Bu ülkede Yahudilere milletvekilliği yok   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 02-22-2013 (14:25)   Son Mesaj: 02-22-2013 (14:25)    Cevap: 0    Gösterim: 313  

    02-22-2013

    Bu ülkede Yahudilere milletvekilliği yok

    Bu ülkede Yahudilere milletvekilliği yok
    Bu ülkede Yahudilere milletvekilliği yok

    Lübnan'da yeni seçim yasa tasarısı Yahudi azınlığa milletvekili çıkarma hakkı vermiyor.

    Lübnan'da yeni seçim yasa tasarısı Yahudi azınlığa milletvekili çıkarma hakkı vermiyor. ''Ortodoks Birliktelik'' adıyla bilinen yasa tasarısı her etnik gruba kendi temsilcisini seçme hakkı verirken, ülkede kayıtlı 500 Yahudi'ye milletvekili çıkarma hakkı tanımıyor.

    Yeni yasa tasarısına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan eski Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı Elie Ferezli,''Ülkedeki Yahudi sayısı parlamentoda koltuk sahibi olmaları için yeterli değil ancak yasa istedikleri Müslüman veya Hristiyan adayları seçmelerine hak tanıyor. Tasarı, Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında eşitliği sağlıyor ve bugün istenen şey bu''dedi.

    Ferezli, ''Parlamento komitelerinin tasarıyı kabul etmesi, bir grubun diğerine karşı zaferi değil, yıllardır Hristiyanların hakimiyetinin ardından anayasal hakka ulaşmaktır. Yasa tasarısı mecliste kabul edilmese bile bu kanun için gerekli durumların göz önünde bulundurulacağını sanıyorum'' şeklinde konuştu.

    Yeni yasa tasarısı, Lübnan'ın tek seçim bölgesi olmasını, ülkenin tüm bölgelerinin temsili muhafaza edilerek, her etnik grubun kendi temsilcisini seçmesini ve buna göre yüzdelik oranının esas alınmasını öngörüyor. Mevcut seçim yasası ise Beyrut'u üç bölgeye, Lübnan genelini de 24 seçim bölgesine ayırıyor.

    Yeni tasarı, Hristiyan milletvekili sayısını 3, Dürzi, Sünni ve Şii milletvekili sayısını birer kişi artırarak, toplam sayının 128 yerine 134'e çıkmasını öngörüyor.

    Ülkede 1989 yılından beri yürürlükte olan seçim yasası gereği mezhep ve dinlere göre milletvekili dağılımı Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında yarı yarıya bölünmüş durumda. Buna göre Sünnilerin 28, Şiilerin 28, Marunilerin 34, Ortodoksların 14, Dürzilerin 8, Katoliklerin 8, Ermenilerin 5, Alevilerin 2 ve azınlıkların 1 milletvekili çıkarma hakları bulunuyor.

    Ortak komisyonda kabul edilen kanun tasarısı, Meclis Genel Kurulunda da kabul edilmesi halinde, gelecek Haziran ayında yapılacak seçimler bu kanuna göre gerçekleştirilecek.

    Kaynak: AA





    Bu ülkede Yahudilere milletvekilliği yok Yorumları