Papandreou: Kürt Sorunu ÅŸiddetsiz çözülmeli   Konuyu açan: Dostane   Ä°lk Mesaj: 03-03-2013 (14:29)   Son Mesaj: 03-03-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 367  

    03-03-2013

    Papandreou: Kürt Sorunu şiddetsiz çözülmeli

    Papandreou: Kürt Sorunu şiddetsiz çözülmeli
    Papandreou: Kürt Sorunu şiddetsiz çözülmeli

    Yunanistan'ın eski Başbakanlarından ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı George Papandreou, ülkemizde başlayan barış süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

    Yunanistan'ın eski BaÅŸbakanlarından ve Sosyalist Enternasyonal BaÅŸkanı George Papandreou, ülkemizde baÅŸlayan barış süreci hakkında açıklamalarda bulundu. George Papandreou, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ve Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasi AraÅŸtırma Vakfının (TÃœSES) davetlisi olarak Ä°stanbul'a geldi. Papandreou burada " Sosyal Demokrasinin Günümüzdeki ve Gelecekteki Yolu " konulu bir konfrerans verdi. Konferansa CHP Genel BaÅŸkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ile Umut Oran ve CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı OÄŸuz Kaan Salıcı daÂ* katıldı.

    "BU İŞBİRLİĞİNİ GÜÇ BİRLİĞİ HALİNE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ "

    George Papandreou, " Bizler iki komÅŸu ülkeyiz. Ä°ki ülke arasında çok özel iliÅŸkilerimiz var. Türk - Yunan iliÅŸkilerine olumlu katkı getirmeye çalıştım. Hala da bunu yapmaya çalışıyorum. Kemal KılıçdaroÄŸlu sosyalit enternasyonelin baÅŸkan yardımcılığına yakın bir zaman önce seçildi. Kendisine lütfen selamlarını sevgilerimi iletin. Kendisiyle yakın bir iÅŸbirliÄŸi içindeyiz. SODEV' e teÅŸekkür ederim. Tabii ki terör rejimlerinden diktatörlük rejimlerinden demokrasiye geçmek kolay deÄŸildir. Siz cezaevinden çıktıktan sonra nereye gittiÄŸinizi ÅŸaşırırsınız.Â* Bu ÅŸekilde bir kuÅŸak yaÅŸadı Yunanistan'da. Yunanistan'da liderliÄŸin gücün ne olduÄŸu hükümetlerin ne yapması gerektiÄŸini öğrenmekle geçirdi.

    Bu kuşak diktatörlükten geçmediğiniz vakit bunun alternatifini de bilemiyorsunuz " dedi. Papandreou, birlikte çalışmaya işaret ederek, "Birlikte çalışmanın ve bu komşuluk işbirliğinin önemli olduğuna inandım. Bu şekilde kendi aramızdaki sorunların ve uluslararası sorunların halledileceğine inandım. Tabii ki bizim birer ulusal kimliğimiz de var. Bizler insan olarak zor sorunların üstesinden gelebiliriz. Hem kendi bölgemizde hem de bu işbirliğini bir güç birliği haline dönüştürebiliriz. Bu, birbirimizi düşman olarak görmekten çok daha iyi " dedi.

    "G20 VE G8'DE FAZLA BÄ°RÅžEY YAPILMIYOR "

    Küresel anlamda varolmanın gerekliliÄŸine inandığını belirten Papandreou, " G20 ve G8'lerde çok fazla birÅŸey yapılmıyor. Küresel anlamda bizim varolmamız gerekiyor. Akdeniz bölgesi, OrtadoÄŸu bölgesi, Kafkaslar gibi bölgelerde çok önemli konular var. Buralarda etkili olmamız lazım. Arap baharıyla müthiÅŸ bir yenilik yaratıldı. Burada biz iÅŸbirliÄŸi yapabiilir. Tükriye ve CHP bu konuda çok önemli bir rol oynuyor. Gerçekten demokrasiden ne anladığımız anlamında birlikte birÅŸeyler yapabiliriz. Din devlet birbirinden ayrılmalı. Diktatörlük ve otoriter rejimlerde çoÄŸu zaman dini bu ÅŸekilde muhafelet gücü olarak istismar edilecek bir güç haline dönüştürebilir. Bu nedenle toplumlar da kutuplaÅŸabilir.Â*

