Meclis toplantılarında da ele alınan konular arasında yer alan çevre kirliliği ve hava kalitesi, halkın giderek tepkisine yol açıyor. Özellikle enerjisinin yüzde 70'ini kömürden sağlayan Çin'de giderek artan araç sayısı ve kullanılan düşük kaliteli mazot ve benzin, yaşanan hava kirliliğinin baş sebepleri arasında yer alıyor.

    Çin'in 12. Ulusal Halk Kongresi'nin açılışında konuşan Başbakan Wen Jiabao, halkın yaşamını ilgilendiren çevre kirliliği sorununun çözülmesi konusunda kararlı olunması gerektiğini söyledi. Çin Başbakanı konuşmasında ayrıca, çevre kalitesinin düzeltilerek, halk sağlığının korunması gerektiğini belirtti. Başbakan Wen, "Somut eylemlerimizle halka umut vermemiz gerekiyor." dedi.

    Sanayide, ulaşımda ve kamu kurumlarında enerji tasarrufunun en iyi şekilde sürdürülmesi ihtiyacını vurgulayan Başbakan Wen, toplam enerji tüketimi hacminin kontrol altına alınarak, enerji ve mal tüketimi ile karbondioksit boşaltımının azaltılması gerektiğini dile getirdi.

    GAZETECİLERİN ZOR ANLARI

    Pekin'de devam eden yıllık olağan Çin meclisi toplantıları çerçevesinde düzenlenen basın toplantısı çıkışında yerli ve yabancı gazeteciler zor anlar yaşadı. Pekin'deki tarihi Tiananmen ve Halk Meclis Binası'nın bulunduğu meydanda yaşanan kum fırtınası gazetecilerin çalışmasını olumsuz etkiledi.

    Özellikle anons çekmeye çalışan Japon gazeteciler taktıkları maskelerle kirli havadan korunmaya çalışırken, yerli ve yabancı birçok medya mensubu şehirde yaşanan olumsuz tabloyu çekmeye çalıştı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yaşanan kum fırtınası özellikle muhabirleri zor durumda bırakırken, insanlar olumsuz koşullardan kendilerini atkı ve gazete kağıtları ile yüzünü örtmekte buldu.

    Kaynak: CİHAN





    Pekin'de kirli hava ve toz fırtınası yaşanıyor Yorumları