Chavez'in de Filistin davası vardı!   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 03-07-2013 (14:30)   Son Mesaj: 03-07-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 348  

    03-07-2013

    Chavez'in de Filistin davası vardı!

    Chavez'in de Filistin davası vardı!
    Chavez'in de Filistin davası vardı!

    Filistin davası başta olmak üzere Arap dünyası ile ilişkileri, dış politikasının başlıca unsurlarından biri haline getirerek takdir toplamıştı.

    Filistin davası başta olmak üzere Arap dünyası ile ilişkileri, dış politikasının başlıca unsurlarından biri haline getirerek takdir toplamıştı. Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e verdiği açık destek yüzünden eleştirilere maruz kaldı.

    Chavez, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan el-Beşir'in 2009'da Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlediği gerekçeleriyle, hakkında tutuklanma kararı çıkarılmasını eleştirerek, söz konusu kararı, ''Yargı terörü ve 3. Dünya ülkelerinin haklarına saygısızlık'' olarak değerlendirdi.

    -Irak'ta uygulanan ambargoya tepki-

    BM Güvenlik Konseyi'nin Irak'ta uyguladığı ekonomik ve ticari ambargoyu kınayan Chavez, söz konusu uygulamayı ''adaletsiz'' olarak nitelendirdi ve ambargonun kaldırılmasını talep etti. Chavez, Irak'ı ziyaret ederek, Körfez Savaşı'ndan bu yana ''Irak'ı ziyaret eden ilk yabancı devlet başkanı'' sıfatı kazandı.

    -İsrail karşısındaki tavrı ve Filistin meselesine desteği-

    Hugo Chavez, 2006'da Ä°srail'in Lübnan'a saldırmasına tepki olarak, Venezüela'nın Ä°srail'deki büyükelçisini geri çekti. Ä°srail'in 2009'da Gazze'ye saldırması üzerine Chavez, ülkesindeki Ä°srail büyükelçisini ve 6 görevliyi sınır dışı etti. Chavez, Venezüela ve Ä°srail arasındaki diplomatik iliÅŸkileri iki defa asgari seviyeye indirdi. Â*

    Filistin meselesine katkısı, Filistin'in geleneksel atkısını takmanın çok ötesine giden Chavez, ''korkak'' olarak nitelendirdiği İsrail ordusunun, Gazze'deki uygulamalarının ''devlet terörizmi'' olduğunu iddia etti.

    Filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıyan Chavez, Filistin'de ülkesinin büyükelçiliğini açmasının yanı sıra Venezüela'nın başkenti Karakas'ta Filistin Büyükelçiliği açtı. Chavez ayrıca, Filistin'in BM üyesi olması konusunu da destekledi.

    Chavez, ülkesinin üniversitelerinde, ilk ve orta dereceli okullarında Filistin meselesinin ders olarak okutulmasını sağladı. Chavez, Gazze'ye uygulanan ambargodan sonra Filistinlilerin durumunun daha sağlıklı bir şekilde anlaşılması için ülkesindeki öğrencilere Filistin haritasını dağıttırdı.

    -Afganistan ve ABD-

    Hugo Chavez'in ABD karşısındaki tavrı, Irak ve Filistin'le sınırlı kalmadı. Chavez, 11 Eylül 2001'de ABD'deki kulelere yapılan sadırının ardından, ABD'nin Afganistan'daki Taliban ve el-Kaide örgütleri karşısında başlattığı savaşı kınayarak, ABD'nin bu tavrını, ''Terörle, terörist üslupla savaşıyor'' sözleriyle değerlendirdi

    -Kaddafi ve Esed'e desteÄŸi-

    Venezüela Devlet Başkanı Chavez, eski Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in yanında yer aldı. Chavez, ''Libya'da Kaddafi'den başka bir hükümeti tanımayacağını ve ulusal geçiş konseyini tanımadığını'' ifade ederek, bu konudaki tavrını ortaya koydu.

    Chavez, Libya'da sergilediği tavrın bir benzerini Suriye'de de sergiledi ve ölünceye kadar, Beşşar Esed yönetimini destekledi.

    Güney Amerika ülkelerinden Venezuela'da 1999'dan bu yana devlet baÅŸkanlığı yapan Hugo Rafael Chavez Frias, 59 yaşındaÂ* hayatını kaybetti.

    AA





    Chavez'in de Filistin davası vardı! Yorumları