    Biz dini inançlara nasıl saygılı olmamız gerektiğini çok iyi bilmeliyiz. Ama din politikanın bir parçası olmamalı. İkinci önemli olan kadın hakları. Kadınların kapasitesi çok önemli. Bizim için bölgesel işbirliği aynı zamanda temel değerlerin bir zemine oturtulması kökleştirilmesi demek" diye konuştu. Birlik ve beraberliğe vurgu yapan Papandreou, " Mesela Yunanistan'da Neo Nazi hareketler var. Göçmenlerin üzerine gidiyorlar. Evet bir görüç sorunu var ama bu sorunu çözmek için insani davranmalıyız. Bu bizleri ayrıştıran duvarların ötesine geçerek ortak değerler noktasına odaklanmalı ve ilerici güçler olarak daha ilerici hareketlerle işbirliği yapmalıyız" şeklinde konuştu.

    " PROBLEMLER ŞİDDET İÇERMEYEN BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMELİDİR

    " Papandreou, salondan yöneltilen ' Kürt sorununa nasıl bakıyorsunuz ?' sorusuna da yanıt verdi.Â* Sosyalist Enternasyonal BaÅŸkanı George Papandreou, " Sosyalist Enternasyonalde farklı Kürt partileri de var.Â* Suriye' deki muhalefetle temas halindeyiz. Biz bir grup oluÅŸturarak açık bir ÅŸekilde Kürt konusunu tartışmaya karar verdik. Åžiddet içermeyen çözümler müzakerelerle karşılıklı görüşmelerle ortaya konacak görüşlerin peÅŸindeyiz. Bizim hareketimizin temel taÅŸlarından biri ÅŸiddet içermemesidir. Problemler ÅŸiddet içermeyen bir ÅŸekilde çözülmelidir. PKK'nın geçmiÅŸinde Türkiye'de pek çok ÅŸiddet eylemi görüldü. Bu konunun detaylarına girmek istemiyorum. Avrupa deÄŸerleri Avrupa çerçevesi bu tür problemlere çözüm bulmak için kullanılır. Türkiye' de azınlıklar da var her yerde olduÄŸu gibi. Bunlar sorunlara neden olabiliyor.

    Birkaç yıl önce herÅŸey çok daha zordu. Bugün Türkiye'de insanlar ikinci kimliÄŸini de söyleyebiliyor. Bu tür insanlar sadece Türkiye'de deÄŸil Balkanlar'da da böyle insanlar var. Müslüman azınlıklar var. Her azınlık grubunun etrafına bir sınır çizerek onları ayrıştırırsak, etnik olarak arındırılmış devletler kurmaya çalışırsak, Avrupa düşüncesine aykırı olur. Biz ortak deÄŸerlere inandığımızı söylersek, o zaman bu sınırları deÄŸiÅŸtirmeyiz. O zaman sınırlara saygı gösteririz. Ä°nsanÂ* haklarına, azınlık haklarına, inanç özgürlüğüne saygı gösteririz. Bu AvrupalılaÅŸmaktır.

    Bu tür bölgelerde sınırlar devam edebilecektir ama önemini kaybedecektir. İşte bu konuda çözümler bulunabilir. Biz Balkanlar'da etnik arındırma konusunda kötü tecrübeler yaşadık. Kosova ve Arnavutlar arasında Sırplar arasında bugün bir barış varsa Avrupa nedeniyle mümkün olmuştur. Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında yeni Avrupa emelleri olduğu için birlikte yaşam olabiliyor. Türkiye'nin Avrupa'ya yönelimi çok önemli. Ama özelikle Kürt sorunu açısından da çok önemli " şeklinde konuştu.

    Kaynak: DHA





    Papandreou: Kürt Sorunu şiddetsiz çözülmeli Yorumları