'İslamiyet ile Musevilik ilişkileri geçmişte iyiydi'   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 03-03-2013 (14:28)   Son Mesaj: 03-03-2013 (14:28)    Cevap: 0    Gösterim: 349  

    03-03-2013

    'İslamiyet ile Musevilik ilişkileri geçmişte iyiydi'

    'İslamiyet ile Musevilik ilişkileri geçmişte iyiydi'
    'İslamiyet ile Musevilik ilişkileri geçmişte iyiydi'

    Yahudi asıllı Amerikalı yazar Tom Block, "Şalom/Selam: Gizemci Bir Kardeşliğin Öyküsü" adlı kitabı hakkında Washington'da yaptığı bir seminerde, İslamiyet ve Museviliğin diğer dinlere nazaran çok iyi ilişkileri olan bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

    Yahudi asıllı Amerikalı yazar Tom Block, "Şalom/Selam: Gizemci Bir Kardeşliğin Öyküsü" adlı kitabı hakkında Washington'da yaptığı bir seminerde, İslamiyet ve Museviliğin diğer dinlere nazaran çok iyi ilişkileri olan bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Block, Türk İslam Çalışmaları Enstitüsü'nün (IITS) düzenlediği programda İbranice ve Türkçe olarak 'selam' başlığını taşıyan kitabı ve Yahudi âlimlerinin İslamiyet'teki Sufizm felsefesinden etkileşimi hakkında konuştu.

    Block, özellikle son dönemde yaşanan gerginlikler sebebiyle İslamiyet'in ilk doğuşundan bu yana iki din arasında geçmişe dayanan bir çekişme olduğunu sandığını ifade etti. İslamiyet ile Musevilik arasındaki yakın ilişkiyi ilk keşfettiğinde böylesine bir duruma inanamadığını belirten Block, edindiği bilgilerden sonra büyük bir tutkuyla kitabını yazmaya koyulduğunu söyledi.

    İki dinin özelikle İslamiyet'in doğuşundan sonra Müslümanların altın çağı olarak bilinen 8. ve 12. yüzyıllar arasında çok olumlu ilişkilere sahip olduğuna dikkat çeken yazar, kitabında da en çok bu dönem üzerinde durduğunu belirtti.

    ÜNLÜ YAHUDİ ÂLİMİ MÜSLÜMAN SANILIYOR

    Yahudilerin orta çağda Arapça öğrendiklerini ve Kur'an okuduklarını belirten Block, bu dönemde Musevilikte bazı bilgilere kanıt olarak Kur'an'ın kaynak gösterildiğini söyledi.

    En çok bilinen Yahudi alimlerinden biri olan Mısırlı Moses Maimonides'in İslamiyet ve Sufizm'den çok etkilendiğini söyleyen Block, Mısır'a yaptığı bir seyahatte bu ülkede alimin Musa ibn Maymun olarak bilindiğini ve bazılarınca Müslüman dahi sanıldığını ifade etti.

    Yazar, Kur'an'da Yahudiler ve Hz. Musa (as) hakkında övgü dolu ifadeler kullanıldığına da dikkat çekti. Hz. Musa'nın Kur'an'da 136 defa geçtiğine vurgu yapan Block, Casiye suresi 16. ayette şöyle bahsedildiğini hatırlattı: "Şanım hakkı için, biz vaktiyle Beni İsraîle kitap vermiş, hüküm vermiş, nübüvvet vermiştik ve kendilerini pâk rızıklardan merzuk kılmıştık, hem âlemlerin üstüne geçirmiştik."

    Block, Sufizm ve Musevilik gibi konularda ABD, Kanada, İspanya, Mısır ve İngiltere'de konferanslar veriyor. Aynı zamanda ressam olan ünlü yazarın tabloları, ABD ve Avrupa'da çeşitli galeri ve müzelerde sergileniyor.

    Kaynak: CİHAN





    'İslamiyet ile Musevilik ilişkileri geçmişte iyiydi' Yorumları